E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSüresiz oturum için İngiltere’den 3 kritik karar---

Süresiz oturum için İngiltere’den 3 kritik karar

Süresiz oturum için İngiltere’den 3 kritik karar
17 Haziran 2018 - 01:29 borsaningundemi.com

İngiltere, Türk vatandaşlarının süresiz oturuma başvurma hakkını 16 Mart 2018 tarihinde kaldırdığını ve askıya aldığını açıklamıştı. Merakla beklenen yeni düzenlemenin detayları açıklandı!

Geçtiğimiz Mart ayında açıklanan askıya alma kararı, Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere’de yaşayan Türk toplumunu hayal kırıklığına uğratmıştı. Zira daha önce yürürlükteki Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında ülkede bulunan Türk vatandaşları İngiltere'de bulundukları 4 yıl sonunda herhangi bir sınava tabi olmadan ve herhangi bir ücret ödemeden süresiz oturuma başvurabiliyorlardı. Yeni düzenleme merakla bekleniyordu ve nihayet açıklandı.

Uygulamanın üzerinden 3 ay geçtikten sonra bugün (15.06.2018) ilgili hak güncellenerek yeniden yürürlüğe alındı. Konuyla ilgili olarak İngiltere’de Göçmenlik Hukuku Yetkili Danışmanı Mehmet Polat yeni sistemin şartlarıyla ilgili bilgi verdi. 

İNGİLTERE’DEN OTURUM HAKKI İÇİN 3 KRİTİK KARAR

İngiltere’nin Brexit sonrası işleme aldığı yeni karara göre Ankara Anlaşması vizesine sahip Türk vatandaşları aşağıda belirtilen şartları sağladıkları takdirde süresiz oturuma başvurma hakkı kazanabilecekler;

1- Süresiz oturuma başvuru süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Daha önce İngiltere’de belirli süre bulunma şartı aranmıyordu. Yeni karara istinaden İngiltere’de 1 yıl içinde 180 günden fazla ülke dışında bulunmama şartı getirildi.

2- Daha önce olmayan bir diğer kriter ise İngilizce yeterlilik sınavı ile ilgili. Süresiz oturum başvurusunda bulunmak için İngiltere’deki sosyal yaşama adapte olup olmadıklarını ölçen vatandaşlık (Life in the UK) sınavından geçme şartı getirildi.

3- Yeterlilik sınavı dışında yeni uygulamaya konulan diğer kriter ise başvurunun ücretli hale getirilmesi. Süresiz oturuma başvuracakların artık kişi başı 2389 Pound, yani yaklaşık 15 bin Türk Lirası ödemeleri gerekli.

Daha önce yürürlükte olan uygulamada başvuruda bulunan Türk vatandaşı süresiz oturum hakkını kesin olarak kazandıktan sonra yeterlilik sınavlarına giriyordu ve süreç tamamen ücretsizdi. Ancak yeni uygulamada aileden sadece başvuruda bulunan değil, aile bireylerinin tamamı başvuru aşamasında hem sınava girmek, hem de kişi başı olmak üzere başvuru ücretini ödemek zorunda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BURAK HAKKI17 Haziran 2018 11:19

    Şuna oturum deyip durmayın. Türkçeyi yarım yamalak konuşan Almancıların "otur-" kökünden icat ettikleri kelime, bu haliyle TDK'nın hiçbir sözlüğünde yok. Oturum farklı şey, oturma farklı. Oturum hakkı değil, oturma hakkı, oturma izni. Biraz hassasiyet lütfen.