E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK ve BİST'in kritik düzenlemeleri piyasalara nasıl yansır?---

SPK ve BİST'in kritik düzenlemeleri piyasalara nasıl yansır?

SPK ve BİST'in kritik düzenlemeleri piyasalara nasıl yansır?
20 Eylül 2020 - 08:44 borsaningundemi.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, hafta içerisinde zirve tazeleyen dolar/TL kurunu ve SPK ile Borsa İstanbul yönetiminin aldığı yeni kararların piyasadaki olası etkilerini analiz etti. İşte Aktaş'ın o yazısı...

Borsaya yönelimle birlikte mağduriyet ihtimali de artıyor. Yatırımcıların sosyal platformların yönlendirmesine kapılmaması için SPK, cezaları yükseltti. Borsa İstanbul ise piyasadaki hacmin derinliğini artırmayı hedefliyor.

Denetim sıkılaşırken hedef, yüksek hacim

Negatif faiz ortamında alternatif yatırım seçeneklerini değerlendiren bireysel yatırımcılar borsaya yönelince bu alandaki fırsatçıların haksız kazanç elde etme çabalarında da artış gözlendi. Sosyal medya platformlarında yapılan yorum ve önerilerle özellikle işlem hacmi düşük ve zayıf firmalara bireysel yatırımcılar kapılabiliyor. Bu hareketler mağduriyetlere yol açarken uzun bir aranın ardından yükselen yatırımcı sayısında da geri çekilme riskini beraberinde getirmekte. Halihazırda yabancıların satıcılı olduğu bir ortamda piyasaya gelen yeni yatırımcılar bu satışları karşılamada önemli bir rol üstlenirken aynı zamanda taze kan oluyorlar. Ancak mağduriyetlerin artması, piyasayı olumsuz yönde etkileyecektir. SPK ise hızlı hareket ederek artan idari para cezası ve işlem yasağı ile haksız kazanç faaliyetlerinde bulunanlara karşı sert duruş sergilese de haksız kazanç çabaları farklı kişiler üzerinden devam edebilmekte. Bu durum artan cezaların yanı sıra uzun vadede hisselerdeki derinliğin artması ile minimize edilecektir. Borsa İstanbul ise 17 Eylül günü yaptığı duyuru ile bu yönlü değişikliklere gidiyor.  

Borsa İstanbul aldığı kararla 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere pazar kritlerleri ve pazar değişiklikleri ile ilgili yeni kıstasları açıkladı. Söz konusu değişikliklerle piyasada sadeleştirmeye gidilirken derinliğin de artması hedefleniyor.


Denetim sıkılaşırken hedef, yüksek hacim

Yüzde 10 şartı

Yapılan değişiklikle pazar ayrıştırmasında mevcut kriterler korunurken bunlara ilave olarak şirketlerin artan piyasa değerleri ve likiditesi de gözetilerek eşik değerler yukarı çekildi. Diğer taraftan halka açıklık oranında artık hem Yıldız Pazar hem de Ana Pazar şirketlerinde yüzde 10 üstü seviye aranırken imtiyazlı paylara yönelik bir kriter eklendi. Buna göre hisselerde eşitliği teşvik eden bir değerleme kriteri daha getirilmiş oldu.

Yüzde 5’in altı PÖİP’e


Yeni kararla birlikte fiili dolaşım oranı yüzde 5’in altındaki şirketlere bu oranı yüzde 5’in üzerine çıkarmaları için 1 Ocak 2021 tarihine kadar süre verildi. Fiili dolaşım oranını yüzde 5’in üzerine çıkarmayan firmalar Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na (PÖİP) alınacak. Halihazırda fiili dolaşım oranı yüzde 5’in altında olan QNB Finansbank, QNB Finans Finansal Kiralama, Kent Gıda, TKYB, Çimentaş, Akmerkez GYO, Carrefoursa, Sönmez Pamuklu, Döktaş, T.Tuborg bu kapsamda bulunuyor ve PÖİP’e geçmemeleri için dolaşımdaki paylarını artırmaları gerekiyor. Borsa İstanbul konuyla ilgili bu firmaları uyardı.

Sürekli müzayede

Gelişen İşletmeler Pazarı’nda tek fiyat sistemi kalkarken artık Alt Pazar’da sürekli müzayede şeklinde işlem görecek. Böylece likiditenin sınırlı olabildiği bu pazarda sert fiyat hareketlerine engel olunması hedefleniyor.

Cezalar artırıldı

Borsada para cezalarının üst limiti 50 bin TL’den 5 milyon TL’ye çıkarıldı. Ayrıca yönetmelikte disiplin cezalarını gerektiren fiillerin sayısı da artırıldı. Artık internet, sosyal medya hesapları veya benzer nitelikte kapalı devre kanallar da olsa yatırımcıları yönlendirmeye çalışanlarla bunlarla birlikte hareket edenler de para cezası ile cezalandırılacak.

