E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'ya SPYD'den görüş iletimi---

SPK'ya SPYD'den görüş iletimi

SPK'ya SPYD'den görüş iletimi
14 Kasım 2013 - 14:35 borsaningundemi.com

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, SPK'nın Kar Payı Tebliği Taslağı'na ilişkin görüşünü açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun kamuoyu görüşüne sunduğu Kar Payı Tebliği Taslağı'na ilişkin olarak Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver'in konuyla ilgili duyuru yayımladı. SPYD Başkanı Arif Ünver'in 30 Ekim tarihinde SPK'ya iletmiş olduğu görüş aşağıdaki gibidir:

Ülkemizin kronik sorunu haline gelmiş ve halihazırda en önemli sorun olarak öne çıkan tasarruf oranlarının düşüklüğü konusu, ülkemizin nihai ekonomik hedeflerinin realizasyonu açısından fevkalade önem arz etmektedir. İlgili sorunun, tüketim oranlarınında yüksekliği ile birleşip ülkemizin ekonomik gelişiminin önündeki en önemli sorun olduğu bizler dahil topyekun sevk ve idare edenlerinde önlerindeki en önemli husus olduğu ve bu sorunun aşılmasında Sermaye Piyasamızın temel yapı taşı olan özkaynak enstrüman(pay piyasası) piyasasının bir cazibe alanına dönüştürülmesi; tüketimin ertelenmesi ve ülkemiz bankacılık alanında park etmiş olan, bize göre Sermaye Piyasası’na nazaran atıl bir yapıya sahip kaynakların daha verimli olarak değerlendirilmesinin en önemli anahtarıdır.
Bu paralelde, Pay Piyasasında fon arz ve talep edenler arasında asgari müşterek sağlanarak her iki tarafında bu ilişkide menfaatlerinin korunması , ilişkinin sağlıklı ve kalıcı olması adına, fon arz eden tasarruf sahiplerinin, nakit akışı sağlayan bir sermaye piyasası ürünü olarak hisse senetlerine taleplerinin artması ve tasarruf oranlarının artışına bir katkı sağlaması bakımından kar payı olgusu son derece önemli olup, ortaklık kavramının oluşmasındaki en önemli gerekçelerin başında gelmektedir.Bu noktada kar payı olgusunun son derece önem arz eden hatta ilgili piyasanın kalbi niteliğinde olduğu aşikardır. Kardan pay alma kültürünün oturması halinde, yerli tasarruf sahiplerinin hisse senetlerini elde tutma süresi uzayacak ve bankacılık sisteminde park etmiş olan mevduat sahiplerinin, faizlerin geldiği seviye ile sürdürmekte oldukları arayışlarına alternatif sunarak, bankacılık sisteminden sermaye piyasamıza doğru bir kısım yönelimi tetikleyecektir. Oluşabilecek bu akım, ülkemizin kronik hale gelen tasarruf sorunu ve tasarrufların verimliliği konularının aşılmasınada pozitif katkı sağlayabilecektir.
                                                                               
Kar Payı Tebliğ Taslağı’nda yer alan; Payları borsada işlem görmeyen ortaklıkların, net dağıtılabilir dönem karının yüzde yirmisinden az olamayacak şekilde kar payını nakden dağıtmalarının zorunlu olduğu yönündeki düzenlemenin, Payları Borsada işlem gören ortaklıklarıda kapsayacak şekilde revize edilmesinin son derece olumlu neticeler sağlayacağı kanaatindeyiz. Açıkçası , yeni kanunda ifade edildiği gibi; kar payı, genel kurullarda belirlenen kar dağıtım politikaları ile belirlenip realize edilecek olmasına karşın, ülkemizde payları borsada işlem gören firmaların halka açıklık oranlarının ortalama yüzde otuzbeşler civarında olması, küçük yatırımcının genel kurullarda söz sahibi olmasına engel teşkil ettiğinden, yatırımcının hak ve menfaatlerinin korunması gerekçesi ile yürürlüğe giren yeni kanunun amacına yönelik şekilde hizmetinin teyidi açısından kar payı ödemelerinin düzenleme ile payları borsada işlem gören firmalarada aynı şekilde dağıtılabilir karın yüzde yirmisini(%20) kar payı olarak paydaşlarına ödenmesi  taraftarı olduğumuzu ifade etmek isteriz.

Diğer taraftan, iştirakleri ve çatı kuruluşu olan holding yapısı ile payları borsada işlem gören firmalarında, kar dağıtım politika ve şartlarının ayrıca ele alınıp düzenleme yapılmasının sağlıklı olacağını düşünmekteyiz.İlgili yapıda payları borsada işlem gören firmaların, iştirakler arası her türlü finansal hareketlerinin, kar payı olgusunu suistimal edebilme olasıklarının engellenmesi amacı ile kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.Bu paralelde, iştiraklerin dağıtılabilir dönem karından kar payı ödemesi yapılmadan, diğer iştirak veya çatı kuruluş tarafına veya başka bir fon hareketine olanak verilmemesi.

Son olarak, kar payı ödemesinin gerçekleşmesinin ardından, borsada işlemin başlayacağı gün itibarı ile pay fiyatında eksiltme yöntemi uygulamasının gözden geçirilerek, fiyatta eksiltme yönteminin değiştirilmesi hususuda tüm boyutları ile analiz edilmelidir kanaatindeyiz.

03.10.2013 tarihinde kamuoyu görüşüne sunulan “Kar Payı Tebliği Taslağı” na ilişkin, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’nin ana hatları ile görüşlerini, Sermaye Piyasası Kurulu’na arz ederiz.

30.10.2013
Saygılarımızla
Arif ÜNVER
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği YK. BŞK.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ECONOMİST14 Kasım 2013 21:41

    Evet kötü niyetli patronların çoğu topladıkları zirveye çıkardıkları şirketlere kar göstermeye başlayarak alıcı toplayıp zarr verdikten sonra zarar verdirmeye nbaşlarlar dip yaptırıp tekrar toplarlar. faliyet karlarını kağıdını topladığı diğer şirkete kaydırırlar, karı şirketinden şirketine kaydırırlar çeşitli ortaklıklar ve ticari ilişkilerle. bu konuda ışıklar, eczacılar, yeşiller ve daha bir çok grup çok profesyonel.

  • yunus3414 Kasım 2013 15:12

    Arif bey, çok önemli tespitlerde bulunmuşsunuz, sizi tebrik ederim. SPK nın bu önerileri dikkate almasını diliyorum. Aksi takdirde hisse senedi piyasaları şaibeden kurtulamayacak ve tasarruf oluşumuna büyük darbe vurulacaktır.

  • BROKER14 Kasım 2013 15:03

    Bilançolarda çok karartma var, rakamlar doğru değil. özellikle yatırım amaçlı gayrimenkuller ve duran maddi varlıkların niteliği belirtilmiyor, değerileri guncellenmiyor. Faliyet raporlarında şiretin veya bağlı ortaklık iştraklerinin yatırım falan gibi faliyetlerine yer verilmiyor.

  • The BOSS14 Kasım 2013 14:59

    Aynı patronnlara ait aynı nitelikli şirketlerin hepsi birleştirilmedikce, kötü niyetli patronlar hisse miktarı pozisyonuna göre, şirketten şirkete kar kaydırarak kucuk yatırımcıyı sirkelemeye devam ederler, hisseyi zirve yap dip yap boşalt topla oyunlarıyla