E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin, Azerbaycan’a Ermenistan ile Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek yerli üretim Fırtına obüsü satmasına izin vermeyen Almanya, bu kez aynı tutumunu savunma sanayii ürünlerinde oluşan rekabet ortamı nedeniyle Suudi Arabistan’a yapılacak ihracat için yineledi. Türkiye; ABD, Almanya gibi NATO’da müttefik olduğu ülkelerin savunma sanayii ürünlerinde dönem dönem uyguladığı kısmi ambargolar nedeniyle başlattığı yerli üretim atağında önemli bir aşamaya geldi.
İlk yerli savaş uçağı
Türkiye; ABD, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerle F-35 savaş uçağı; Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Belçika gibi ülkelerle de A-400M nakliye uçağının üretim ortakları arasında yer alıyor. Bu uçakların her bölümü, ayrı bir ülkede üretiliyor. F-35’in beyin tabir edilen bölümü ile yazılımları ABD’nin tekelinde. Bu nedenle Türkiye, savaş uçağında ABD tekeline bağımlı kalmamak için TF-X savaş uçağı projesini geliştirdi. TF-X’ın ilk uçuşunu 2023’te yapması planlandı.
Bunun yanı sıra HÜRKUŞ eğitim uçağı, ATAK ve genel maksat helikopteri projelerinde önemli aşamaya gelindi. Yaşama geçirilen ve yakın gelecekte TSK’yı dışa bağımlılıktan kurtarması hedeflenen projeler içinde Milli Gemi, Milli Denizaltı, Milli Piyade Tüfeği ve Altay Tankı ile Bora, Kasırga, Hisar, Korkut füze sistemleri ve araçlarda kullanılacak yerli motor yer alıyor. Türkiye’nin Alman MTU firmasının dizel motorunu kullandığı Fırtına obüsü üretiminde yakaladığı başarı, bu obüslerin dış pazarda da ilgi görmesine neden oldu. Almanya, 2010’da Türkiye’nin Azerbaycan’a 36 adet Fırtına obüsü satmasına Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek izin vermemişti. Almanya, bu kez aynı tutumunu Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Katar’a yapacağı ihracatta da yineledi.
Milyar dolarlık satış bağlantısı
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bu durumu, komisyon tutanaklarına göre şöyle anlattı: “Silah sistemlerinin yerli ve millî olmaması durumunda, en ihtiyaç duyulan zamanlarda temin edilememesi riski var. Bunun en son örneklerinden bir tanesi, Fırtına obüsü.Suudi Arabistan, Katar ve bir ülkeye daha satışı gerçekleştirildi Fırtınada MTU Alman motoru var. Almanya bu araçların üçüncü ülkelere satışına izin vermemiş ve bu ihracatlar gerçekleşmemiştir.
Özellikle Suudi Arabistan’la bağlantımız milyar doların üzerinde bir rakama tekabül ediyordu. Bunun sayısız başka örnekleri var. Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm güvenlik teşkilatlarımızın imkân ve kabiliyetlerini arttırmak hedefiyle savunma sanayi atılımlarına devam ediyoruz, savunma sanayisinde yerlilik oranını her geçen gün artıyor.”
Türkiye’siz F-35’te büyük zarar
Son günlerde ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi H. Grant’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ile ilgili açıklamaları, Amerikan medyasında “Washington’un Türkiye’ye F-35 satışını durdurabileceği veya F-35 konusunda Ankara’ya yaptırım uygulayabileceği” yorumlarına yol açtı. Ancak F-35 programının 9 katılımcısından biri olan Türkiye’nin programda 120 adet F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi olması, Türkiye’yi programın dışına çıkarma ihtimalini oldukça zayıflatıyor. Mevcut 400 milyar dolarlık maliyetiyle, ABD’de büyük tartışma konusu olan programa Türkiye’siz devam etmenin, diğer ortaklara 12 milyar dolardan fazla ilave yük getireceği tahmin ediliyor.
