E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStopaj uygulamasında süre uzayacak mı?---

Stopaj uygulamasında süre uzayacak mı?

Stopaj uygulamasında süre uzayacak mı?
02 Aralık 2015 - 09:45 borsaningundemi.com

Menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. Maddesi'nin yürürlüğü 31 Aralık’ta sona eriyor

Sermaye piyasasının gelişmesi ve derinleşmesi amacına yönelik olarak, hisse senedi, bono ve tahvil gibi yatırım araçları için 2006 yılından bu yana, 10 yıl süreyle sadece stopaj alınmasına dayalı uygulamada süre, 31 Aralık’ta doluyor. Dünya'dan Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. Maddesi kapsamında 10 yıldan bu yana devam eden uygulamada süre uzatımına gidilmemesi ya da yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılmaması halinde, menkul kıymet sermaye gelirleri yüzde 35’e kadar varan oranda gelir vergisine tabi olacak. Avantajı, pratikliği ve tahsilat kolaylığı gibi gerekçelerle uygulamayı başarılı bulan piyasa, aracı kurumlar ve yatırımcıların yaşadığı tedirginliğin ortadan kaldırılması için bir an önce süre uzatımına gidilmesini istiyor. Sermaye piyasalarında bono, tahvil ve hisse senetleri gibi menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için 10 yıllığına getirilen stopaj uygulaması 31 Aralık 2015 itibariyle doluyor. Piyasa bir an evvel 1 Ocak 2006’dan itibaren yaklaşık 10 yıldır uygulanan Geçici 67. Madde de süre uzatılmasını istiyor. Şu anda ‘0’ stopaja tabi olan hisse senetleri alım satım kazançları, eğer hükümet süre uzatımına gitmezse 1 Ocak 2016’dan itibaren normal Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecek ve gelir vergisi tarifesi üzerinden vergiye tabi olacak. Eğer süre uzatılmazsa devlet bu işlemlerden elde edilen gelirlerden%35’e kadar vergi alabilecek.

Bugüne kadar piyasada pek konuşulmayan Geçici 67. Madde; sürenin dolmasına yakın yeniden piyasanın gündemine girdi. Hükümetin kurulmasının ardından maddenin uzayacağına duyulan güven artarken yine de piyasada ‘bir an evvel uzatım tamamlansın’ isteniyor. Uygulanan vergi rejiminin; gerek uygulamadaki pratiklik ve gerekse vergi tahsilatındaki etkinliğiyle 10 yıl boyunca başarılı olduğunu söyleyen bir üst düzey yönetici, “Bunun yanı sıra, tam mükellef ve dar mükellef yatırımcıların beyanname verme mecburiyeti dışında bırakılmış olması kolaylık sağlamış ve sermaye piyasamıza olumlu katkı yapmıştır. Bu uygulamanın devam etmesini istiyoruz.” diye konuştu. Tek parti hükümetinin kurulması ile beraber karar alma sürecinin kolaylaşması nedeniyle süre uzatımına kesin gözle baktıklarını ifade eden aynı yönetici, “Seçimlerden önce özellikle yatırımcılar çok tedirgindiler. Fakat şimdiki hava bir Torba Kanun ile maddenin uzatılması yönünde” dedi.

TSPB, Maliye’ye gidecek

Geçtiğimiz günlerde konuyu gündeme getiren Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, geçici 67. Madde kapsamında uygulanan stopajı piyasaların pratik olması nedeniyle çok sevdiğinı belirterek, “Aslında 10 yıl önce alınan bu kararın daha sonra değiştirilmesi düşünülüyordu. Fakat öyle bir döneme denk geldi ki siyasi açıdan bir karar alma sürecinin işlemesi çok zordu. Birlik olarak vergi ile ilgili düzenlemeler konusunda Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Geldiğimiz noktada geçici 67. Maddenin uzatılmasından başka bir çözüm yolu yok” diyor. Koç, varolan bir uygulamanın uzatılması söz konusu olduğu için bir sorun yaşanmasını beklemiyor. Hatta maddenin 1 yıllık bir süreç ile uzatılmasını ve 2016 sonunda da sermaye piyasalarında bir düzenlemenin yapılacağını öngörüyor. Koç, Birlik’in önümüzdeki günlerde konuyu hatırlatmak için Maliye Bakanlığına bir ziyarette bulunacağını da ifade etti.

Süre mi uzatılır? Yeni düzenleme mi gelir?

Piyasalar için ilk etaptaki öncelik mevcut düzenin 2016 sonrasında da devam ettirilmesi yönünde. Konuştuğumuz vergi uzmanlarına göre, 10 yıldır uygulanmakta olan bu vergi rejimi iki şekilde devam ettirilebilir: Geçici 67. Madde’nin süresinin uzatılması ve ana konularda düzenlemeler yapılması. Sürenin uzatılması için yasal bir düzenleme gerekiyor. Uzmanlara göre, bir taraftan süre uzatılırken, diğer taraftan da metnin gözden geçirilerek gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, GYO, GSYO ve foreks kazançları gibi konuları da içeren ilavelerin yapılabileceği belirtiliyor. Aynı mahiyetteki finansal ürünlerin benzer vergi yüklerine tabi olması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, bir başka alternatif olarak da yeni GVK'nın yürürlüğe girmesi gösteriliyor. Bu konuda taslak çalışmalar da mevcut. Bu taslakta Geçici 67. Maddenin ana kanun içine alınarak sürekli hâle getirilmesi öngörülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)