E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Reuters’a konuşan kaynaklar, Türk savunma şirketi Baykar’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 20 silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışı gerçekleştirdiğini, SİHA’ların bu ay teslim edildiğini, ek taleplerin de değerlendirildiğini belirtti.
Kaynaklar ayrıca Suudi Arabistan’ın hem SİHA hem de kendi ülkesinde üretim yapabilmek adına fabrika kurulması talebinin bulunduğunu söyledi.
Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “BAE ile yapılan görüşmelerde hızlı bir şekilde 20 adet SİHA teslim edilmesi kararı alındı ve (SİHA’lar) verildi” derken, üst düzey bir yetkili ise, “BAE’nin bir süredir SİHA alma talebi vardı. Şimdi bu SİHA’ların verilmesi durumu oldu. BAE’den ek talep de geldi bu konuda. Bunun da hızlı şekilde karşılanmasına çalışılacak” dedi.
KÜRESEL SİHA TALEBİNDE KESKİN ARTIŞ
Türk SİHA’larına olan küresel talep, Azerbaycan, Suriye, Ukrayna ve Libya’daki çatışmalardaki etkilerinin görülmesiyle keskin artış gösterdi. Baykar’ın İHA’ları lazer güdümlü zırh delici bombalarla iki sene önce Libya’da BAE destekli güçlerin saldırılarını püskürtmeye de destek olmuştu.
Bölgesel askeri kaynaklar, BAE ile Suudi Arabistan’ın İran veya güdümündeki güçlerinin güvenlik tehdidine karşı koymak için Türkiye’yle ilişkilerin düzeltilmesi sürecinden istifade etmeyi hedeflediğini belirtiyor. İki petrol üreticisi ülke de şehirlerine ve petrol tesislerine Yemen’deki İran yanlısı Husiler’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırılara maruz kalmıştı.
Yetkili, BAE’nin son dönemde Türkiye’de yatırım yapma, şirket satın alma gibi alanlarla ciddi şekilde ilgilendiğini kaydederek, “Zaten somut bazı adımlar atıldı, bazı görüşmeler de halen devam ediyor. Karşılıklı olarak ekonomik alanda işbirliğinin gelişmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Bu da onların bir sonucu” dedi.
Türkiye SİHA sattığı ülkelere, eğitim, yazılım güncelleme, yedek parça gibi bir dizi hizmet sunuyor.
SUUDİ ARABİSTAN SİHA FABRİKASI KURULMASINI İSTİYOR
Aynı kaynak, Suudi Arabistan’ın hem SİHA talebinin olduğunu hem de Arabistan’a bir SİHA fabrikası kurulmasını istediğini belirterek, şöyle konuştu:
“Fabrika kurulmasının birkaç çeşidi bulunuyor. Sıfırdan üretmekten montajın yapıldığı fabrikalara kadar. Baykar fabrika kurulması gibi taleplerde çok ciddi inceleme yapıyor. Biraz stratejik bir karar bu. Bu konuda talep ve görüşmeler var. Türkiye Suudi Arabistan ile yatırımlar, swap gibi konularda bazı görüşmeler de yapıyor. Ama beklendiği kadar hızlı ilerlemiyor” dedi.
Suudi Arabistan’ın asıl talebinin fabrika kurulması olduğunu belirten yetkili, “Bu konuda değerlendirmeler ve görüşmeler devam ediyor” dedi. Yetkili konuya ilişkin daha fazla bilgi vermedi.
Baykar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, (SSB) UAE dışişleri bakanlığı, Suudi Arabistan kamu iletişim ofisi konu hakkında yorum yapmadı.
Kaynaklar, Balkanlar, Avrupa, Afrika, Körfez ve Orta Asya ülkelerinden de yoğun şekilde SİHA talebi olduğunu, tüm taleplerin karşılanmasının mümkün olmadığını belirterek, birçok ülke ile bu konuda temasların sürdüğünü belirtti.
Baykar tarafından üretilen silahlı insansız hava aracı TB2 son yıllarda Türkiye savunma sanayinin en yakından tanınan ihraç ürünlerinden biri haline geldi.
