E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSTA anlaşması Türk tekstilini bitirir---

STA anlaşması Türk tekstilini bitirir

STA anlaşması Türk tekstilini bitirir
14 Haziran 2017 - 08:41 borsaningundemi.com

ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç, Pakistan'la imzalanacak STA için uyarıda bulundu

Mart 2017’de İslamabad’da imzalanan Türkiye- Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) çerçeve anlaşmasının ardından Pakistan ile yapılacak nihai STA’nın tekstil ve hazır giyim sektörlerine büyük zarar vereceği belirtiliyor.

Dünya'ya konuşan Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Zeki Kıvanç, "Pakistan ile imzalanacak STA Türk tekstilini bitirir" dedi.

Anlaşmanın tekstil sanayinin kapanmasına zemin hazırlayacağını vurgulayan Kıvanç, bundan en büyük zararı, gelecekte uygun fiyatlı ürün temin edemeyecek olan hazır giyim ihracatçılarının göreceğini söyledi. Pakistan’ın Çin ve Bangladeş gibi ülkelerle arasında STA bulunduğunu ifade eden Kıvanç, Pakistan üzerinden Türkiye’ye kontrolsüz bir şekilde tekstil ve hazır giyim ürünleri gireceğini vurguladı.

YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Yerli üreticinin desteklenmesi çağrısı yapan Kıvanç, Türkiye’nin Pakistan ile imzalamayı düşündüğü STA kapsamından özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerine muafiyet sağlanması için çalıştıklarını söyledi.

Yerli sanayinin rekabet gücünün artması için, rakip ülkelerin dampingli üretim ve satışlarına karşı korunması ve tekstil ile konfeksiyon sektörlerindeki entegre üretim yapısının ve işbirliğinin devam edebilmesi için önlem alınması gerektiğini söyleyen Kıvanç, “Aksi halde yerli sanayimizi koruyamaz hale geliriz. Bunun sonucunda ise yerli sanayinin kapanması sonrası özellikle konfeksiyon sektörünün ihtiyaç duyduğu uygun fiyatlı yerli hammaddenin bulunması zorlaşır” dedi.

Kıvanç, tekstil ve konfeksiyon sektörleri gibi, Türkiye’nin ihracatında, ekonomisinde ve istihdama katkısında çok önemli konumda olan ve Türkiye markasının bayrağını dalgalandıran sektörlerde hem yerli üretimin desteklenmesi hem de haksız rekabete karşı koruma sağlanması çalışmalarının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Kıvanç, pamuk işletmelerinin tek tek kapandığı ve ciddi ölçüde istihdam kayıplarının yaşandığı 2015’ten beri devam eden süreçte yerli üreticiyi koruyarak, ithal iplik ve hammadde ile üretim yapılmasının da önüne geçmiş olunacağını vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)