E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSüt zammı etikete yansımaya başladı---

Süt zammı etikete yansımaya başladı

Süt zammı etikete yansımaya başladı
13 Haziran 2022 - 11:42 borsaningundemi.com

Çiğ sütün litresine 15 Mayıs’ta yapılan yüzde 32’lik fiyat artışı rafta süt ürünlerine yansımaya başladı. Markalı süt ürünlerinde yüzde 40’a varan artışlar yaşanırken, özel markalı ürünlerde ise artış yüzde 18,5 olarak hesaplandı.

Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere litresinin 7,50 TL olarak belirlenmesinin ardından zamlı ürünler raflarda yer almaya başladı.Süt, ayran ve yoğurt gibi pastörize ürünlere hemen yansıyan fiyatlar, olgunlaştırılmış peynir grubunda ise etiketlere yeni yeni yansıyor.

Yarım kilo peynir yaklaşık 80 lira

Son zamlardan sonra markalı 500 gram Ezine peyniri 60 liradan 78 liraya kadar yükseldi. 350 gramlık koyun peyniri ise zam sonrası 42 liradan 58 liraya market raflarında yer buldu. 1 kilogram inek peyniri 100 liradan 120 liraya çıktı.

Süt zammıyla beraber sıvı grubunda fiyatın geçerli olduğu tarihten itibaren birkaç gün içinde yansıdığını kaydeden Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Denetleme Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, peynir grubunun ise biraz arkadan takip ettiğini söyledi. Bunun nedenin olgunlaştırma durumundan kaynaklandığını belirten Kazancıgil, sözlerine şöyle devam etti: 

Klasik peynir ve eski kaşar ürünlere zincir marketlerde yaklaşık 2 ay sonra zamlı olarak yansır. Burada fiyatın geç yansıması eski süt fiyatından alınmış olmasından kaynaklanıyor. Bunlarda bile artık süreler bir aya düşürülmüş durumda. 15 Haziran’dan sonra hemen hemen bütün eski ürünler bitmiş olur ve yeni fiyatlar yansımaya başlayacak.

Yemin üretimdeki payı yüzde 70’e dayandı

Süt ve süt ürünlerinin maliyetlerinin enerji, yem ve işçilikten oluştuğun aktaran Kazancıgil, resmi hesaplara göre yem maliyetinin yüzde 65 olduğunu, çiftlik hesaplarına göre ise yüzde 70’i bulduğunu ifade edildiğini söyledi. Bu oranın hiç bu kadar yüksek olmadığını ve eskiden yarı yarıya olduğunu ifade eden Kazancıgil, 1 kilogram sütün maliyetinde diğer unsurlar azaldığını, yemin toplam maliyetteki payının çok arttığını söyledi. İşletmelerin işçilik maliyetleri diğer maliyetlere göre çok düşük kaldığını bildiren Kazancıgil, “1 ürünün kilogram maliyeti hesaplandığında en düşük girdilerden bir tanesi işçilik yer alıyor. Sektörde bazı firmaların çalışanlarına zam yapmaya başladı. Çalışanlara temmuz ayında yüzde 20 zam yapmak lazım” diye konuştu.

“Alarm takılan ürünlerde firmalar reklam yapıyor”

Zamlardan önce sektörde bir hareketliliğin yaşandığını söyleyen Kazancıgil, fiyatların artmasıyla birlikte tonaj satışlarda düşüşlerin başladığını aktardı. Satışlarda vadelerin daha 3 ayın altına düşmediğini vurgulayan Kazancıgil, süper marketlere satışların 60 gün olarak yer aldığını ancak, bunun da 75 günü bulduğunu belirtti. Son günlerde bazı süt ürünlerine takılan alarmlar konusunda da değinen Kazancıgil, alarm takılan o ürünlerde firmaların kendi reklamını yaptığını söyledi.

Üretici yem, sanayici enerji maliyeti baskısı altında

Süt üreticisinin yem, sanayicinin ise enerji maliyeti baskısı altında olduğuna dikkat çeken Kazancıgil, bunun ikisinin altını incelendiğinde dövize endeksli hammaddeler olan doğalgaz ve elektriğe gelen zamların da ürünün fiyatını doğrudan etkilediğini bildirdi. Yem girdisinin çiğ sütü etkilediğini, enerji girdisinin ise sanayicinin üretim maliyetini etkilediğini dile getiren Hakan Kazancıgil, “Söz konusu girdilere gelen zamlar en son tüketiciye yansıyor. Son elektrik zammından önce klasik peynir üretimi yapanların 1 tenekesinin 50 lira enerji maliyeti vardı. Yine ambalaj olarak boş tenekenin fiyatı da 50 liraya çıkmış bulunuyor. Boş tenekeye 1 gram ürün koymadan eneji ve ambalaj maliyetiyle 100 liraya mal oluyor. Diğer yandan günlük 30 ile 50 ton süt işleyen küçük ve orta işletmelere aylık 1 milyon TL faturalar gelmeye başladı" dedi.

Mart'ta 857 bin 789 ton inek sütü toplandı

 

Et ve Süt Kurumu'ndan 'kırmızı et' açıklaması

 

Çiğ süt tavsiye fiyatı belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz14 Haziran 2022 07:49

    Yakında süt ürünlerinde binbir hile yapılır. Milletin alım gücü düştükçe ve zam yapıldıkça hile artar. Yakında raflarda sütsüz peynir, sütsüz süt, sütsüz kaşar vb. bu millete başkanlık sistemi boş tost ve boş baklava gösterdi. Daha işin başındayız. Sıradakileri hayal edemem.

  • düzeni üzen13 Haziran 2022 23:20

    vatandaş hainden memnum canınızı sıkmayın daha kastıracak alan varmış daha hissetmeyen bir kitle var

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI13 Haziran 2022 21:27

    ben almanya da yaşıyorum. enflasyon patladı artık bizlerde geçinmekte zorlanmaktayız.

  • xyz13 Haziran 2022 23:59

    Buraya gel. Sana bakacak hayatı beleş olan trol ordusu var.

  • Akif Özcan13 Haziran 2022 20:51

    Bir seneye mahsus hiçbir şeye yüzde 25 ten fazla zam yapilamasin mesela nasıl fikir ama süper değil mi.Evsahiplerine yaptınız yaa kota koydunuz yüzde 25.Bunlara da yapsanıza.Olmuyor mu.Allahalla yapma bee.

  • Ahmet 13 Haziran 2022 15:52

    Allahsiz kansizlar bu kadarını bu memlekete hıristiyan yapmaz...

  • xyz13 Haziran 2022 14:23

    Bunların beceriksizliklerine şaşırdık mı? Tabiki şaşırmadık. Bakanların yalnızca adı değişiyor. Kafa aynı ve zihniyet aynı.

  • Vatandaş13 Haziran 2022 14:14

    Milletin bir kısmı kuru ekmek yemek zorunda...Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi ekonomiyi şaha kaldırdı😄

  • xyz13 Haziran 2022 15:35

    Şaha kaldırdı ne demek her zam sonrası millet uçuyor.

  • Bik13 Haziran 2022 11:59

    Alım gücünün düştüğünü, süt ürünlerini alırken hissetmeyen kalmayacak.