E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSwap anlaşmalarında hedef yükseliyor---

Swap anlaşmalarında hedef yükseliyor

Swap anlaşmalarında hedef yükseliyor
15 Mayıs 2020 - 09:36 borsaningundemi.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un yükselişle açılması bekleniyor.

Zorlu bir haftanın son gününe iyi haberlerle başlıyoruz. ABD borsaları üç günlük satış dalgasının artından dünü kayıplarını geri alarak kapattı. Veri akışında özel bir gelişme olmadan yaşanan yükselişi temelden çok teknik nedenlerle açıklayabiliyoruz. 2.800 desteğini aşağı yönlü kıramayan ABD vadelileri 2850 direncini deniyor.

Dünya borsalarındaki tepki alışlarına paralel Borsa İstanbul’un %1,0 yükselişle açılmasını ve Perşembe günkü kayıplarını geri almaya çalışmasını bekliyoruz. Borsa İstanbul’daki toparlanmanın Avrupa borsalarındaki yükselişle desteklenmesi durumunda 100.800 ve 102.500 direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor. İlk çeyrek karını açıklayan Bim’de pozitif, Halkbank’ta nötr, Petkim hisselerinde negatif piyasa tepkisi bekliyoruz.

Türkiye’nin Japonya ve İngiltere ile swap hattı görüşmesi yaptığında dair Reuters haberi üzerine dolara karşı 6.91 seviyesine kadar güçlenen Türk lirası da Borsa İstanbul’daki yükselişi destekliyor. Dış ticaret bazlı bir anlaşmada İngiltere ile 10 milyar dolar, Japonya ile 500 milyon dolarlık swap hattı açılabilir.

Konu tekrar gündeme geldiği için üç hatırlatma yapma ihtiyacı duyuyoruz.

(i) Türkiye’nin dış borç ödemelerini yapmak için swap hatlarına vs ihtiyacı yoktur. Hazine, bankaların ve şirketler gerekli döviz likiditesine sahip.
(ii) Swap hattı ile Türkiye ilave kaynak değil likidite sağlar. Swap hattını gelecekteki ihracat gelirlerine dayalı bir anlaşma olarak görmek daha doğru olur.
(iii) Nisan ortasında da benzer haberler çıkmıştı. Resmi açıklama gelmeyince olumlu tepki sönmüştü. Umarız bu kez görüşmelerde mutlu sona ulaşılır.

Haberler & Makro Ekonomi

Türkiye menkul kıymetlerinden 1 milyarlık yabancı çıkışı 

Dün öğleden sonra yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre 4-8 Mayıs haftasında yabancı yatırımcıların Türkiye menkul kıymetlerinden kesintisiz net çıkışları 20. haftasına girdi. Önceki haftaya göre hisse tarafından 228 milyon dolar, devlet tahvili tarafından 822 milyon dolar net yabancı çıkışı gerçekleşti.

DİBS’lerdeki çıkış 2018 Haziran ayından bu yana gözlemlediğimiz miktarca en büyük çıkış. Tahvilde yabancı oranı piyasa değerine göre %4,6’ya, nominal değere göre %5,2’ye gerilemiş oldu. 2020 başından bu yana net yabancı çıkışı 9,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Swap anlaşmasına ilişkin gelişmeler belirleyici olacak

Tepki alımı denemeleri oluşabilir

Hisse piyasalarında satış baskısı arttı

Global piyasalar toparlanma çabasında

Piyasalarda olumlu bir seyir izleniyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • oğuz15 Mayıs 2020 19:29

    Konu tekrar gündeme geldiği için üç hatırlatma yapma ihtiyacı duyuyoruz.(i) Türkiye’nin dış borç ödemelerini yapmak için swap hatlarına vs ihtiyacı yoktur. Hazine, bankaların ve şirketler gerekli döviz likiditesine sahip.(ii) Swap hattı ile Türkiye ilave kaynak değil likidite sağlar. Swap hattını gelecekteki ihracat gelirlerine dayalı bir anlaşma olarak görmek daha doğru olur.(iii) Nisan ortasında da benzer haberler çıkmıştı. Resmi açıklama gelmeyince olumlu tepki sönmüştü. Umarız bu kez görüşmelerde mutlu sona ulaşılır. MALLARA anlatır gibi anlat malum kitle eline yazıp veriyorsun evde oku çalış diyorsun gene anlamıyor (6) 

  • AhmetK15 Mayıs 2020 13:12

    500 milyın dolar ıcın tenezzul edip gorusme yapmam japonlarla. Ayıp ederler ve siyasi stratejik vizyonlarını gosterır caponlar. Aslnda caponlarla cok muhtesem bır ıkılı olabiliriz, onlardaki teknoloji ve bizim üretım kabiliyetımız ile.. İngiltere ile yakınlasma zateb cok dogru bir strateji

  • Escobar15 Mayıs 2020 11:55

    Türkiye'nin dış borç ödemelerini yapmak için swap hattına gerek yokturu biraz açar mısınız? Neyle ödeme yapacak Türkiye, çakıl taşıyla mı?

  • Uğur15 Mayıs 2020 12:20

    Vergileri arttıracak ağır vergiler gelecek. Gümrük vergisi yüzde 30 arttı bunlar başlangıç. Eskilere laf atanlar eskiden sadece kdv vardı unutmasın. Artık kdv ötv ek ötv kira vergisi zorunlu kesinti imar barışı eds ceza zamzum ne ararsan var yine yetmiyor.