E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Ekonomi Heyeti’nin, bir somun ekmeğinin fiyatının 3 katına çıkarılması ve ekmek üretiminin yüzde 20 oranında mısır unu ile karıştırılmasına yönelik açıklamaları ciddi bir krize yol açtı. Suriye’de tahıl üretiminin merkezi olan bölgelerde, insanlar kamu ve özel sektöre ait fırınların veya taş fırınların önünde günlük ekmek ihtiyaçlarını satın almak için uzun kuyruklar oluşturdu.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Ekonomi Heyeti Eşbaşkanı Emel Huzeym, ekmek üretiminde buğday ununa sarı mısır unu eklenerek ekmeğin kalitesinin yeniden sağladığını söylüyor. Bunun nedenini kuraklık dalgası nedeniyle buğday miktarının yeterli olmamasına bağlayan Huzeym, ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde yaşayan insanların tahminen 700 bin ton buğdaya ihtiyaç duyduğunu, Kurul’un yaklaşık 200 bin ton satın aldığını ve 200 bin ton stoku olduğunu dolayısı ile yetkili makamların buğday ununu, yüzde 20’yi aşmayan bir oranda mısır unu ile karıştırmaya ittiğini belirtti. Huzeym “Halka ekmek sağlayamama veya miktarında azalma olmasından kaçınmak için ekmek üretiminde buğday ununa yüzde 20 mısır unu karıştırma kararı aldık” dedi.
Suriye’nin Cezire bölgesindeki şehir ve beldede, buğday stokunun yüzde 80’ini içeren bir bölge olsa da kamu ve özel fırınların kapılarında kuyrukta bekleyen insanların görüntüsü sıradan bir görüntü haline geldi. 700 gramlık bir poşet ekmek fiyatı iki katı artarak 2 bin Suriye lirasına (6 ABD senti) yükseldi ve bir ekmek poşeti daha önce 700 liraya satılıyordu. 2011’den önce Suriye kendi ihtiyacına yetecek kadar yaklaşık 4 milyon ton buğday üretiyordu ancak bu sayı savaşla geçen yılların ardından azaldı. Geçen yılki buğday üretimi bir milyon tonun altındaydı. Ülkenin ihtiyacının ise 2,5 milyon ton kadar olduğu tahmin ediliyor.
Huzeym, Özerk Yönetim’in birçok bölgesinde bulunan kamplar için buğday unu açığının 300 ila 400 bin ton arasında olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Ayrıca, Özerk Yöneti’min her 1 ton buğday için yüzde 90’lık bir kayıp yaşadığını zira bir ton buğdayın ortalama fiyatının 350 ABD doları olduğunu, bundan 750 kg un, 230 kg kepek ve 20 kg eleme kalıntısı çıkarıldığını ve bir kilogram unun fırınlara 60 Suriye lirasına sayıldığını belirtti. Huzeym Ekonomi Heyeti’nin mısır değirmenlerinin standartlarını doğrudan denetlemek, temizliklerini ve mısır ununu buğday unu ile karıştırma oranını kontrol etmesi için yetkili bir uzmanlar oluşan bir denetim kurulu oluşturduğunu açıklarken “Ekmeğin kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olan buğday ve mısır unun karıştırma işleminin bırakılması için, Özerk Yönetim ile çeşitli taraflar arasında imzalanan sözleşme gereğince, 100 bin ton buğday satın almak için acil durum planı belirledik” ifadelerini de sözlerine ekledi.
Özerk Yönetim’e bağlı Ekonomi ve Tarım Kurumu’nun önceki buğday sezonuna ilişkin rakamlarına göre, bölge halkının ihtiyacını karşılamak için yaklaşık yarım milyon ton buğday satın alındı. Gözlemciler ve ekonomi uzmanlarının belirttiğine göre ise, yönetim üretiminin bir kısmını sattı. Suriye hükümetiyle bağlantılı şahsiyetlere ve ticari şirketlere satılan miktarın yaklaşık 300 bin kg olduğu tahmin ediliyor.
Özerk Yönetim’e bağlı bölgeler ülke çapında en önemli tarımsal kaynaklar arasında yer almasına ve Suriye’nin gıda başkenti olmasına rağmen, iki yıl üst üste yağış olmaması sonucunda yaşanan kuraklık, kamu ve özel kuruluşlara ait değirmenlerdeki un sıkıntısını daha da kötü bir hale gelmesine neden oldu. Ekonomist Dr. Şevki Muhammed, Özerk Yönetim yetkililerine piyasayı ve un fiyatlarını kontrol altına almak için Türkiye ve İran’dan yapılan un ithalatlarından kaçınılması çağrısında bulunurken, bölgedeki buğday ve mazot fiyatlarına göre un üretimine yönelik gerçek maliyet hesaplarının düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Şevki Muhammed ayrıca ekonomik kaynaklar sağlamanın önemli olmadığını, bunun yerine en önemli olanın, söz konusu kaynakların sağlam bilimsel temellere ve entegrasyonu sağlanmış bir ekonomik kurallar sistemine göre yönetilmesi olduğunu vurguladı.(Turkish aawsat)
Rus buğdayı 2022’de rakip tanımayacak
TMO, buğday, arpa ve mısıra zam yaptı
Buğdayda fiyatlar arttı ekmek zammı kapıda
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
DEMOKRATİK/İNSANİ/VİCDANİ OLMAYAN KÖTÜ/CAHİLCE YÖNETİM KOSKOCA ÜLKEYİ NE HALLERE DÜŞÜRDÜ
aynı türkiye gibi buğday üretimi kendilerine yetmiyor. putini arasınlar rusyadan ithal etsinler
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:39)