E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından her ay yayınlanan Süt Piyasa Bülteni'nde yer alan verilere göre, bu yılın ilk 8 aylık döneminde süt tozu ithalatı miktar olarak yüzde 9 bin 712 oranında artarak 39 ton 856 kilodan, 3 bin 910 ton 995 kiloya ulaştı. Değer olarak ise, süt tozuna ödenen döviz ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 bin 816 oranında artarak 144 bin 647 dolardan 5 milyon 665 bin 464 dolara ulaştı.
Süt tozuna ödenen faturadaki baş döndürücü yükselişe rağmen, çiğ sütün fiyatı 11 aydan bu yana sabit kaldı. Çiftçinin ürettiği çiğ sütün fiyatı tam 11 aydır (15 Kasım 2019 tarihinden bu yana) bir kuruş artmazken, süt tozu ithalatı 8 ayda yüzde 9 bin 712 arttı. Bir kez daha ülkenin kaynakları üreten çiftçiye değil, ithalatla başka ülkelerin çiftçilerine gitti.
Türkiye, son yıllarda süt tozu ithal eden değil, ihraç eden ülke konumundaydı. Süt tozu ithalatı 2017'de sadece 97 ton olurken, ihracat 32 bin 680 ton olarak gerçekleşti. 2018'de ithalat 121 ton, ihracat 25 bin 869 ton oldu. Geçen yıl ise ithalat 69 tonda kalırken, ihracat 40 bin 706 ton ile en üst seviyeye ulaştı. Fakat bu yılın ilk 8 aylık döneminde ithalat adeta patladı ve 3 bin 910 tona ulaştı. İhracatta ise, büyük bir düşüş yaşandı. İlk 8 aylık dönemde 8 bin 49 ton ihracat yapılabildi.
2019'da 19 ton olan peynir altı suyu ithalatı, yılın ilk 8 ayında 765 ton oldu
Süt ürünleri arasında ithalatı en çok artan sadece süt tozu değil. Peynir altı suyu ithalatındaki artış da çok dikkat çekici. Miktar bazında yüzde 6 bin 419, değer olarak ise dolar bazında peynir altı suyu ithalatında yüzde 1678 artış kaydedildi.
ESK'nın yayınladığı verilere göre, 2017 yılında 325 ton, 2018'de 82 ton ve 2019'da sadece 19 ton olan peynir altı suyu ithalatı, bu yılın ilk 8 aylık döneminde büyük bir sıçrama ile 765 ton oldu. Ödenen döviz ise 2019 yılının ilk 8 ayında 53 bin dolar iken bu yılın ilk 8 ayında 942 bin 847 dolar oldu.
Peynir altı suyu ihracatı ise geçen yılın ilk 8 aylık verileri ile hemen hemen aynı. İhracat ilk 8 ayda 37 bin 540 ton oldu.
Yoğurt ithalatında yüzde 864'lük artış
Miktar olarak çok yüksek bir oranda ithalat yapılmamasına rağmen Türklerin mucidi olduğu yoğurtta bile ithalat yüzde 864 arttı. Geçen yıl ilk 8 ayda 3 ton 472 kilo yoğurt ithalatı yapan Türkiye, bu yıl aynı dönemde 33 ton 471 kilo yoğurt ithal etti. Geçen sene 20 bin 714 dolar ödenen yoğurt ithalatına bu yıl aynı dönemde yüzde 174 artışla 56 bin 809 dolar ödendi.
Türkiye'nin ilk 8 aylık dönemde yoğurt ihracatı yüzde 23.7 düşüşle 673 tona geriledi. İhracat ve ithalat rakamları karşılaştırınca elbette ithalat çok daha düşük ve konuşmaya değmez denilebilir. Fakat, Türkiye'nin yoğurt ithalatı yapması bile kabul edilebilir bir durum değil.
Tereyağı ithalatı: Yüzde 117.1
Türkiye, yılda ortalama 9-10 bin ton tereyağı ithalatı yaparken, ihracatı 500 ton seviyelerinde. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde tereyağı ihracatı 2019'un aynı dönemine göre yüzde 351.3 artışla 336 tondan 1519 tona çıktı. Aynı dönemde tereyağı ithalatı ise yüzde 117.1 artışla 3 bin 386 tondan 7 bin 353 tona çıktı. Tereyağı ithalatına ilk 3 ayda 26 milyon dolar ödenirken, ihracattan elde edilen döviz 3.3 milyon dolar.
