E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto endüstrisi geçen yıl yaşadığı felaketlere bir yenisini ekliyor olabilir. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (Securities and Exchange Commission - SEC) sabit coin olarak da bilinen kripto paraların basımına yönelik denetimi de artıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, stablecoin’lere yönelik endişelere JPMorgan da katılıyor. JPMorgan, yeni bir kripto para türünün, stablecoin’lerin yerini alabileceğini düşünüyor.
‘Mevduat token'ı
Fortune’dan Marco Quiroz-Gutierrez’in haberine göre, JPMorgan, 'stablecoin'lerin tehdit altında olduğunu ve yeni bir kripto para türünün stablecoin’lerin yerini alabileceğini söylüyor.
Kripto dünyasında son birkaç yıldaki en önemli gelişmelerden biri, ABD Doları gibi itibari para birimlerinin fiyatına bağlı olan, çeşitli blok zincir özelliklerine sahip stablecoin’ler olarak öne çıkıyor. Ancak JPMorgan'ın blockchain birimi Onyx tarafından yapılan yeni bir araştırma, 'mevduat token’ı (deposit token) adı verilen kurum destekli bir kripto para biriminin, stablecoin'lerden daha popüler olma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.
Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin oynaklığı nedeniyle, yatırımcılar varlıklarını istikrarlı bir varlığa park etmek ve sınır ötesi ödemeler yapmak için genellikle sabit paraları kullanıyor. Mevduat token’larının ise, bu kullanımları, ancak geleneksel bankacılık sistemine tamamen entegre olan blok zincir tabanlı bir dijital para ile kapsaması planlanıyor.
Stablecoin’lere kıyasla avantajlı
Henüz sadece bir teori aşamasında olsa da, JPMorgan tarafından yapılan çalışma, 'mevduat token'larının bankalar tarafından çıkarılabileceklerini ve ticari banka parasını dijital formda temsil ederek kullanım alanlarının genişletilebileceğini öngörüyor. Çalışmaya göre, “Token formu, işlemleri hızlandırmak ve karmaşık ödeme işlemlerini otomatikleştirmek için programlanabilirlik ve anında ödeme gibi yeni işlevler sağlıyor.”
Ayrıca, artan kurumsal benimsemenin getireceği çok sayıda işlemin üstesinden gelmenin getirebileceği zorluklar da dahil olmak üzere, sabit paralarla ilgili bazı aksaklıkların da mevduat token’ları aracılığıyla iyileştirilebileceği öngörülüyor. Token'lar banka parasına eşit olacağından JPMorgan, ticari banka mevduatlarını desteklemek için halihazırda yürürlükte olan düzenlemeler nedeniyle mevduat token’larının stablecoin’lere kıyasla belirgin bir avantaja sahip olacaklarını savunuyor.
Paxos, Binance, BUSD üçgeni
Banka, çalışmasında, “Banka mevduatı şeklindeki ticari banka parasının bugün dolaşımdaki paranın yüzde 90'ından fazlasını oluşturması gibi, mevduat token’larının da dijital varlık ekosisteminde yaygın olarak kullanılan bir para birimi haline geleceğine inanıyoruz” diyor.
Mevduat token’larının, düzenleyiciler tarafından daha fazla incelemeye alınan stablecoin'lere düzenleyici onaylı bir alternatif olarak da hizmet etmesi bekleniyor. Pazartesi günü, New York Finansal Hizmetler Departmanı’ndan gelen bir talimata yanıt olarak, New York merkezli kripto şirketi Paxos, Binance ile ortaklığını sonlandıracağını ve kripto borsası ile iş birliği içinde oluşturduğu stablecoin BUSD'yi basmayı durduracağını söyledi. Binance’in yerel stablecoin’i olan BUSD, piyasa değerine göre bir zamanlar dünyanın en büyük üçüncü parası konumunda bulunuyordu.
Wall Street Journal ise SEC’in Paxos'a dava açmayı planladığını bildiriyor ve bunu BUSD stablecoin’in kayıtsız bir menkul kıymet olduğu iddiasına bağlıyor. Böylesi bir hamlenin, Tether'in USDT'sinden sonra piyasa değerinde ikinci sırada bulunan Circle'ın USDC'si gibi ABD merkezli stablecoin’leri de riske atma ihtimali bulunuyor.
Kriptoda stablecoin krizi: Binance USD’nin basımı durduruluyor mu?
Binance o stablecoinin çekimini durdurdu
Robinhood'un kripto ticaret gelirlerinde düşüş
Charlie Munger’dan ABD’ye: Kriptoyu yasaklayın!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:36)