E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngiltere’nin Avrupa birliğinden çıkış referandumu ve ABD seçimleri ile dengelerin değiştiği 2016 sonrasında yeni yılın ilk ayında küresel piyasalarda dalgalanma beklentilerin aksine düşüktü. Şubat ise volatilitenin artacağı ay olarak dikkatleri çekiyor. Trump’ın seçim sürecindeki söylemlerini uygulamaya hızlı alması yalnızca ekonomi alanında değil siyaset arenasında da güç savaşına dönüştü. Fed’in faiz kararı öncesinde Japonya Merkez Bankası (BoJ) %-0.1 seviyesinde bulunan politika faizinde değişime gitmezken 10 yıllık tahvil getirisi hedefini yaklaşık %0.0’da tuttu. Banka, 2017 için çekirdek tüfe tahmininin %1.5 olduğu açıklarken Başkan Kuroda, Trump yönetiminin politikalarını yakından izleyeceklerini açıkladı. Eskiden FED politikalarına odaklanan Kuroda’nın bu söylem değişimi aslında günümüz risk algısının ne yönlü değiştiğinin açık göstergesi.
FED’in faiz artış süreci ile Dolar’ın anavatanına döneceği yıl yatırımcılar Yellen’dan daha çok Trump’a odaklanacak. Yeni başkan Trump’ın politikalarının ekonomiye yansıması ise zaman alacak. Ekonomik veri takvimindeki güçlü ABD verileri yılın ilk yarısında yerini beklentilere yakın ya da beklentilerin altındaki seviyelere taşıyabilir. Seçimler sonrası yaşanan Trump rallisi ise ocak ayının son haftası ile yerini belirsizliklere bıraktı. Belirsizliklerin ve risk algısının yükseldiği dönemlerin flaş yatırım aracı ise altın. Güvenli liman algısı altında %4.5’in üzerindeki yükseliş ile haziran ayından bu yana en güçlü aylık performansı beraberinde getirdi. FOMC’de politika değişimi öngörmediğimiz haftada tarım dışı istihdam verisinde de etki sınırlı kalabilir. Çin Piyasaları’nda ay takvimi nedeniyle yeni yıl tatilinin 3 Şubat’ta son bulmasının fiziki taraftaki gerilemeyi durdurmasını bekliyoruz. Altında ons başına 1.220 Dolar direncinin kırılması ile 1245 Dolar direnci yeniden gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerdeki ilk teknik destek seviyesi ise 1181 Dolar.
Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P’nin açıklamaları sonrasında referandum takvimine odaklanan yurt içi piyasalarda ise Türk Lirası, Dolar Endeksi’ndeki zayıflama ve TCMB’nin politikaları ile değer kazanıyor. Yükselen enerji fiyatları maliyetlerde baskı oluştururken dış ticaret açığındaki artış devam ediyor. Turizm gelirleri 4.çeyrekte %43 azalarak 6.57 milyar Dolar’dan 4.78 milyar Dolar’a geriledi. Enflasyon hedeflemesindeki TCMB, 2017 yılı birinci enflasyon raporunda orta vadede enflasyonun %5 olmasını beklediklerini açıkladı. Enerji ve gıdadaki enflasyonun devamını öngördüğümüz yılda çift haneli seviyelerin test edilmesi sürpriz olmayacaktır. DolarTL’de kredi notu indirimi öncesinde test edilen tarihi zirvelerden gözlemlenen geri çekilmelerde sıkılaştırıcı politikalar kadar ABD kaynaklı gelişmelerin de etkili olduğu unutulmamalı. Gelişmekte olan ülkelere olan fon akımlarının zayıflaması, mevcut rezervler, kısa vadeli borç dinamiği, dış ticaret dengesi, turizmdeki gerileme eğilimi ve jeopolitik riskler yılın ilk çeyreğinde Türk Lirası’nda yaşanabilecek olası kazanımları sınırlayabilir.
A1FX Araştırma Departmanı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne anlatıyorsunuz siz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:06)