E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor---

Tahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor

Tahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor
15 Haziran 2023 - 13:50 borsagundem.com

Tahvil yatırımcıları, Fed’in hamleleriyle ABD ekonomisini resesyona sokmaya kararlı olduğunu fiyatlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Faizleri sabit tutan Fed, buna rağmen geleceğe yönelik sert ve şahin mesajlar verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahvil yatırımcıları ise Fed'in ABD ekonomisini durgunluğa sürükleyeceğine dair iddialarını artırıyor.

Ters getiri eğrisi uç noktaya yaklaşıyor

Bloomberg’den Michael Mackenzie and Carter Johnson'ın haberine göre, Fed yetkililerinin ABD Merkez Bankası'nın 15 aylık faiz artırım kampanyasındaki ilk duraklamanın ardından bu yıl faiz oranlarını 1,5 puan daha artırmaya hazır olduklarını belirtmelerinin ardından, politikaya duyarlı Hazine tahvilleri Çarşamba günü satıldı ve daha uzun vadeli tahviller ralli yaptı. Bu, 2 ve 10 yıllık menkul kıymetler arasındaki boşlukla ölçülen verim eğrisi ters çevirmesini 90 baz puanın üzerine çıkardı. Bu en son Mart ayında görülen seviyeye karşılık geliyor ve döngünün 109 baz puanlık uç noktasına yaklaştığına işaret ediyor.

Fiyat hareketi, tahvil yatırımcılarının, yüzde 2 hedefinin iki katından fazla kalmaya devam eden enflasyonu kontrol altına almak için daha yüksek borçlanma maliyetleri için baskı yapmaya devam ederken, politika yapıcıların sözde sert inişten kaçınabileceklerine şüpheyle yaklaştıklarını gösteriyor.

MUFG ABD makro strateji başkanı George Goncalves, “Fed, artan kredi daralmasını ve yüksek oranlardan kaynaklanan sürekli kayıpları görmezden geldiği için, çok uzun süre çok kolay olan bir politika hatasını başka bir politika hatasıyla çözme riskini taşıyor. İkilem şu ki, gevşemeleri için bir şeylerin kırılması ya da ekonominin çökmesi gerekiyor” diyor.

Resesyon olasılığı yüzde 61

Endişelenenler sadece tahvil yatırımcıları da değil. Federal Açık Piyasa Komitesi kararından sonraki saatlerde gerçekleştirilen bir Bloomberg son kullanıcı anketine yanıt verenlerin yüzde 61'i, daha sıkı para politikasının nihayetinde önümüzdeki yıl bir noktada durgunluğa neden olacağını söylüyor.

Pacific Investment Management portföy yöneticisi Michael Cudzil, “Fed açıkça, faiz artırımlarını henüz tam olarak bitirmediklerine ve enflasyon konusunda yeterince ilerleme kaydettiklerini düşünmediklerine dair şahin bir mesaj göndermeye çalışıyordu” diyor ve ekliyor: “Faizler enflasyonu tam olarak fiyatlamıyor, bu yüzden bu zamların ısırabileceği ve Fed'in sona yaklaştığı düşüncesi hakim.”

Yetkililer Çarşamba günü federal fon oranı için hedef aralığını yüzde 5'ten yüzde 5,25'e sabitlediler, ancak anahtar oranın bu yılın sonuna kadar yüzde 5,6'ya yükseleceğini tahmin ediyorlar. Bu da Mart'taki yüzde 5,1'den iki çeyrek puanlık artış anlamına geliyor. Ayrıca, Başkan Jerome Powell'ın ‘şaşırtıcı derecede kalıcı fiyat baskıları’ olarak adlandırdığı şey nedeniyle, yıl sonu için çekirdek enflasyon tahminlerini de yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a revize ettiler.

Yine de piyasalar, borçlanma maliyetlerinin merkez bankacılarının öngördüğü kadar yükseleceğine ikna olmuş değil. Çarşamba günü geç saatlerde yapılacak toplantılar için takas kontratlarındaki en yüksek oran Eylül'de yaklaşık yüzde 5,27'yken Temmuz'daki oran ise yüzde 5,26'ydı. Mevcut Fed efektif oranı ise yüzde 5,08’de seyrediyor.

Yatırımcılar verileri ayrıştırıyor

Citadel Securities küresel lineer oranlar başkanı Michael de Pass, “Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımlarına yönelik agresif görünümü, önümüzdeki aylarda tahvil piyasasının faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini boşa çıkarma çabası olabilir” diyor. De Pass, “Hepimiz bekle ve gör modundayız ve Fed muhtemelen tahvil piyasasının faiz artışlarını durdurduktan hemen sonra faiz indirimlerini fiyatlandırmasını durdurmaya çalışıyor. Ekonomi geliştikçe, Fed’in tepkilerinin işlevi ve piyasanın nasıl hareket etmesi gerektiği daha net hale gelecek” şeklinde konuşuyor.

Şimdilik yatırımcılar gelen verileri ayrıştırmaya bırakılmış durumda. Birçok tahvil yatırımcısı, son aylarda Fed'in sıkılaştırmayı büyük ölçüde bitirdiği ve politika gevşemesinin yakın olduğu tahminleriyle alım satımları hızlandırmaya yönelmişti. Enflasyon ve iş gücü piyasası verilerinin önümüzdeki aylarda beklenenden daha dirençli olması durumunda bu bahislere meydan okunacağı görülüyor.

JPMorgan ABD faiz stratejisi eş başkanı Jay Barry, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Fed, kısıtlayıcı olmamız ve daha uzun süre daha kısıtlayıcı kalmamız gerektiğini söylüyor. Bu, kısa vadeyi daha çok etkileyecek, uzun vadede ise trend, büyüme oranlarından daha fazla etkilenecek. Faiz oranlarının nötr olduğunu ya da büyüme trendinin gerçekte daha yüksek olduğunu düşünmemizi sağlayacak hiçbir neden yokken Fed daha kısıtlayıcı olmamız ve daha uzun bir süre orada kalmamız gerektiğini söylüyorsa, verim eğrisinin daha fazla tersine dönmesine şaşırmamak gerekiyor” diyor.

Tahvil kralı: FED daha fazla faiz artırmayacak

 

Fed, tahvil fiyatlaması doğru dedi

 

Fed Başkanı Powell’dan 5 kritik mesaj

 

Fed şahin durdu

 

Küresel piyasalar Fed sonrası temkinli

 

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)