E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkezi ABD'de bulunan güvenlik şirketi "Symantec"in verdiği bilgilere göre 2011 yılında dünya çapında yapılan sanal saldırıların sayısı 5 milyar 500 milyona ulaştı. Bu bir sene içerisinde yüzde 81'lik bir artışa tekabül ediyor. Federal Emniyet Teşkilatı'nın verdiği bilgilere göre Almanya'da ise aynı dönemde siber suçlar kapsamında değerlendirilebilecek 60 bin vaka bulunuyor. Kurumun başkan yardımcısı Jürgen Maurer, bu gri bölgedeki tehlikeleri öngörmenin imkansız olduğuna dikkat çekiyor. Alman iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesi'nin Başkanı Hans-Georg Massen, teknolojik gelişmelerin gerisinde kalınmaması uyarısında bulunuyor: “Bizim için ilk etapta önemli olan istihbarat servisi olarak teknolojinin gerisinde kalmamak. Geçmişte enformasyon teknolojilerindeki güvenlik için Bonn'daki birimin yeterli olacağı düşünülüyordu. Ancak burası öncelikle teknik sistemimizin işlerliğinden ve istikrarından sorumlu. Bizim ihtiyacımız olansa, yurtiçi ve yurtdışında her tür tehlikeye hazırlıklı, bize hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuzu söyleyen, kimin hangi nedenlerle bizim bilişim sistemlerimize saldırmak istediğini analiz edebilecek mükemmel bir şekilde oluşturulmuş bir sistem."
"İnternet hız sınırının olmadığı bir otoban gibi"
Uzmanların tahminlerine göre, pek çok Alman güvenlik kurumu, siber saldırılara karşı yeterince hazırlıklı değil. 2005-2009 yılları arasında Avrupa Polis Teşkilatı'nın başkanlığını yapan Max-Peter Ratzel, bu nedenle Facebook gibi sosyal paylaşım platformlarında varlık göstermenin şart olduğunu vurguluyor. Ratzel, Almanya'nın diğer ülkelere kıyasla bu alanda oldukça zayıf şekilde temsil edildiğine dikkat çekiyor. Ratzel'in varlık göstermekle ima ettiği Facebook'ta kurum adına hesap açmak ve bu sayede halkın güvenini kazanmak. Bu alanda başı çeken ülkeler İngiltere, Belçika ve Hollanda. İngiltere Polis Akademisi'nden Nick Keane, şu benzetmeyi yapıyor: “İnternet, hız sınırının bulunmadığı bir otoban gibi. Bazı ülkelerde bu otobanda hız sınırı olmadığı gibi, polis kontrolü de yok. Böyle bir ortamda insan kendisini güvende hissetmez. Siz sosyal medyada değilseniz, o alanda değilseniz, peki kim var? İşte o zaman hız limitinin olmadığı otoyolda gidiyorsam ve siz ağaçların arkasında beni izliyorsanız, işlerin yolunda gitmediği bir durumda kendimi hiç güvende hissetmem."
"Sekiz vakayı Facebook'la aydınlattık"
Peki, emniyet kurumlarının Facebok'ta hesap açması, suçla mücadelede ne denli etkin olabilir? Hannover Emniyet Müdürü Axel Brockmann, Facebook'ta yapılan araştırmalar sonucu aydınlatılan sekiz vaka olduğunu belirtiyor: “Klasik soruşturma yöntemlerini izleyerek gazetelere arama ilanları verdiğimiz bir olay vardı. Ancak hiçbir ipucuna ulaşamadık. Facebook'tan paylaştığımızda ise çarçabuk bazı bilgilere ulaştık. Sekiz vakadan biri cinsel suç, diğerleri ağır yaralama ve hırsızlıktı. Hepsini Facebook sayesinde aydınlattık.”
Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, polislik eğitimi için başvuranların yüzde 75'i de ilanları Facebook'ta görmüş. Hannover Emniyet Müdürü, Facebook sayesinde polisin imajının çok olumlu etkilendiğini vurguluyor. “Polis senin dostun ve yardımcın” sloganı dijital dünyada işe yaramış gibi görünüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:23)