E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İklim, küresel ısınma ve fizik alanında yaptığı araştırmalarla Türkiye’nin yakından tanıdığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, “2029’a kadar İstanbul büyük depremi bekliyor ve 80 bin bina yıkılarak şehir harabeye dönecek” dedi. Hükümetin hazırlayacağı yeni teşviklerle büyük üniversitelerin, yatırımcıların ve ticaret merkezlerinin daha güvenli ve su sıkıntısı yaşamayacak Rize gibi liman kentlerine taşınması gerektiğini söyleyen Prof. Kurnaz, “Uzun vadede yaşanacak İstanbul’daki su sıkıntısı için Osmanlı’nın kullandığı metoda geri dönülmeli, su sarnıçları kullanılmalı” diyor...
-Küresel ısınma nasıl etkiliyor. Daha neler göreceğiz?
Biz ne kadar fazla kömür, petrol ve doğalgaz yakarsak atmosfer o kadar ısınacak ve küresel ısınma tetiklenecek. Bu yerel bir problem değil, tüm dünyayı etkileyen sorun. Özellikle Doğu Akdeniz ve Akdeniz havzasının geneli bu iklim değişikliğinden dünyada en fazla etkilenecek yerlerin neredeyse başında geliyor. Sebebi nüfus yoğunluğu ve kaynakların kısıtlı olması. Bir de iklim değişikliğini katarsak, yakın vadede can sıkıcı sonuçlar doğuracak. Mesela, bir ay hiç yağmur yağmayacak. Sonra bir aylık yağmur, bir günde yağacak ve İstanbul buna hazır değil. Daha geçen yıl Üsküdar’da minibüsler vapurlarla yarışıyor diye dalga geçiliyordu.
- İstanbul’da kuraklık tehlikesi var mı?
İstanbul suyunu birkaç yıl önce etrafındaki barajlardan alıyordu ve o zaman kuraklık tehlikesi yaşıyorduk. Ama artık İstanbul suyunu Istrancalar, Sakarya ve Melen’den alıyor. Bu yüzden İstanbul’un çevresindeki barajlarda suyun azalması veya yağışın azalması kısa vadede önemli değil. Türkiye yakın, orta vadede ciddi kuraklık problemleriyle karşı karşıya kalmayacak. Uzun vadede çok sorun yaşayacağız ve kuraklığı çözebileceğimiz hiçbir yol yok.
- Denizden su arıtsa...
Arıtma tesisleri kurduk diyelim. Kalan tuzu ne yapacağız? Tuzu bıraktığımız bölgede yaşam kalmaz. Önlem olarak su borularından sızan suları önlemeliyiz. Eskiyen altyapının problemleri var. Onların önüne geçmeliyiz. Yağmur suyuyla kanalizasyon aynı yerde birikiyor. Bunu birbirinden ayırmalıyız. Su biterse yağmur suyunu depolayıp kullanabiliriz. Osmanlı bunu yapıyordu. Örneğin, Yerebatan Sarnıcı gibi sistemler kullanmışlardı. Yağmur suları buralarda birikiyor ve su sıkıntısı yaşandığı zaman kullanılıyordu. Sarnıçta biriktirilen sular bahçe sulamasında, tuvalet sularında kullanılabilir.
- Gökdelenler şehir içindeki ısıyı etkiliyor mu?
Hayır, etkilemez ancak bazı cam binalar etkileyebilir. Bu olaylar lokal olaylardır. O bölgeyi daha sıcak yapmaz. Esas önemli olan bir yerde çalışan insanlar için ürettiğiniz ısıdır. Gökdelenler dar alanda çok insanı bir araya getiriyor. Küçük alanda korkunç bir ısı üretilmesine neden oluyoruz. Bu da yakın çevredeki iklimi etkiler. Ancak bir bölgenin tamamının gökdelenlerle çevrili olması ısıyı artırır.
- Peki nüfusu nasıl azaltabiliriz?
Suyu olan, genişleme alanı olan ve kendisini besleyebilen bir alan olmalı. Bu alanlarda okul, hastane, eğlence yerleri ve yaşam alanları kurulmalı. Örneğin; Amerika’daki üniversitelere yeri güzel diye kimse gitmez. Hepsi şehirlerin uzak bölgelerinde. Ama etrafına yaşam alanı kurulmuştur. Bu gibi şeylerin de Türkiye’de yapılması gerekiyor. Devletin bu işe girişip farklı bölgelere teşvikler vermesi gerekir. Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi marka yaratacak üniversiteler İstanbul, Ankara’dan uzak yerlere kurulmalıdır. O zaman öğrenciler okumak için İstanbul’a Ankara’ya akın etmezler. Rize’de Boğaziçi kalitesinde bir okul kurulursa oraya giderler.
- İstanbul depreminde bizi neler bekliyor?
1999’da deprem oldu. 30 sene var dersek 2029. Bunun yarısını geçtik. Önümüzdeki 13 senede İstanbul’u ciddi bir deprem bekliyor. Olur olmaz diyemeyiz ama bekleniyor. Eğer 7.0, 7.3, 7.6 büyüklüğünde bir deprem olursa biz burada yaşayamayız. Depremde 80 bin bina yıkılacak. Bu, İstanbul’un yerle bir olacağı anlamına geliyor. O deprem olduğunda kurtulan insanlar ne olacak? Bunun için devlet yatırımcıları Rize gibi suyu bol ve insanların rahat yaşayabileceği sahil kentlere yönlendirmesi ve teşvik vermesi çözüm olacak. Habertürk
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
unutuldu günlerce susuz kaldığımız günler, musluklar bir elma için şarıl şarıl akıtılıyor, bir peçete yada saç telini klozete atıp sifon çalıştırıyor, bulaşık makinesine girecek bir tabak musluk altında su banyosu yaptırıyoruz. müsriflikten , kötülükten kokmuyorsak susuzluktan birşey olmaz sadece sakladığımız küflerimiz kokar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:12)