E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiSteve Jobs ve Intel CEO'sunun itirafları---

Steve Jobs ve Intel CEO'sunun itirafları

Steve Jobs ve Intel CEO'sunun itirafları
20 Mayıs 2013 - 01:01 borsagundem.com

İşlemci devi Intel'in yeni emekli olan CEO'su Paul Otellini ve Steve Jobs'tan iPhone itirafı geldi.

Otellini, The Atlantic dergisine verdiği demeçte iPhone'a işlemci sağlama konusunda o zaman başında olduğu Intel'in büyük bir hesap hatası yaptığını ve bunun şirket tarihinde kaçırılmış en büyük fırsatlardan olduğunu söyledi.
Otellini, ilk iPhone'un piyasaya çıkması öncesinden bahsederek, "O zaman Apple'a iPhone için işlemci sağlama konusunda elimizden geleni yapmadık. Bunu bakış açınıza göre "başaramamak" veya "pas geçmek" şeklinde görebilirsiniz. Dikkate alınması gereken nokta o sırada iPhone henüz piyasada değildi ve neler yapabileceğini kestirememiştik; belki de onu çok ciddiye almamıştık" şeklinde konuştu.
Emekli Intel CEO'su kendileriyle temasa geçen Apple'ın istedikleri işlemcinin fiyatı konusunda hiçbir esneklik göstermediğini söyleyerek, "İşlemcinin Apple tarafından belirlenen üretim maliyeti bizim hesaplarımızın altında kalıyordu. Yüksek üretim volümlerine ulaşılacağı beklentisi de bizim açımızdan durumu düzeltmeye yetmiyordu.Halbuki sonradan anlaşıldığına göre bu maliyet hesabı yanlıştı ve talep beklenenin 100 misli oldu" itirafında bulundu. 
"INTEL YAVAŞTI "
Bu anlaşmazlığın ardından Intel iPhone’da yer alamadı ve akıllı telefon devrimini izlemekle yetindiler. Ardından gelen iPad’de Steve Jobs ve Jonathan Ive’ın ilk tercihi yine Intel oldu. İkili, iPad’de düşük enerji tüketen Intel Atom işlemcileri kullanmanın iyi olacağını düşünmüşlerdi. Ancak iPod Bölümü Başkanı Tony Fadell, iPad’in ARM tabanlı olması için ısrarcı oldu. Jobs’ın konuyu kapatan cümlesi şu şekilde tarihe geçti: “En iyisi Intel’e iyi bir mobil işlemci yapması için güvenmek.” Sonrasını biliyorsunuz, Intel bunu başaramadı ve Apple PA Semi işlemci tasarım firmasını satın alarak A4 işlemiyi yarattı. Daha sonra Jobs hastalığı ile savaşırken biyografisini yazan Walter Isaacson’a A4 işlemci hamlesinden çok memnun olduğunu belirtiyor ve “Zaten Intel A4 ile kıyaslanabilecek bir şey önermek için çok yavaştı ve esnek değildi” diyor.
"INTEL'E BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ ÖĞRETMEK İSTEMEDİK"
Otellini’nin yeniden masaya getirdiği bu konuyu, Steve Jobs’ın bizzat kendi ağzından biyografisine girmiş bölüm ile noktalayalım: “Üst performans konusunda Intel en iyisi. En hızlı işlemcileri yapıyorlar, tabii eğer enerji ve maliyeti düşünmüyorsan… Onlar yonga setlerinin içerisinde yalnızca bir işlemci yapıyorlar. Bizim A4 işlemciyi, grafiği, mobil işletim sistemini ve bellek kontrolünü tek bir çipin içerisinde topluyor. Biz Intel’e yardım etmeye çalıştık, ama pek dinlemiyorlar. Onlara grafiklerinin berbat olduğunu yıllardır söylüyorduk. Her çeyrek ben ve bizim üç tepe adamımız ve Paul Otellini toplantı yapardık. İlk başlarda, birlikte muhteşem şeyler yapıyorduk. Sonra onlar gelecek iPhone’lar için işlemci üretmek istediler. Bunu onlarla birlikte yapmamamızın iki sebebi var. İlki onlar gerçekten çok yavaştı. Buharlı gemi gibiler, hiç esnek değiller. Biz çok hızlı giderdik. İkincisi ise biz onlara her şeyi öğretmek istemedik, gidip rakiplerimize satabilirlerdi.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)