E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan oy kullanma tebliği---

SPK'dan oy kullanma tebliği

SPK'dan oy kullanma tebliği
24 Aralık 2013 - 12:12 borsaningundemi.com

Vekaleten Oy Kullanılması ve Çağrı Yoluyla Vekalet Toplanması Tebliği yürürlüğe girdi

Sermaye Piyasası Kurulunun konu ile ilgili Tebliği bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı.
Bu Tebliğin amacı, halka açık ortaklıkların genel kurullarında vekaleten oy kullanılmasına, pay sahiplerine çağrıda bulunarak vekalet toplanmasına ve/veya oy sözleşmesi yapılmasına ilişkin ilke ve esasları düzenlemek olarak gösterildi.
SPK'nın yehni tebliği şöyle:
''Halka açık ortaklık genel kurullarında oy kullanma hakkına sahip olanlar, bu haklarını vekil tayin ettikleri pay sahibi olan veya olmayan kişiler aracılığıyla da kullanabilirler. Payları kayden izlenmeyen halka açık ortaklıklarda hamiline yazılı payların zilyetliğinin devri veya bunlara mutasarrıf olunduğunu gösteren belgelerin temliki yoluyla da, genel hükümler çerçevesinde oy kullandırılabilir.
Vekilin birden fazla pay sahibini temsilen oy kullanması mümkün olacak.
    SPK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (Kanun) uyum çalışmaları kapsamında "Halka Açık Anonim Ortaklıklar Genel Kurullarında Vekaleten Oy Kullanılmasına ve Çağrı Yoluyla Vekalet Toplanmasına ilişkin Esaslar Tebliği" (Seri:III, No:44), II-30.1 sayılı "Vekaleten Oy Kullanılması ve Çağrı Yoluyla Vekalet Toplanması Tebliği” (Tebliğ) olarak yeniden düzenlenmiş olup  anılan Tebliğ 24.12.2013 tarih ve 28861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yeni düzenleme ile;
    1) Vekaleten oy kullanılması ve çağrı yoluyla vekalet toplanması uygulamalarına ilişkin olarak vekalet formları ile bilgi formlarının formatları değiştirilmiştir.
    2) Vekalet formunda vekil tayin edilen kişinin  adı soyadı / ticaret unvanı ve T.C. Kimlik numarası / ticaret sicili ve numarası / vergi kimlik numarası ile MERSİS numarasının açıkça belirtilmesi ve yabancı uyruklu vekiller için anılan bilgilerin varsa muadillerinin sunulması hususu düzenlenmiştir.
    3) Elektronik genel kurullarda elektronik ortamda vekâlet verilmesine ilişkin uygulama esasları belirlenmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 1527 nci maddesinde düzenlenen elektronik ortamdaki genel
kurullar kapsamında Elektronik Genel Kurul Sistemi vasıtasıyla vekil tayininde vekilin ayrıca vekaletname ibrazına gerek kalmaksızın toplantıya katılabileceği hususu düzenlenmiştir.
    4) Vekalet formları ve bilgi formlarının ilanına ilişkin hükümler güncellenmiş ve genel kurullara katılımda payların blokajı uygulaması sonlandırılmıştır.
    5) Çağrı yoluyla vekâlet toplanması düzenlemesinin kapsamı genel kurul gündeminde yer alan tüm hususları içerecek şekilde genişletilmiş ve vekalet toplama sürecinin hızlandırılması amacıyla bu işlem için Kurula başvuru zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu amaçla yapılacak ilanlarda kullanılacak bilgi formları ile ilan ve reklamlardan doğacak sorumluluk esasları belirlenmiştir.
    6) Yönetim kontrolünü elinde bulundurmayan kişiler tarafından çağrı yoluyla vekâlet toplama girişiminde bulunulması durumunda, ilgili ortaklık yönetim kuruluna da temsilci vasıtasıyla çağrı yoluyla vekâlet toplayabilme imkanı sağlanmıştır.
    7) Fiziki olarak yapılacak genel kurullarda yazılı olarak oy kullanma zorunluluğu, çağrı yoluyla vekalet toplanması durumuyla sınırlandırılmıştır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)