Borsa İstanbul, 4 Kasım 2014 tarihi itibarıyla 15 firmanın yer aldığı BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni başlattı. Endeksin hesaplanmaya başlaması dolayısıyla Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Ethical Investment Research Services Limited (EIRIS) CEO’su Peter Webster, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz ile endekste yer alan firmaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul Sanayi Odası’nda tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmeyi başaran 15 şirket Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan tarafından açıklandı.
Endeksteki şirketlerin BIST 30 içerisinden seçildiğini bildiren İbrahim Turhan, “Umuyoruz ki, yakın gelecekte bu şirketlerin sayısı artacak, BIST’in daha geniş endeksleri içerisinden şirketlerimiz buraya katılacak” dedi.
Endeksin, şirketlerin hem finansal performanslarını, hem de çevre, sosyal konular ve kurumsal yönetim alanındaki performanslarını ortaya koyan bir benchmark teşkil ettiğini belirten İbrahim Turhan, “Bu bakımdan da önemli bir gösterge oluyor. Endeks, yatırımcıların sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini geliştiren şirketleri rahatlıkla ayırt edip bu şirketlere yatırım yapmalarını sağlayacak çok önemli bir araç olacak. Sürdürülebilir kalkınmaya, sürdürülebilirliğe, daha iyi bir dünyada yaşamamıza katkılar sağlayacağını umduğumuz endeksimizin ekonomimiz, piyasalarımız, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum” diye konuştu.
İbrahim Turhan tarafından açıklanan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, Akbank, Arçelik, Aselsan, Garanti Bankası, Koç Holding, Migros, PETKİM, Sabancı Holding, TAV Havalimanları, Tofaş Otomotiv Fabrikaları, Turkcell, TÜPRAŞ, Türk Telekom, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası yer aldı.
Dr. M. İbrahim Turhan: “Sürdürülebilirlikle ticari kazanç ve karlılık arasındaki ilişkiyi kalıcı bir şekilde oluşturmak lazım” Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, en temelde çevresel, toplumsal ve kurumsal sorumluluk sahibi olmak diye özetlenebilecek sürdürülebilirliğin, özellikle içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın başından itibaren işletmeler, yatırımcılar ve politika yapıcılar açısından giderek gündemde ön sıralara yükseldiğini kaydetti.
BM’in 2000 yılında BM Milenyum Deklarasyonu’nu açıkladığını, bu deklarasyonun içinde BM’nin milenyum kalkınma hedeflerinin yer aldığını kaydeden İbrahim Turhan, bu çerçevede BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın 2014 yılında yayınladığı gelişim raporunda sürdürülebilirliğin çok önemli bir konu olarak yer aldığını belirtti.
“Milenyum kalkınma hedeflerine ulaşılabilmesi için önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl en az 5 trilyon dolar sürdürülebilirlik yatırımı gerçekleştirmek gerekiyor. Bunun en az 3,5 trilyon dolarlık kısmının da Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılması gerekiyor” diyen İbrahim Turhan, sermaye piyasalarının bu tip yatırımların finansmanı açısından son derece önemli bir işlev yerine getirdiğini söyledi.
Sürdürülebilirliğin nasıl başlatılacağı sorusunun da önem taşıdığını belirten İbrahim Turhan, “Sürdürülebilirlikle ticari kazanç ve karlılık arasındaki ilişkiyi kalıcı bir şekilde oluşturmak lazım… Ne zaman ki şirketler, yatırımcılar ve girişimciler sürdürülebilirliği sadece orta ve uzun dönemde gelecek hedefler arasında değil içinde bulunduğumuz çeyrekteki karlılık ve performans açısından da etkili olduğunu anlarlarsa o zaman önemli bir aşama kaydetmiş oluruz” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik konusunda şeffaf, adil, açık alışveriş platformları olan borsaların önemine dikkat çeken İbrahim Turhan, G 20 üyesi ülkelerin 14’ünde en az bir tane çevresel, toplumsal ve kurumsal yönetişim konusunda bir ölçme ve değerlendirme kriteri oluşturulduğuna dikkat çekti.