Mayın temizleme birlikleri artacak
TSK bünyesinde üçü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı dört Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) birliği bulunuyor. Suriye sınırında duvarın inşa edildiği bölümlerde mayın temizliği tamamlandı. Suriye sınırında mayın temizleme sürecinin hızlandırılması için yeni ÖMAT birlikleri kurularak sayının artırılması kararı alındı. Mayından temizlenen arazilerin bölgedeki vatandaşların kullanımına nasıl sunulacağı konusunda da çalışma başlatıldı. (Milliyet / Aydın Hasan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ulan içimizde ne kadar hain hazımsız insan var Türkiye 70 yıldır hangi silahı üretti,milletin başıyla kıçıyla uğraşmaktan.son yıllarda savunma sanayine yönelik çok başarılı işlere imza atmaya başladı bunu desteklemek yerine devletini suçlayan ahmak dolmuş ortalık.her şeyin bir başlangıcı vardır inşallah devletimiz motorunuda yapacak her şeyinide yapacaktır.laf edenlere soruyorum siz yürümeden koşmayımı öğrendiniz yoksa,birazcık harbi olun siyaseti bırakın devletinizin yanında olun...
Atak helikopteri de A.B.D. den izinsiz hiçbir ülkeye satılamaz, anlaşmalar öyle yapılmış. Satarsan ne olur? Bir daha motorunu satmazlar ve arızalananların değiştirilecek parçasını parasıyla da vermezler.
Hani yerliydi obusler motor almansa nasıl oluyor yerli yuh be kardeşim yalan yalan nereye kadar
Ne yerlisi ne millisi kardeşim 15 senedir yaptıkları gibi yine milleti kandırıyorlar. Milli deyipte Almanların engel olmasına gülmek lazım. Öyle değilmi reeeeiiiis
cego. 15 senedir dersen.kendimizi kandırırız. 50 senedir montaj dan öte gidemedik. 1944 japonya atonmu yedi. biz ne yaptık japonyaya savaş ilân ettik.ABD ye yacılık yapmak için. ikinci dünya savaşından sora.japonlara alt yapısı hazır elektire suyu bedava.arsalar tahsis edip vergisiz türk japon ortaklı sanayi siteleri.kursaydık türkiye şimdi bambaşka yerlerde olurdu.yabancı hayranlığı ABD korkusu.bizi üreten deyil tükeken toplum haline getirdi. hâl bu ki osmanlıdan gelen türk japon dostluğumuz halâ devam ediyor.fırsatları kaçırdık. japonya natodamı?. tayvan sigapur malezya endonezya natodamı?.bu ülkeler nasıl kalkınmış?. bu nato kandır macası.bizi yüz yıl geri götürdü. halâ akıllanmadık.
Obüs için motor üretemiyoruz, ama kendi taaruz helikopterimizi üretebiliyoruz.
OBÜS İÇİN MOTOR ÜRETEMEYEN.HELİKOPTER NASIL ÜRETİYOR ACABA?. SORU İŞARETİ. MOTOR İTALYA KUYRUK RUS PERVANE ALMAN GÖVDE TÜRK.KISACASI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER.
100 bin tane makine mühendisimiz var. Bizde motorumuzu kendimiz yapalım.
SENİN YÜZBİN DEDİĞİN TÜRK MÜHENDİS.İKİ ALMAN İKİ JOPON MÜHENDİS ETMEMEZ. HA AA OKEY MÜHENDİSİ DERSEN ONU İNANIRIM.KIRMIZIDAN DIŞARI ATAR.
O motoru Almanya'dan alırken izinsiz satamazsın diye belge imzalayanları işten atacaksın. Bir daha olmaz.
MOTOR SANAT OKULLARINDA MOTOR ÜRETİMİ ÖĞRETİLMİYOR/ÖĞRENİLMİYOR İSE NE ÖĞRETİLİYOR/ÖĞRENİLİYOR Sadece motor tamiri mi ?
yerli yerli diyornuz alın gördünüz mi ? atak helikopterde..altay tankda, ilk milli uçakda aynı durumda... adamlar satış izni veriyor. motor yabancıların... Azerilere satamıyoruz yani daha öncede oldu bu... sorsan milli derler ama sözleşmeli hepsi bunların.. saygılar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:53)