E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel bazda tahviller bu haftaki iki şok faiz artırımının yatırımcılara merkez bankalarının enflasyonla mücadeleyi bitirmekten uzak olduğunu anlatması sonrası düşüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, faiz artırımı tahvil yatırımcılarını korkutuyor. Önce Avustralya ve ardından Kanada merkez bankalarının şok faiz artırım kararları, yatırımcıları tahvillerden kurtulmaya itiyor.
Şok faiz artırımları
Bloomberg’den Ruth Carson and Masaki Kondo'nun haberine göre, merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadeleyi bitirmekten çok uzak olduğunu gösteren şok faiz artırımları, küresel çapta tahvilleri düşürüyor.
Daha kısa vadeli Hazine getirileri Mart ayından bu yana en yüksek seviyelerine yaklaşırken, Avustralya eşdeğerleri en son on yıldan uzun bir süre önce görülen seviyelere sıçramış durumda. Yatırımcılar, Avustralya Merkez Bankası’nın ardından, inatla hızlı ve yüksek seyreden tüketici fiyat artışlarıyla mücadele etmek için daha fazla oran artışıyla piyasaları şaşırtan Kanada Merkez Bankası’nın faizleri artırması sonrası tahvil yatırımlarını geri çekiyor.
Sıkılaştırma, yatırımcıları bu yılın ilerleyen dönemlerinde Fed faiz indirimi bahislerini yeniden düşünmeye ikna etmiş gözüküyor. Bunun da enflasyona karşı mücadelenin henüz bitmemiş olabileceğini gösterdiği düşünülüyor.
Enflasyonla mücadele yavaş ilerliyor
Julius Baer sabit getirili araştırma başkanı Markus Allenspach, “Tahvil piyasaları birçok yönden gelen sert rüzgarlarla karşı karşıya. Enflasyonla mücadele sürecinin umduğumuzdan daha yavaş ilerlediğini kabul etmeliyiz” diyor.
Küresel risk varlıklarında volatilitede yenilenen bir artışın yolunu açan uzun süreli bir faiz artışı döngüsü riski, yatırımcıları endişelendiriyor. Ancak geçen yılki zamlarda olduğu gibi, endişeler aynı zamanda geleneksel limanları da ateş hattına sokuyor. ABD Hazine tahvillerinin, fonların yeniden konumlandırılmasıyla Mayıs ayında yüzde 1'den fazla düşmesi de bunu doğruluyor.
Asıl soru Fed’in ne yapacağı
Jim Reid'in de aralarında bulunduğu Deutsche Bank stratejistleri, yayınladıkları notta, “Son gelişmeler, özellikle Kanada'nın Ocak ayında resmi olarak bir duraklama sinyali veren ilk ülkelerden biri olduğu göz önüne alındığında, merkez bankalarının faiz artırımlarını duraklatmanın eşiğinde oldukları yönündeki hakim anlatıya aykırı. Şimdi asıl soru, Fed'in önümüzdeki Çarşamba günü faizleri artırıp yapmayacağı veya art arda 10 artışın ardından nihayet faiz oranlarını sabit tutup tutmayacağı” diye yazıyor.
10 yıllık Hazine getirileri bu hafta yaklaşık 10 baz puan artışla yüzde 3,80 civarında seyretti. Avustralya'nın 3 yıllık Hazine getirisi 18 baz puan artarak yüzde 3,88'e çıkarak 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Daha fazla artış
Yatırımcılar kısa bir süre için de olsa Fed'in Temmuz ayına kadar çeyrek puanlık bir faiz artırımına gitmesini fiyatlamalarına ve yıl sonuna kadar bir miktar gevşeme beklemelerine rağmen, piyasalarda çok sayıda faiz indirimi fiyatlanıyor. Bu, ABD getiri eğrisinin bazı bölümlerinin yeniden düzleşmesini de tetikliyor.
Gelecek hafta ise gözler Fed'in politika patikası hakkında daha fazla ipucu verecek olan ABD enflasyon verilerinde olacak. Capital Economics ekonomisti Diana Iovanel paylaştığı bir notta, “Enflasyonun düşündüğümüzden daha inatçı olduğu kanıtlandı ve artık merkez bankasının politika faizini daha önce tahmin ettiğimizden daha uzun süre yüksek tutacağını düşünüyoruz” diyor.
Societe Generale’in de aralarında bulunduğu bazı firmalar, ABD faiz oranlarının şimdiden zirvede olabileceğini düşünürken, Avrupa'dakiler için aynı şeyi söylemek mümkün gözükmüyor. SWAP verilerine göre yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek üç ay içinde yapacağı faiz artırımlarının yarım puan olacağını fiyatlıyor. SocGen sabit getirili araştırma başkanı Guy Stear, “ECB faiz oranları ve enflasyon baskısı açısından eğrinin gerisinde. Devam etmek zorundalar” diyor.
Wall Street tahvil tsunamisine hazır değil
Fed faiz beklentileri tekrar gündemde
Faiz artırım döngüsünde sona mı gelindi?
Panetta: Faizler daha fazla yükselmeyecek
Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek
Simkus: ECB'nin haziran ve temmuzda faiz artırmasını bekliyorum
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yapsa yapsa altına yapar bitmiş ve tükenmişler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:50)