E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'nın ayrılma hakkı tebliği yürürlükte---

SPK'nın ayrılma hakkı tebliği yürürlükte

SPK'nın ayrılma hakkı tebliği yürürlükte
24 Aralık 2013 - 09:40 borsaningundemi.com

SPK'nın önemli nitelikteki işlemleri ve ayrılma hakkı usul ve esaslarını düzenlediği tebliği yayınlandı

SPK yayınladığı yeni tebliğle önemli nitelikteki işlemlerin niteliğini yeniden belirlerken ayrılma hakkı kullanımı ve ayrılma hakkı kullanım fyatlarının hesaplanma yöntemlerine de açıklık getirdi.
Sermaye Piyasası Kurulunun konu ile ilgili Tebliği bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı.
İşte SPK'nın yeni tebliği:
''Bu Tebliğin amacı Ortaklıkların önemli nitelikteki işlemleri, önemlilik ölçüsü de dahil olmak üzere bu nitelikteki işlemlerde bulunulabilmesi veya kararların alınabilmesi için uyulması zorunlu usul ve esasları, Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin ayrılma hakkının kullanımı, ayrılma hakkının doğmadığı haller ve payları borsada işlem görmeyen ortaklıklarda ayrılma hakkı kullanım fiyatının hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları, Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin zorunlu pay alım teklifi yapılması ile ilgili usul ve esasları belirlemek olarak gösterildi.
Tebliğ, ortaklıkların önemli nitelikteki işlemlere ilişkin karar alınması ve bu işlemlerde bulunulması ile önemli nitelikteki işlemler sonucunda ayrılma hakkının kullanılması ve zorunlu pay alım teklifi
yapılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.     SPK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (SPKn) uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan II-23.1 sayılı “Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği” (Tebliğ) 24.12.2013 tarih ve 28861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
SPKn’nun 23, 24 ve 25’inci maddeleri ile Geçici 1’inci maddesine dayanılarak hazırlanan yeni düzenleme ile
1) Tebliğ’de halka açık ortaklıkların önemli nitelikteki işlemleri, önemlilik ölçüsü de dahil olmak üzere bu nitelikteki işlemlerde bulunulabilmesi veya kararların alınabilmesi, önemli nitelikteki işlemlere ilişkin ayrılma hakkının kullanımı, ayrılma hakkının doğmadığı haller, payları borsada işlem görmeyen ortaklıklarda ayrılma hakkı kullanım fiyatının belirlenmesi ve önemli nitelikteki işlemlere ilişkin zorunlu pay alım teklifi yapılması ile ilgili usul ve esaslar düzenlenmiştir.
2) Önemli nitelikteki işlem değerlendirmesi için genel ilke belirlenerek Tebliğ’le düzenlenmiştir.
3) SPKn’nunda önemli nitelikteki işlem olarak sayılan mal varlığının devredilmesi veya üzerinde bir ayni hak tesis edilmesi ya da kiralanması işlemlerinin önemli nitelikteki işlem olarak kabul edilmesi için gereken önemlilik kriterleri belirlenmiştir.
4) Halka açık ortaklıkların ilişkili taraflarından önemli ölçüde mal varlığı edinimi işlemleri önemli nitelikte işlem olarak değerlendirilmiştir. 
5) Fiili ana faaliyet konusunun değişmesi işleminin önemli nitelikteki işlem olarak sayılması için yapılacak esas sözleşme değişikliği, halka açık ortakların fiili ana faaliyet konusunu yan faaliyet haline getirmesi veya ana faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet üretiminin işleyiş sürecini önemli ölçüde değiştirmesi koşuluna bağlanmıştır.
6) SPKn’da yer alan önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel kurul toplantı ve karar nisapları belirlenmiş, ayrıca hangi önemli nitelikteki işlemlerin kişisel olmayan nitelikte işlemler olduğu düzenlenerek, kimlerin genel kurulda oy kullanamayacakları hükme bağlanmıştır.
7) Borsa kotundan çıkmaya ilişkin esaslar yeniden belirlenmiştir.
8) Ayrılma hakkı kullanımı nedeniyle katlanılacak toplam maliyetin önceden belirlenen bir tutarı aşması veya niteliği önceden belirlenen bazı ortakların ayrılma hakkını kullanması durumlarında, önemli nitelikteki işlemlerden vazgeçilebileceğine ilişkin hükümlere Tebliğ’de yer verilmiştir. Benzer hükümler, önemli nitelikteki işlemler nedeniyle yapılan zorunlu pay alım teklifi için de getirilmiştir.
9) Ayrılma hakkı kullanım fiyatı ve sürecine ilişkin hükümler düzenlenmiş, ayrıca önemli nitelikteki işlemlere ilişkin birden fazla sayıda özel durum açıklaması yapıldığında  ayrılma hakkı kullanım fiyatının hesaplanmasında işleme ilişkin niyetin ilk açıklandığı tarihin dikkate alınacağı, ancak işlemin yapılamayacağının anlaşılması veya işlemden vazgeçilmesinden bir yıl geçmesi durumunda ayrılma hakkı kullanım fiyatı hesaplanması sürecinin yeniden başlayacağı hükme bağlanmıştır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çok önemli bir karar24 Aralık 2013 16:48

    Mağdur yatırımcıların SPK nın alacağı kararlarla hakkını geri alabilmesi için çok önemli karar. Diğer türlü mahkemelerde şahsa karşı zarara uğratma fiilini ispat, bilirkişi barajını geçip de mahkeme kararı çıkartmak malesef çok güç. Ihtisas mahkemeleri de olmadığı için derdini anlatmak çok zor. Halen bir çok devlet büyüğünün özel kalem müdürü borsada senet aldım zarar ettim deyince, telefonda size "kumar oynamışsın niye arıyorsun" diyebiliyor. Bu nedenle SPK'nın yatırımcıların uğradığı zararı SPK yönetimleri ile geri ödetmesi çok önemli. SPK yı tebrik ediyorum. İlk uygulama sanırım Ütopya için olacak. Hayırlısı olsun.

  • Ütopya ayrılma hakkı24 Aralık 2013 13:10

    SPK tebliği açık. g bendi 2. maddede yazna kanun ile ütopyada spk raporu "ayrılma hakkı" gerekliliğini apaçık ispat ediyor. bu haftaki SPK bülteninde ütopya ile ilgili acil karar bekliyoruz

  • hikmet24 Aralık 2013 11:42

    clkho 2.81 ayrılma hakkı fiyatı var hisse 1.95 lerde işlem görüyor bu nasıl iş?

  • SPK & GOLDAŞ24 Aralık 2013 10:02

    demek goldaş ayrılınca her hisseye 3000 tl verir.:)