Borsa İstanbul, Dünya Sürdürülebilir Borsalar Endeksi’nde Hızla Yükseliyor BM’nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için 2012 yılında Türkiye’nin de katkılarıyla Rio de Janeiro’da Sürdürülebilir Borsalar Girişimi tarafından hazırlanan rapora göre, dünya genelinde 55 borsanın neredeyse yarısında 1 tane sürdürülebilirlik endeksi üretilmiş ve kullanılır hale gelmiş durumda olduğuna dikkat çeken İbrahim Turhan, “Endekslerin tarihine baktığımız zaman biz Borsa İstanbul olarak biraz geç kalmışız. Çünkü bunlar ilk 1999 yılında yayınlanmaya başlamış dünyada… Bizde 2012 yılında ilk defa Rio de Janeiro’da toplanan BM toplantısında bu konunun önemine yaraşır bir şekilde pozisyon aldık” dedi.
Dünyada piyasa değeri en az 2 milyar dolar olan borsaların dahil olduğu Sürdürülebilir Borsalar Endeksi sıralamasında Borsa İstanbul’un, bu yıl 21 sıra ilerleyerek 32’inci sıradan 11’inci sıraya yükseldiğine dikkat çeken İbrahim Turhan, dünya devi borsaları geride bırakmayı başardıklarını kaydetti. İbrahim Turhan, “Türkiye’nin bu başarısı hepimizin ortak katkısıyla ortaya çıkmış son derece değerli bir aşama” dedi.
Peter Webster: “Endeks, Türk şirketlerini uzun vadeli refah adına değerlerini dikkate almaya teşvik edecek” Ethical Investment Research Services Limited (EIRIS) CEO’su Peter Webster da BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin Türk şirketlerini ve yatırımcılarını; çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim etkenlerinin uzun vadede sürdürülebilir refah yaratma açısından değerini dikkatle değerlendirmeye teşvik edeceğini belirterek şunları dile getirdi:
“Bu Endeks aynı zamanda, dünyanın birçok borsasının sürdürülebilirliğini ve şeffaflığını artırmak için modeller aradığı bir dönemde küresel yatırımcılara, bu soruları araştırma ciddiyetine de işaret ediyor. Endeksi oluşturma sürecinde bu konular, incelenen bazı şirketlerin gündeminde ilk sıralarda yer almaya başladı bile. Artık hem yatırımcıların hem de diğer piyasa katılımcılarının, sürdürülebilirliğe ilişkin verileri incelemek ve şirketlerle görüşmek suretiyle, yaklaşımlarının bugünkü ve gelecekteki başarılarıyla ne şekilde bağlantılı olduğunu anlama imkânı olacak.”
Dr. Mustafa Kemal Yılmaz: “Endeks, şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını yerel ve küresel anlamda karşılaştırma imkânı verecek Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa K. Yılmaz da, Borsa İstanbul’un, Türkiye’de ve özellikle Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi birikimi ve uygulamaların artırılması amacıyla şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularındaki performanslarını baz alan Sürdürülebilirlik Endeksi'ni hesaplamaya karar verdiğini kaydetti. Endeksin, şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını yerel ve küresel anlamda karşılaştırma imkânı vereceğini belirten Dr. Mustafa K. Yılmaz, Endeks ile şirketlere iyileştirme yapmak ve yeni hedefler belirlemek için bir performans değerlendirme aracı sunulduğunu ve kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirliklerini, sürdürülebilirlik konularına ilişkin risk yönetim becerilerini geliştirme imkânı sağlanmış olacağını söyledi.
Ocak - Mart 2014 döneminde BIST30 Endeksinde yer alan şirketler, EIRIS tarafından 30 Haziran 2014 tarihi itibarıyla kamuya açık olan bilgileri kullanılarak değerlemeye tabi tutuldu. Borsa İstanbul tarafından belirlenen kriterleri sağlayan şirketler endekse dâhil edildiler.
Değerlemeye dâhil edilecek şirket sayısının zamanla artırılması hedeflenirken BIST Sürdürülebilirlik Endeksi Temel Kurallarına www.borsaistanbul.com internet adresinden ulaşılabiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.