E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisinin stagflasyona doğru gittiği düşüncesi giderek daha fazla dillendiriliyor. Peki bu, hisse senedi piyasaları için ne anlama geliyor?
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de ekonominin 1970’ler tarzı bir stagflasyona sürüklendiği düşünülüyor ve bunun borsalar üzerindeki olası etkisi tartışılıyor.
Borsada yüzde 20’lik düşüş
MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Sevens Report Research, küçük bir stagflasyon krizinin S&P 500'de yüzde 10 ila yüzde 20'lik bir düşüşe neden olabileceğini öne sürüyor.
Sevens Report Research'e göre, ABD ekonomisi, soğuyan ekonomi ve yapışkan enflasyonun ortasında 1970'ler tarzı bir stagflasyona doğru gidiyor olabilir ve bu, hisse senetlerinde çift haneli bir düşüşe yol açabilir.
Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, paylaştığı notta, “Stagflasyonun 1970'lerde olduğu kadar kötü olması gerekmiyor ancak kazancın 21 katının üzerinde işlem gören bir borsa için gerçek şu ki, küçük bir stagflasyon krizi bile borsada yüzde 10 ila yüzde 20 oranında bir düşüşle sonuçlanacaktır” diyor.
Stagflasyon riski küçümsenmemeli
Stagflasyon, 1970'lerin çoğunda ABD ekonomisini yaralayan yüksek enflasyonla birlikte yavaşlayan ekonomik büyümeyi ifade ediyor. Borsa yatırımcıları, Mart ayı tüketici fiyatları endeksi raporunun beklenenden daha sıcak gelmesinden bu yana ekonominin benzer bir ikileme girebileceğinden endişe duyuyor.
Bazı iktisatçılar stagflasyon fikrini küçümsüyor. Bunların başında, merkez bankasının Nisan politika toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyon inatla yüksek kalsa ve büyümenin yavaşladığına dair bazı işaretler ortaya çıkmaya başlasa bile ekonomide herhangi bir stagflasyon belirtisi olmadığını söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell geliyor.
Essaye, “Elbette bu dönem, GSYİH büyümesinin sabit veya negatif olduğu ve TÜFE'nin yüzde 10'un üzerinde seyrettiği 1970'lerle karşılaştırıldığında, Powell, stagflasyonun olmadığı konusunda kesinlikle haklı. Ancak işler 1970'lerdeki kadar kötü olmadığı için stagflasyondan bahsetmenin yersiz olduğunu söylemenin biraz ‘küçümseyici’ olduğunu da söylemem gerekiyor” diyor.
Essaye, “Mutlak anlamda ekonomik büyüme stagflasyona işaret edecek seviyelerde değil ancak veriler ekonomik ivmenin yavaşladığı konusunda daha kesin hale geliyor. Henüz durgunluk olmasa da veriler, bunun gerçekleşme olasılığının son bir buçuk yılda herhangi bir zamanda olduğundan daha yüksek olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.
Ekonomik veriler ve enflasyonda sıçrama
ISM İmalat PMI'sı önceki ay kısa bir süre genişledikten sonra Nisan ayında 50'nin altına düşerken, Hizmetler PMI’sı ise geçen ay Aralık 2022'den bu yana ilk kez daraldı. 50'nin altındaki herhangi bir sayı, küçülen bir ekonomiyi yansıtıyor.
Ticari yatırımların bir göstergesi olan ve ABD'de üretilen dayanıklı tüketim malları siparişleri ise Mart ayında arttı ancak ulaştırma sektörünün dışında siparişler imalat zayıflığının devam ettiğinin bir işareti olarak neredeyse hiç yükselmedi.
İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 4'ün altında kaldı ancak yine de önceki aya kıyasla beklenmedik bir şekilde yükseldi. Bu da iş gücü piyasasında bir miktar soğumanın devam ettiğini gösteriyor.
Bu arada Essaye, tüketici fiyatlarının, Yom Kippur Savaşı'nda İsrail’in, ABD'nin desteği sonrasında Arap petrol ambargosunun körüklediği petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından enflasyonun çift haneli rakamlara çıktığı 1970'lerdeki gibi stagflasyonun tekrarına işaret edecek seviyelerde olmadığını söylüyor.
Borsa için ciddi sorun
Bununla birlikte, enflasyonun düşüş ivmesinin sona erdiğinin açık olduğunu ve bu noktada ‘sıçramaya çalışıyor’ gibi göründüğünü belirten Essaye, “Kazancın 21 kat üzerinde fiyatlanan ve bunu haklı çıkarmak için daha düşük 10 yıllık Hazine getirilerine güvenen bir borsa için enflasyon ölçümlerindeki bu sıçrama, ciddi bir sorundur” diyor.
S&P 500 Endeksi’nin ileriye dönük 12 aylık fiyat-kazanç oranı Pazartesi öğleden sonra itibarıyla 21,5'ti. FactSet verilerine göre, büyük ölçekli gösterge endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 10 oranında arttı.
Essaye, “Hisse senetlerinde bir düzeltmeye neden olmak için 1970'ler tarzı stagflasyona ihtiyacımız yok; yalnızca verilerin mevcut yönde ilerlemeye devam etmesi bunun için yeterli çünkü verilerdeki stagflasyonist sürüklenme, hisse senedi ve tahvil sahibi olan herkes için kesinlikle bir endişe kaynağıdır ve bu, farkında olunması gereken kritik bir farktır” diye yazıyor.
FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü
JPMorgan: Borsadaki yükseliş stagflasyon riskini kamufle ediyor
ABD’de stagflasyon korkusu yeniden canlanıyor
Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı
JPMorgan: Yatırımcılar, 70’ler tarzı bir stagflasyona hazırlıklı olmalı
Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:46)