E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yahoo News'ta yayımlanan özel haber, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastın arka planına ışık tuttu.
3 Ocak 2020'de yaşanan ve dünya gündemini sarsan olayda ABD, Bağdat Havalimanı'nda insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyla Süleymani'yi öldürmüştü. General'in yanı sıra 5 İranlı ve 5 Iraklı daha hayatını kaybetmişti.
ABD'de üst düzey görevlerde yer almış veya hala çalışan 15 yetkiliyle yapılan görüşmelere dayandırılan haberde, ABD'nin operasyonda Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Terörle Mücadele Grubu'yla ve İsraillilerle işbirliği yaptığı öne sürüldü.
Habere göre Aralık 2019'un sonlarında operasyonda görev alan ekipler, gruplar halinde Bağdat'a girmeye başladı. Saldırıda kilit rol oynadığı söylenen Kürt görevlilerin, Bağdat Havalimanı'na çalışan kılığına girdiği iddia edildi.
"Büyük miktarda personel konuşlandırıldı"
ABD ordusundan adını açıklamayan bir kişi, kesin sayı vermeyi reddetse de operasyon için "büyük miktarda personel konuşlandırıldığını" kaydetti. Zira eski ABD Savunma Bakanı Vekili Chris Miller da "bunun bakanlığın terörle mücadele operasyonlarında yaptığı en gelişmiş hazırlık olduğunu" söyledi.
Öte yandan bir kaynak, Süleymani'nin Bağdat'a gitmek üzere Şam'da uçağa binmeden önceki 6 saatte üç kez cep telefonunu değiştirdiğini bildirdi. ABD Ortak Özel Harekat Komutanlığı'ndan görevlilerin, General'in cep telefonunu takip edebilmek için Tel Aviv'de İsrailli meslektaşlarıyla birlikte çalıştığı iddia edildi.
Açıklamalara göre Süleymani'nin telefon numaralarına erişimi olan İsrailliler, bilgileri ABD'lilere aktardı. Böylece Süleymani ve telefonu, Bağdat'a kadar takip edilebildi.
CIA'in İsrail sayesinde yürüttüğü casus yazılım operasyonu
Adını gizleyen eski bir kıdemli CIA görevlisi, saldırı hazırlıkları sürerken İsrail istihbaratının Süleymani hakkında bir bilgi daha verdiğini öne sürdü. Yazıda İsraillilerin, bir kişinin Süleymani'ye ve yakın çevresine "temiz telefon" almak için İran dışına çıkacağı bilgisini ABD'yle paylaştığı iddia edildi.
Eski istihbarat yetkilisi, CIA'in söz konusu kişinin gideceği yeri öğrendiğini ve oradaki telefonlara casus yazılım yüklediğini söyledi. Öte yandan Süleymani ve çevresi çok sık telefon değiştirdiği için bu hamleyle kısa süreli başarı sağlandığına işaret edildi.
Habere göre, Süleymani'yi taşıyan uçak Şam'dan Bağdat'a geldiğinde, havalimanı personeli kılığına giren Kürt görevlilerden biri, uçağı pistte durması için yönlendirdi. Bagajları taşımakla sorumlu Kürt görevlilerse gelen kişinin Süleymani olduğunu doğruladı.
Bunun ardından Süleymani ve beraberindekiler iki araca binerek ABD'li keskin nişancıların ve drone'ların beklediği bölgeye doğru hareket etti.
Konvoy saldırı bölgesine giderken, insansız hava araçlarıyla ateş açıldı. Süleymani'nin bulunduğu araca iki füze isabet etti. Kaçmaya çalışan diğer araçsa yaklaşık 90 metre ilerledikten sonra keskin nişancı ateşiyle durduruldu ve yine füzeyle vuruldu.
İki ABD'li yetkili, saldırıdan sonra Irak polisi kılığına giren bir Kürt görevlinin Süleymani'nin aracının enkazına gidip fotoğraf çektiğini ve DNA testi için doku örneği aldığını iddia etti.
KYB'ye bağlı grup iddiaları reddetti
Öte yandan Terörle Mücadele Grubu söz konusu iddiaları reddetti. Barzanilerin Kürdistan Demokratik Partisi'ne yakın yayın organı Rudaw English'e gönderilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Kuvvetlerimizin bu tür bir eylem hakkında bilgisi olduğu veya buna katıldığı iddiasını reddediyoruz. General Kasım Süleymani, merhum Celal Talabani'nin yakın arkadaşıydı. Terörle mücadele birimleri bir zamanlar, Süleymani'nin de savaştığı cephede teröre karşı savaşmıştı.
(Independent Türkçe)
IKBY açıkladı: Süleymaniye'ye füze saldırısı
ABD'nin öldürdüğü Süleymani petrol ticareti yapıyormuş!
ABD'nin vurduğu İranlı Süleymani anıldı
İran Kasım Süleymani'nin intikamını ABD'de alabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sen,gebermeyeceğimi mi sanıyorsun.Ebu Leheb seni bekliyor.
Kasım kasım asmak lazım kesmek lazım kasım kasım asmak lazım kesmek lazım.kasım yemiş ayvayı bakın suriye sakinleşti demekki bu kasımmış karıştıran buldu belasını geberdi.
Rusya olmasaydı Suriye darmadağındı şimdi de dağıldı ama Esad diye biri olmayacaktı artık
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:57)