E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Düşen poundun etkileri İngiltere ekonomisi üzerinde etkilerini göstermeye devam ediyor. 23 Haziran’daki referandum öncesinden şu anı kıyaslarsak pound hem dolara hem de euroya karşı %17’den fazla değer kaybetmiş durumda.
Enflasyon gerileyen kurların ekonomi üzerindeki etkilerini öncül olarak bildiren en önemli göstergelerden biri. Kurlardaki düşüş ithal edilen üretici ve tüketici ürünlerini daha pahalılaştırarak içeride fiyatların dolayısıyla da enflasyonun yükselmesine neden oluyor. Bu sabah saatlerinde İngiltere’den (Birleşik Krallık) yayınlanan Eylül ayı enflasyon raporunda da bu etkiyi görüyoruz. Rapora göre referandum öncesi %0.3 seviyelerinde olan enflasyon (yıllık TÜFE değişimi) Eylül ayında üç katına çıkarak %1.00 olmuş.
Kalemlere baktığımızda giyecek ve ayakkabı kaleminin yıllık bazda en hızlı yükselen kalem olduğunu görüyoruz. Restoran ve oteller kalemi fiyatların en hızlı arttığı ikinci kalem olurken hane halkı hizmetleri üçüncü kalem olmuş. Diğer yandan iletişim, mobilya ve hane halkı ürünleri ile gıda ve alkolsüz içecekler kalemleri önceki yılın aynı ayına göre gerilemiş.
Enflasyondaki yükseliş kimseyi şaşırtmadı fakat piyasaların beklediğinin bir tık üzerinde. Çekirdek enflasyonda da yukarı yönlü net bir hareket var. Eylül ayında %1.3’den %1.5’e yükselmiş.
Kısa vadede kendini kurlarda yaşanan düşüşe karşı hedgeleyen şirketlerin korumalarının sona ermesiyle birlikte enflasyonda yükselişin daha hız kazanması bekleniyor. Son haftalarda yükselen petrol fiyatları enflasyonda yukarı yönlü baskıyı artıracak diğer bir faktör.
İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %2.00 fakat enflasyonun önümüzdeki yıllarda hedefin üzerine çıkma ihtimali yüksek. Başkan Carney bir kaç gün önce yaptığı konuşmada ekonomiyi desteklemek adına enflasyonun hedefi aşmasına tepki vermeyebileceklerini belirtmişti. Yani hedefi aşan enflasyonu aşağı çekmek için faiz artırmak gibi bir yola girmeyecek BoE.
Pound son zamanlarda pek alışık olmadığımız şekilde güçlü bir gün geçiriyor. Bunda hem beklentiden biraz daha iyi gelen enflasyon verilerinin hem de AB ile hükümet arasındaki çıkış anlaşmasının meclis tarafından onaylanması gerekebileceği haberinin rolü var.
Başbakan May’in 2017 Mart’ta 50. Madde tetiklenecek ve ayrılış müzakereleri başlayacak açıklamasından sonra bu süreçte parlamentonun rolünün ne olacağı ile ilgili anlaşmazlıklar var. Hükümetin görüşmeleri meclisin onayı olmadan başlatıp başlatılamayacağı ile AB ile varılan çıkış anlaşmasının parlamentoya onaylatmadan kabul edebilip edilemeyeceği gibi konular son günlerin en önemli tartışma konusu ve yasal merciler konu ile ilgili görüşmelere devam ediyor.
Bugün öğlen saatlerinde hükümeti temsil eden bir hukukçu tarafından yapılan açıklamada hükümet ile AB arasındaki çıkış anlaşmasının parlamentoda onaylanması gerekebileceği belirtildi. Bu da hard Brexit ihtimalini düşüren bir gelişme olarak algılanıyor piyasalar tarafından ve pound pozitif olarak değerlendiriliyor.
GBPUSD çarşambadan bu yana ilk kez 1.23 üzerine tırmandı bugün. 1.2340 – 1.2330 bölgesi ilk önemli direnç ve bu bölgenin kırılmasıyla birlikte toparlanma biraz daha devam edebilir. Aşağıda ise 1.2220 bölgesi ilk önemli destek ve bu desteğin kırılmasıyla tekrar 1.2130’lara doğru bir düşüş başlayabilir.
Forex Koçu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:52)