Peynirde hem ithalat hem de ihracat arttı
Süt ürünleri dış ticaretindeki önemli ürünlerden birisi de peynir. Peynirde de hem ithalat hem de ihracat arttı. Türkiye'nin yıllık peynir ihracatı ortalama 50 bin ton, ithalatı ise 8 bin ton civarında. 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde peynir ihracatı 32 bin 220 ton olurken bu yılın aynı döneminde yüzde 16.6 oranında artış ile 37 bin 552 tona çıktı.
Peynir ithalatı ise aynı dönemde yüzde 88.4 oranında artış ile 3 bin 51 tondan 5 bin 748 tona çıktı. İlk 8 ayda peynir ihracatından 132 milyon dolar döviz sağlanırken, 19.3 milyon dolar peynir ithalatına ödendi.
Süt Piyasa Bülteni'nde yer alan verilere göre, Türkiye'nin ağustos ayı itibariyle süt ve süt ürünleri ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 91.1, miktar bazında ise yüzde 146 arttı. Geçen yıl ilk 9 ayda toplam süt ürünleri ithalatı 8 bin 959 ton iken bu yıl aynı dönemde 22 bin 89 tona yükseldi. İthalata ödenen döviz ise aynı dönemde 34.1 milyon dolardan 65.3 milyon dolara çıktı.
Aynı dönemde süt ve süt ürünleri ihracatında ise, değer bazında yüzde 2.6, miktar bazında ise yüzde 19.7 oranında düşüş kaydedildi. Süt ürünleri ihracatı ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre 154 bin tondan 123 bin tona geriledi. İhracat geliri de 252.3 milyon dolardan 245.7 milyon dolara geriledi.
İstanbul'da çiğ süt satışı yüzde 30 arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hayda hani Çin e düt ürünleri ihracatına başlıyorduk? Pysa ürettiğimiz kendimize ywtmiyormuş!
bizimkilerin ellerinde verimsiz ırklar var bunların hepsini devlet öncülüğünde daha verimli ırklar ile değiştirilmesi lazım.verimsiz ineklere verilen yemler karışılğını almamaktadır.
Her halta kıvıracak yerin var :))))
Tarımda çalışacak işçi bulunamıyor! Çoğu tarım işçisi Doğu ve Güneydoğu dan geliyor. Anadolu da Sürü çobanları ya Afgan ya Suriyeli! İşsizlik primi kısa çalışma ödeneği derken kimse kendine bu işleri layık görmüyor. Şımarık züppe bir nesil bu işleri yapmaz! Babasının otomobili ile 50 tl. lik bnzin atıp soytarılık yapar. Geçimsiz huysuz kavgacı ve saygısız nesil parazit gibi yaşıyor. Bunlar burada çok bilmiş yorum yapan züppelrin genel aile durumlarını da yansıttığından hiç işlerine gelmez.
En doğru tespiti yapmıs arkadaş yeni nesil imtina ediyor çiftçilik ve hayvancılık yapmaktan ama herkes şikayet ediyor tereyağı pahalı süt pahalı yoğurt pahalı bu daha iyi günlerimiz bu kafayla gidersek yemeye ekmeği bile ithal edeceğiz çünkü tarıma ve hayvancılığa ilgi yok çalışmadan üretmeden de yemek yok
Çok ucuza üretip , en pahalıya tüketen milletiz tarım bakanı işler nasıl ?
Askıda litrelik süt dağıtalım. Alamayanlarda, askıda süt alsın, yoğurt alsın....
Zehirlenmeye devam.
YETMEZ! HAVA DA İTHAL EDİN..
üretim olmasın, aman sakın, üretim kesinlikle engellenmeli
Satış hacmi kadar süt üretimi yok bu kadar paket süt nasıl üretiliyor. Karıştır süt tozunu... Tarım Bakanı Uyuma!
Bizim ülkenin ne yaptığı veya yapacağı belli değil . Kimine göre iyi kimine göre kötü . fakat bir gerçek var serseri mayın gibiyiz. Vatandaş da öyle idare edenler de öyle Aşık Veysel in dediği gibi uzun ince bir yoldayız. HAYIRLISI NEYSE O OLSUN....
Bizim inekler verimsiz dahada çok ithalât lazım
Avrupa bizi kıskanıyeahhh,cağ atlıyeahhh yerli milli derken içtiğin süt bile yabancı haydi türkiye ileri....yetmez durmak YOK yola devam...
Süt urettirmek için çiftçiye destek vermek gerekiyor, bu da bütçe açığını artırıyor. Süt ithal edilince devlet vergi alıyor, bütçe açığı azaltılıyor. Burada bilinçli bir tercih var, bütçe çiftçiye degil yandaş mutahitlere yediriliyor, yuzbinlerce memur işe alınıyor.akp oy için çiftçiden ümidi kesmiş, kendi memuru yetiştirme derdinde
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:36)