E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2008'deki küresel finans krizinden bu yana görülen en büyük iflaslardan biri olarak kayıtlara geçen Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) batışı piyasalarda "domino etkisi" tedirginliği yarattı.
Yeni kurulan teknoloji şirketleriyle çalışan bankanın iflas ederek federal kurumların yönetimine geçmesi, Kaliforniya'nın Bay Area bölgesindeki girişimcileri sıcak paraya ulaşmak konusunda paniğe sürüklüyor. Kanada, Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki sektör temsilcileri iflasın geniş çaplı bir krize neden olmasından endişe ediyor.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Birleşik Krallık'ta 250 teknoloji şirketinin lideri, Maliye Bakanı Jeremy Hunt'a bir mektup yazarak konuya müdahale etmesini istedi. Mektupta birçok şirketin bir gecede zorunlu tasfiyeye gitmek zorunda kalabileceğine dikkat çekildi.
Hunt, konuyla ilgili Başbakan Sunak ve Merkez Bankası Başkanı Bailey ile hasarı azaltmak için bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Birleşik Krallık biriminin tüm işlemleri durduğu ve yeni müşteri kabul etmediği SVB'nin Danimarka, Çin, Almanya, Hindistan, İsrail ve İsveç'te de şubeleri bulunuyor. Girişimciler, hükümet müdahaleleri olmazsa, bankanın iflasının dünya genelindeki birçok şirketi batırabileceği uyarısında bulunuyor.
Silikon Vadisi Bankası nasıl iflas etti?
2008'de Washington Mutual'ın batışının ardından görülen en büyük banka iflası olan SVB'nin batışı, Amerikan tarihinin de en büyük ikinci banka iflası oldu.
Bankanın iflasını mercek altına alan CNN, ABD Merkez Bankası'nın son bir yılda enflasyonla mücadele etmek için uygulamaya soktuğu agresif faiz artırımı polikasının bankanın batış nedenlerinden biri olduğunu yazdı.
Fed'den peş peşe gelen faiz artırımları borçlanma maliyetlerini yükseltince, SVB'nin fayda sağladığı teknoloji hisselerindeki artış hızı durdu.
Yüksek faizler ayrıca SVB'nin, sıfıra yakın faiz döneminde aldığı uzun vadeli tahvillerinin değerini de erozyona uğrattı. Bankanın 21 milyar dolarlık tahvilat portföyü, ortalama yüzde 1,79'luk getiri sağlarken, faiz artırımları sonrasında Merkez Bankası'nı 10 yıllık tahvil getirisinde bu oran yüzde 3,9'a kadar ulaştı.
Silikon Vadisi Bankası, çarşamba bazı senetleri zararına sattığını ayrıca bilançoyu desteklemek adına 2,25 milyar dolarlık yeni hisse satışı yapacağını açıkladı. Bu karar birçok sermaye şirketinde panik yaratırken, finans kuruluşları şirketlere bankadan paralarını çekmesi tavsiyesinde bulundu.
Perşembe sabahı ve sonrasında SVB hisselerinde yaşanan çöküş, diğer banka hisselerini de aşağı çekerken, piyasalarda 2008 finansal krizinin bir tekrarının yaşanabileceği endişesi oluşmaya başladı.
Cuma sabahı harekete geçen Kaliforniya eyalet yetkilileri, SVB hisselerinin ticaretini yasakladı ve bankayı kapatarak, Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun yönetimine verdi.
İflastan iki hafta önce hisse satışı yapılmış
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) verilerine göre, Silikon Vadisi Bankası'nın CEO'su Greg Becker, iflastan iki hafta önce 3 milyon 578 bin dolarlık hissesini sattı.
Bu miktarın Becker'ın sahip olduğu hisselerin yüzde 10'una karşılık olduğu belirtildi.
Öte yandan aynı gün bankanın Finans Müdürü Daniel Beck'in de 575 bin dolarlık hisse satışı yaptığı anlaşıldı.
Newsweek'in konuyla ilgili ulaştığı SEC yetkilileri, herhangi bir kişinin yaptığı işlemlerle ilgili yorum yapamayacaklarını söyledi.
Fed ve FDIC banka krizi için devrede
Moody's iflas eden SVB'nin kredi notunu düşürdü
Yellen'dan SVB'nin iflası sonrası kritik görüşmeler
SVB'nin iflası, ABD borsalarını da vurdu
Silikon Vadisi Bankası iflas etti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
3.5 milyon dolar dediğin nedir ki. Çekirdek parası.
KODUŞ ALİ SALLAMA. SEN KAÇ PARA YAPAR 3,5 MİLYON DOLAR HESAPLADIN MI HİÇ???
Bize göre büyük bir para fakat abd ingiltere almanya vatandaşlarına göre bu para büyük bir para değil ki.bu paraya güzel bir ev buralarda asla alamazsınız.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:13)