E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BTK ve TÜBİTAT tarafından düzenlenen Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı, 25-28 Ocak 2011'de 41 kurumun katılımıyla yapıldı. Kuruluşlara gerçek siber saldır yapıldı. Tatbikat kapsamında 500'ün üzerinde yazılı enjeksiyon saldırısına ek port taraması, dağıtık servis dışı bırakma saldırıları (DDoS) gibi gerçek saldırılar yapıldı.
SİSTEMLER DEVRE DIŞI
BTK, tatbikatın analiz sonuçlarını internet sitesinde yayınladı. Ortaya çıkan tablo, siber saldırıya karşın devletin en önemli kurumlarının savunmasız olduğunu ortaya koydu. Rapora göre kurumlar, bilgi sistemlerine yapılan ve sistemdeki açıkları tespit eden port tarama saldırılarını algılayamadı. Yani hackerların sistemlerine girip, açık noktaları tespit ettiğinin dahi farkına varamadı.
Kamu kurumlarına DDos adı verilen sistemlerini devre dışı bırakmaya dönük en yaygın siber saldılar da uygulanırken, sadece 20 kurum sistemlerine güvenerek bu saldırıyı kabul etti. 16'sının sistemleri devre dışı kaldı.
Hackerlar, genelde kamu kurumlarının web sitelerine saldırdığı için tatbikatta bu da uygulandı. Rapora göre kimi kurumlarda bilgi güveniği yönetim sistemi bulunmuyor.
Bazı kurumlarınsa bilgi işlem sistem yöneticilerinin yeterli teknik bilgi birikimine sahip olmadığı, teknik olarak nasıl başa çıkacaklarını bilmediğini ortaya çıktı. Bazı sistem yöneticilerininse bilgi güvenliği konusunda yeterli yetkinliğe sahip olmadığı da saptandı.
Rapora göre, bazı katılımcıların da merkezi antivirüs yazılımlarının düzenli olarak güncellenmediği görüldü. Kamu çalışanlarının, kurum bilgisayarlarını, bu riskli internet bağlantılarında kullandıkları görüldü. Raporun sonuç bölümünde de, tatbikata katılan kurum ve kuruluşlarda bilgi güvenliği açısından azımsanmayacak miktarda açık bulunduğu vurgulandı.
BTK'NIN DA SİSTEMİ ÇÖKTÜ
BTK, diğer kurumlara 'önlem alın' çağrısı yaptı ama dün kendisi saldırıların hedefi oldu. 'unnamed_anarchy' adı verilen grup, kısa süre önce yayına başlayan ve vatandaşların şikayetlerini ilettikleri 'tuketici.btk.gov.tr' adresine saldırdı. Sistem çökünce, online şikayette bulunan vatandaşların e-mailleri, cep telefonları ve adresleri internete yayıldı.
10 DOLARLIK VİRÜSÜN ZARARI SAVAŞ UÇAĞINDAN DAHA ÇOK
BTK Başkanı Tayfun Acarer de geçen yıl yapılan Siber Güvenlik Tatbikatı'na, Türkiye'de onlarca kamu ve özel kuruluş varken sadece 41 kurumun katılmasının son derece düşündürücü olduğunu belirtti.
Acarer şunları söyledi: 'Bu yıl da nisan ayında ve yıl sonunda olmak üzere iki siber güvenlik tatbikatı yapmayı planlıyoruz. Umuyorum, çok daha fazla kuruluş katılır. Bu konuda olayları dışarıdan izlemenin hiçbir anlamı yok. Her kuruluş tatbikata katılıp açıklarını görmeli ve ona göre tedbir almalı. Daha fazla kurumun katılması ülkemiz açısından da faydalı olacak.'
BTK Başkanı Acarer, 2011'de siber saldırıların yol açtığı zararların yüzde 56 oranında arttığını belirterek, 'Artık sıcak savaşlar yerini siber savaşa bıraktı. 100 milyon dolarlık bir savaş uçağının vereceği zarardan çok daha fazlasını artık 10 dolarlık bir virüs verebiliyor' diye konuştu.
AKŞAM
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:04)