E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ülkede son 5 yıldaki askeri harcamalar 273 milyar doları bulurken bu miktarın da devlet giderlerinin yüzde 20,9'unu oluşturduğu ifade ediliyor.
Eğitim harcamaları 271 milyar dolarla devletin toplam harcamalarının yüzde 20,7'sini, sağlık harcamaları ise 202 milyar dolarla genel harcamaların yüzde 15,4'ünü oluşturuyor. ABD, özellikle Donald Trump'ın Ocak 2017'de göreve gelmesinden bu yana Suudi Arabistan'ın ana silah tedarikçisi olarak görülüyor.
Trump, ilk yurt dışı ziyaretini Mayıs 2017'de Suudi Arabistan'a gerçekleştirdi ve burada iki ülke arasında silah anlaşması imzalandı. 110 milyar dolarlık anlaşma ayrıca Suudi Arabistan'ın, ABD'nin farklı sektörlerinde 10 yıl boyunca yapacağı ve bir milyon ABD'liye istihdam alanı açacak toplam 470 milyar dolarlık yatırımı da kapsıyor.
Askeri harcama bütçesi
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri 26 Mart 2015'ten bu yana Yemen'de İran destekli Husilere operasyonlar düzenleyerek Yemen hükümetine destek veriyor.
Bu anlamda askeri harcamaları artan Suudi Arabistan, son iki yılda bu konuda biraz geri adım attı. 2019 yılında 51 milyar dolar olan askeri harcama bütçesini bu yıl 48,5 milyar dolara düşürdü.
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığının açıkladığı 2020 bütçesine göre, askeri harcamalara ayrılan bütçe eğitimden sonra ikinci sırada yer aldı.
Ülkede yılın ilk çeyreğinin bütçesinin yüzde 23,5'inden fazlasını teşkil eden 14,2 milyar doları askeri alanda harcandı ve böylece bu dönemde en büyük harcama askeri alanda yapılmış oldu.
Silah ithalatı
Suudi Arabistan'ın koalisyon güçleri bünyesinde Yemen'de operasyonlara katılmaya başladığı 2015'ten itibaren silah ithalatı 17,69 milyar doları buldu.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) küresel askeri harcamalar raporuna göre, Suudi Arabistan'ın silah ithalatı bu dönemde yüzde 8,7 arttı. 2015'te 3,38 milyar dolar olan silah ithalatı, 2019'da 3,67 milyar dolara yükseldi.
Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistan ABD'den söz konusu sürede (2015-2019) 13,1 milyar dolar silah ithalatı yaptı ve bu meblağ 5 yıllık ithalatın yüzde 73,5'ini oluşturuyor.
Suudi Arabistan, özellikle Trump'ın göreve başlamasından sonra ABD'nin bölgedeki en yakın müttefiklerinden biri oldu. SIPRI'ye göre, Suudi Arabistan, 2019'da 61,9 milyar dolar askeri harcamayla küresel askeri harcamalarda dünyada 5'inci sırada yer aldı.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, petrol üretiminde ise 3'üncü sırada yer alıyor ve bu nedenle 2014'ün ortasından bu yana gelirleri zarar görüyor, 2020'nin ilk çeyreğinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) nedeniyle ham petrolün üçte iki değer kaybetmesiyle zarar daha da derinleşti.
Suudi Arabistan, 18 Mayıs'ta, Kovid-19 nedeniyle petrol fiyatlarının düşmesi üzerine gelirlerinin azalması sonucu son zamanlarda uygulamaya koyduğu tasarruf politikaları çerçevesinde haziran ayından itibaren vatandaşlarına ödediği hayat pahalılığı destek ödemelerini durdurma kararı aldı.
Karar çerçevesinde beklenen bütçe açığını azaltmak için katma değer vergisi de Temmuz 2020'den itibaren yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı.
Suudi Arabistan'ın silah aldığı ülkeler
Suudi Arabistan; ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, Kanada, Almanya, İtalya başta olmak üzere 20'den fazla ülkeden silah ithal ediyor.
Söz konusu dönemde 2,22 milyar dolar tutarında silah satışıyla yüzde 12,6'lık payı alan İngiltere, ABD'den sonra Suudi Arabistan'ın en büyük ikinci silah tedarikçisi durumunda.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Allah rasulu bilim ilim akla yönelin demiş. Hz aliye aklın ile Allaha yakın ol ya Ali demiş...Şimdi bu araplara bakıyorsun tam tersini yapıyorlar. Libyadaki kardeşleri suriyedeki kardeşleri için adeta ölüm kusuyorlar... Allah ıslah etsin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:58)