BAE İLE TÜRKİYE ARASINDA EKONOMİK İLİŞKİLER İLERLEDİ
Türkiye ve BAE on yıl önce gerçekleşen Arap Ayaklanmalarından bu yana bölge ülkelerinde nüfuz sahibi olabilmek için birbirleriyle rekabet ediyorlardı. İki ülke Libya’daki iç savaşta karşı tarafları desteklemişti ve ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları Doğu Akdeniz ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki gerilimde de kendini göstermişti.
BAE ile önce dış ticaret açıldı ardından bazı ekonomik işbirliği amaçlayan anlaşmalar imzalandı. Takiben BAE ile Türkiye arasındaki 2 ay içinde sonuçlanacak şekilde 5 milyar dolar tutarında bugüne kadar en hızlı sonuçlanan swap anlaşması yapıldı.
SUUDİ ARABİSTAN-TÜRKİYE İLİŞKİSİ
İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de öldürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler iyice gerilmiş, Suudi yetkililer Türkiye’de yargılanmaya başlanmıştı.
Türkiye’deki yargılama baharda durdurularak dava dosyası Suudi Arabistan’a devredildi. Suudi Arabistan ile normalleşme çerçevesinde ilk olarak dış ticaret açıldı. Ancak sonrasında belirgin bir ekonomik işbirliği görülmediç
TCMB’nin Suudi Arabistan ile devam eden bir swap görüşmesi bulunuyor. Görüşmeler devam etse de Suudi Arabistan Türkiye arasında swap ya da benzeri mevduat cinsi bir döviz kaynağı sağlanmadı. Piyasalarda herhangi bir ülkeden sağlanabilecek dış kaynak önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde özellikle kışın ülkenin döviz ödemelerinin garanti altına alınıp alınamadığının anlaşılması için takip ediliyor.
Putin, Türkiye'den SİHA istiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Herkes bizden İHA ve SİHA istiyor
Beyaz Saray: İran, SİHA’larını Rusya’ya tanıttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TBMM ONAYI OLMADAN SİHA SATILMAMALI YABANCI ÜLKEDE ORTAKLIK/İŞBİRLİĞİ SEKLİNDE SİHA FABRİKASI YASAKLANMALIDIR SIHA CALISANLARININ TOPLU VEYA TEK TEK TV EKRANLARINA ÇIKARILMALARI ENGELLENEREK KİMLİK VE GÖRÜNTÜLERİ GÜVENLİKLERİ AÇISINDAN GİZLİ TUTULMALIDIR BAŞLARINA KÖTÜ BİR SEY GELİRSE SIRKETİN YÖNETİCİLERİ TEDBIRSIZLİKTEN YARGILANMALIDIR
Türkiye veya diğer ülkeler tüm teknolojsi ile bir ülkeye hiç bir şeyi satmazlar.oyuncakları satıp geride kalan yazılımları, yedek parçaları hassas sırları asla vermezler.mesala biz Türkiyede F 16 ların tüm motor bakımlarının yapabiliyoruz motorunu yapıyormuyuz buda bunun gibi.bizimkiler yıllarca çalışacak tüm hakları ile ürünü satacaklar buna kargalar güler.bizden bunları alan bize ömür boyu muhtaç olacaklardır.
Aslında bir meclis kararı gerekir ama birde bakıyorsun meclisde chp ve hdp var.ne yapmak gerek söylermisin?bu yapılar bırak ihrac izni vermeyi üretimine bile karsılar
senin zihniyetin belli oldu.chp milletvekili sezgin tanrıkulu sihalar masum teröristleri öldürüyor biz geldiğimizde siha fabrikalarını kapatacağız.bayraktarlarda yurtdışına kaçacak diyor idi sen de aynı kafadansın.Bir defa bir ülke silah sattığı zaman senin kadar bilgisiz mi akılsız mı. bir defa bir ülke böyle hassas ürünleri sattıkları zaman hemen yelkenleri indirirmi.bunların yazılmalırını bunların üretimleri bu ülkelere tamamen verirmi onları ülkemize muhtaç kılmak için bunların önlemleri vardır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:11)