E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Azerbaycan kamu petrol ve doğalgaz şirketi SOCAR'ın Cuma günü resmi açılışını yapacağı STAR Rafineri, Türkiye'nin petrol işleme kapasitesini neredeyse üçte bir artırırken, yurtiçi pazara dizel, uçak yakıtı ve diğer hammaddeleri üreterek cari açığı aşağı çekecek.
SOCAR Turkey Aegean Refinery (STAR) yılda yaklaşık 10 milyon ton, yani günde 200,000 varil ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak. Rafineri yılda 4.8 milyon ton dizel, 1.6 milyon ton uçak yakıtı ve 1.6 milyon ton nafta üretecek. Türkiye'nin beşinci rafinerisi olan STAR, şirketin verdiği bilgiye göre 30 yıldan uzun bir süredir devreye giren ilk rafineri olacak. Türkiye'nin 28.1 milyon ton olan işleme
kapasitesini üçte bir oranında artıracak olan rafineri için inşaatın başladığı 2011 yılından bu yana 6.3 milyar dolar yatırım yapıldı.
STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, "Türkiye petrokimya sektörünün dışa bağımlılığını azaltacak STAR Rafineri'de cari açığın önemli kalemlerini oluşturan dizel, jet yakıtı, LPG ve petrokok gibi ürünlerin üretimi gerçekleştirilecek. Türkiye'nin en büyük enerji projelerinden biri olarak cari açığın
azaltılmasına yılda 1.5 milyar dolar katkısı olacak" dedi.
İhtiyacından fazla benzin üreten Türkiye, taşımacılık sektöründe en yoğun kullanılan yakıt olan dizelde ise geçen yıl 10.4 milyon ton üretim yapabildi. Üretim toplam tüketimin sadece yüzde 43'ünü karşılıyor. Geçen dört yıllık dönemde dizel tüketimi her yıl ortalama yüzde 12 artan ve 2017'de 24.2 milyon tona yükselen Türkiye, geçen yıl 7 milyar Dolar değerinde 13.5 milyon ton dizel yakıt ithal etti.
Tamamen yurtiçi pazara yönelik üretim yapacak olan STAR rafinerisi ithalat miktarını bu seviyeye göre yüzde 36 azaltacak.
Rafineri ayrıca 1.6 milyon ton uçak yakıtı üretecek. Uçak yakıtında ithalat dizele kıyasla çok daha az olsa da, SOCAR Türkiye'nin uçak yakıtı tüketiminin orta vadede artacağını öngörüyor.
Türkiye'nin uçak yakıtı tüketimi geçen yıl 5 milyon ton oldu. Bunun 4.8 milyon tonu Tüpraş tarafından üretilirken, 200,000 tonu ithal edildi.
Rafineri ayrıca plastik üretiminde kullanılan 1.6 milyon ton nafta ve 420,000 ton ksilen üretecek. Naftanın tamamı ve ksilenin bir kısmı SOCAR'ın diğer bir iştiraki olan Petkim'e satılacak.
Petkim, daha önceki açıklamalarına göre bu tedarik anlaşmasıyla navlun maliyetlerinden yılda yaklaşık 50 milyon dolar tasarruf öngörüyor. Ayrıca hammaddede temin ederken tedarikçileri değiştirmesine bağlı kalite oynaklıklarının önüne geçecek.
Rafineri bunlara ek olarak petrokok, kükürt ve LPG üretecek. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre rafineri işleyeceği ham petrolü uluslararası pazarlardan rekabetçi usullere göre temin edecek. Ham petrolün Ortadoğu ülkelerinden satın alınmasının öngörülüyor.
Rafinerinin finansmanı 2014 yılında sağlandı. Toplam 3.3 milyar dolar finansmanın 2.7 milyar dolarlık bölümü 18 yıl, geri kalan 600 milyon dolarlık bölümü ise 15 yıl vadeye sahip. Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR, rafinerinin yanı sıra Azeri doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP boru
hattı, Petkim, Ege'nin başlıca limanlarından Petlim'de pay sahibi. Şirket gelecek yıllarda petrokimya yatırımlarına devam etmeyi öngörüyor.
SOCAR'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de tek noktaya yapılan en büyük özel sektör yatırımının açılış törenini yarın yapılacak. Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Önümüzde ki 10 yılın hissesi PETKM dir
Hehehe oyle canım petkm :)))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:12)