E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin yıllık petrol tüketimi 50 milyon ton dolayında bulunuyor. Türkiye’nin, ham petrol ithalatında Suudi Arabistan, aylara göre değişmekle birlikte zaman zaman ikinciliğe kadar yükselen önemli bir “tedarikçi ülke” olarak öne çıkıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK),petrol sektörü raporuna göre temmuz ayında toplam 3 milyon 98 bin ton ithalat yapıldı. Suudi Arabistan; Irak ve Nijerya’nın ardından 416 bin 468 tonla üçüncü sırada yer aldı. Suudi Arabistan’ın, ambargo konusunda atacağı yeni adımlar ve uygulayacağı politikaların Türkiye’nin petrol ithalatına etkisi izleyen günlerde ve aylarda ortaya çıkacak. Sektör kaynakları, duruma göre ithalatın ayarlanmasının söz konusu olabileceğine işaret ediyor.
Türkiye, petrol gereksiniminin tamamına yakın bölümünü ithalat yoluyla karşılıyor. İthalatta, Irak açık ara önde bulunuyor. İkinciliği ay ay değişmekle birlikte zaman zaman Suudi Arabistan, Nijerya ya da Rusya paylaşıyor. Suudi Arabistan, her durumda petrol ithalatından (sıralamada yeri değişse de) ciddi bir pay alıyor.
Suudi Arabistan’ın, Türkiye’ye yönelik gündeme gelen ambargosu dikkatlerin bu alana çevrilmesine yol açtı. Resmi veriler ışığında Suudi Arabistan’ın yerini ve konumunu belirlemek için 2020 yılı petrol ithalatına ay ay bakıldığında EPDK raporlarında yer alan veriler şu şekilde izleniyor:
Ocak ayı: Türkiye, 2020 yılı Ocak ayında 2 milyon 689 bin 700 ton petrol ithal etti. Irak, 741 bin 308 tonla ilk sırada yer aldı. Suudi Arabistan’dan 105 bin ton petrol ithal edildi.
Şubat ayı: Şubat ayında 2 milyon 326 bin 705 ton petrol ithal edildi. Irak, 963 bin 24 tonla birinci oldu. Suudi Arabistan’dan 139 bin 790 ton ithalat yapıldı.
Mart ayı: Anılan ayda 2 milyon 686 bin 485 ton petrol ithalatı gerçekleştirildi. Irak, 1 milyon 295 bin 649 tonla birinci oldu. Suudi Arabistan’dan 155 bin 378 ton ithalat yapıldı.
Nisan ayı: Nisanda, 2 milyon 352 bin 277 ton petrol ithalatı yapıldı. Irak, 1 milyon 464 bin 144 tonla birinci oldu. Suudi Arabistan’dan 81 bin 24 ton ithalat yapıldığı kayda geçirildi.
Mayıs ayı: Söz konusu ayda 2 milyon 333 bin 937 ton petrol ithal edildi. Irak, 1 milyon 355 bin 779 tonla birinci oldu. Suudi Arabistan, 508 bin 779 tonla ikinci sıra yer aldı.
Haziran ayı: 1 milyon 651 bin 3675 ton petrol ithal edildi. Irak, 823 bin 24 tonla birinci oldu. Suudi Arabistan, 382 bin 550 ton ithalat ile yine sıralamada en üstlerde yer aldı.
Temmuz ayı: Anılan ayda 3 milyon 98 bin ton ithalat yapıldı. Suudi Arabistan; Irak ve Nijerya’nın ardından 416 bin 468 tonla üçüncü sırada yer aldı.
Petrol ithalatının geleceği nasıl olacak?
Peki, petrol ithalatında nasıl bir seyir izlenir ya da beklenebilir? Habertürk'in haberine göre, sektör kaynakları, petrol anlaşmalarının kendine özgü dinamiği ve işleyişi olduğuna dikkat çekerek, ithalat anlaşmalarının belli süreleri içerecek biçimde yapıldığını, bu nedenle hızlıca “radikal” bir yön değişikliğinin çok mümkün olmadığını belirtiyorlar.
Kaynaklar, bu çerçevede Suudi Arabistan’ın, ambargo konusunda atacağı adımların ve uygulayacağı politikaların Türkiye’nin petrol ithalatına etkisinin izleyen aylarda ortaya çıkabileceğine işaret etti. Kaynaklar, bu koşullar dikkate alınarak, duruma göre ithalatın ayarlanmasının söz konusu olabileceğini söyledi. Süreç yakından izleniyor.
Yeni rezerv Türkiye'nin kaç yıllık ihtiyacını karşılayacak?
PETKİM’i olumlu etkileyecek hamle
TPAO'dan yeni keşif açıklaması
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Rahmetli uğur mumcu yazmıştı 1980 lerde diyanet görevlilerinin paralarını BU SUUDİLER ÖDEMİŞTİ.O PARALARIN DİYETİ SONRA bu ülke aydınlarını koruyamayarak öldürülenlere seyirci kalarak ödeyemedi.Şimdi gazetecei diye tv çıkıp çığırtkanlık yapana zamane zibidileri konuşmacı oldu.sende yalanlar ile uyutulmaya devam ediyorsun.
Keser döner sap döner gün gelir TÜRKİYE orayada bayrağı diker.
Suudilerin bazı vakıflara yaptığı bağışlar iade edilmeli.
Varmı bizde ambargo koyabilecek yetkili
Aslında kabe yani mekke ve medine sudilerin olmalı orası ALLAH ın evi olup yannızca müslümanlarındır.buralar sudiarabistan dan alınıp tarafsız ve bağımsız bir yer olmalı ve yöntimi müslümanlara verilmelidir.
Suudilere konut satışını durdurun. Maden boykot uyguluyorlar bizim mallara. Yallah arabistana o zaman araplar... Her haftasonu sapancada, maşukiyede fink atmasını biliyor hepsi. Hepsini sınırdışı edin. Yooook ama siz arapsevicisiniz..
protost yapın, suud petrolünü lavaboya boşaltalım
Petrolü herkese satarlar anlamlı bir yaptırım olmaz. Dinsiz olduklarını İslam Alemine duyurmak lazım.İsrail uşağı münafıklar.
abd gibi ticaret açığı programı yapalım sen benden ne kadar mal alırsan bende senden o kadar mal alırım gibi abd çin e yapıyor sonuçta
Hiçbir yaptırım uygulamayalım gerek yok zaten Allah tan bulacaklar. Yardımlarına da gene biz gidecez.
nasilki herkes icin secenek varsa bizim icinde var rusyadan alin pazarlik edin azerbeycani öne sürün kurnaz olun bi taşla iki kuş vurun
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:59)