Temettü sınırlaması


Şirketlerin 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde 25’ine kadarının dağıtılması yönündeki sınır yıl sonuna kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Dolar kuru yükselen trendde

Dolar kuru haftalık bazda yükselen trendini sürdürüyor. Haftayı 7.5625 seviyesinden kapatan dolar/TL’de 7.40 seviyesinin aşılması ile başlayan yukarı hareket güçlendi. İlk güçlü direnç 7.60 seviyesinde bulunuyor. Reel getiri arayışında olan birikim sahiplerinin ve döviz borcu olan kurumsal yatırımcıların talepleri dolardaki çıkışı destekleyen en önemli unsur. DTH kurumsal yatırımcıların talebi ile 1.3 milyar dolar arttı. 218.6 milyar dolara yükseldi. Kredi kuruluşlarının olumsuz raporları nedeni ile yabancı sermaye ise çıkış yönündeki adımlarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ödemeler dengesi kriz uyarısı yaparak Türkiye’ye tarihin en düşük notunu vermişti. Bu hafta 8 şirketin notunu indirdi. Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Erdemir, Koç Holding, OYAK, Turkcell, TÜPRAŞ ve Şişe Cam’ın kredi notları ‘B1’den ‘B2’ye çekildi. Görünümleri ‘negatif’ olarak belirlendi. TL varlıkların alternatif oluşturmada zayıf kalması dolara yönelimi destekliyor.

Denetim sıkılaşırken hedef, yüksek hacim

Pandemide yerel yatırımcı desteği

Pandemi döneminde yabancılar borsada satış yaparak paylarını yüzde 60’lardan yüzde 49’lara indirirken yerli yatırımcılar alıma devam etti. Yerlilerin borsadaki payı yüzde 50.28 seviyesine yükseldi. Endekste yükseliş eğilimi korunuyor. Destek 1.100 seviyesinde bulunurken dirençler 1.120 ve 1.140 ve 1.200’de yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • The broker21 Eylül 2020 15:16

    Yip pazarı olmamalı. Yip pazarı yatırımcılara hazırlanan tuzaklardır. Yip pazarı olduğu dürece yukarıdan boşaltılan hisseleri alttan toplayamadıkça şirketi yip pazarına attırnak için her dümeni çeviriyor bazı patronlar

  • Ky21 Eylül 2020 11:31

    Işbankasında saklamalar kısmında değişiklik yapılmış hisseyi kim almış kim satmış kimde ne kadar var anlaşılmıyor

  • Yasin bum21 Eylül 2020 09:36

    Borsada bankalarla ralli beklentisi var. Herkes banka hissesi alıyor. Halkbank ceza almazsa şov yaparlar.

  • Yavuz21 Eylül 2020 03:03

    YİP pazarı olmamalı ve YiP pazarı yerine kayyum atanması olmalı eğer şirkette yip pazarı kriterleri oluşmuşsa. ve her durumda hisse alt pazara işleme devam etmeli ve kötü niyetli tespit edilen hakim ortak veya yöneticilerin hisseleri varlık fonuna devredilmeli. Böylece belki bazı mübarek patronların sürekli yatırımcılara sürekli YİP pazarı tuzakların hazırlamaları önemli derecede engellenir ve daha temiz bir borsa olur

  • Yİp21 Eylül 2020 02:54

    Yip pazarı kaldırılmalı ve alt pazara dahil edilmeli ve hisseler gün boyunca %10 ust alt şeklinde normal işlem görmeli. Yip pazarı yatırımcıyı kapana sıkıştırıp hisseleri en ucuza topkamak için bazı kötü niyetli mübarek patronların bilinçli oyun alanı. Hisseler bilerek yip pazarına ayılır, şirkete ona göre dizayn verilir.

  • vatandaş20 Eylül 2020 15:48

    devletr işi gücü bırakmış temettü dağıtımına engel çıkarıyor ,bu kadar mantıksızlık ancak bizde olur yahu sen devletin binbir sorunu var ona baksana şirketi senmi yöneteceksin yoksa sahiplerimi ,o temettüyle ihtiyacını çoluk çocuğunun okul parasını yatıracak insanlar ne yapacak şimdi, yatırım yapan gerçek yatırmcıyı küstürmekten başka bir işiniz yokmu allah aşkına sizin ,insan ne diyeceğini şaşırıyor allah akıl fikir versin belki milleti mahvetmekten vazgeçerler

  • Hft duzenlemesi20 Eylül 2020 15:42

    Hft lere sinirlama gelmeli..qnb;m.lynch;yapi kredi;piramit;A1 ve Info bunlar kan emici asalaklar..borsaya faydasi yok..max emir limitleri 100 bin tl olarak sininrlanmali..Borsa ve Hakan Atilla iyi calismiyor..Hft ler kisitlanmaz ise yatirimci kaybetmeye mshkum..

  • mehmet eğin20 Eylül 2020 15:13

    BIST' ın düzenlemesine % yüz katılıyorum... Hatta geç bile kalındı... Dünyanın hiç bir yerinde AÇIĞA SATIŞın yasak olduğu bir borsa duymadım (kimsenin adını bile duymadığı 2 ülke hariç)...sağlıklı fiyatlamanın olabilmesi için AÇIĞA SATIŞında kısıtlanmaması olmazsa olmazdır!!!...Zaten SPK olur vermezse bu düzenlemeler havada kalmış oluyor...

  • bir dost20 Eylül 2020 14:52

    Ifk olayi cozumu yakin mi?

  • Ali bir iki20 Eylül 2020 13:57

    Borsa kim kime korsa dovizden şaşma altından kaçma

  • SELİM20 Eylül 2020 13:47

    kapalı tahtalar için ne halt yiyorsunuz acaba?

  • belirsizlik20 Eylül 2020 13:17

    Yeni kararlar tamamen küçük yatırımcıyı sığ hisselerdeki aşırı yükselişlerden tuzaklardan korumak amaçlı fakat geç bile kalındı fiyatlar uçtu gitti , bist 100 bundan sonra daha fazla talep görecektir olumlu etkilenecektir.. 

  • vatandaş20 Eylül 2020 11:18

    bence spk her zamanki gibi küçük yatırımcıyı madur edecek patronlara çanak tutacak okuduğum yazıda benim anladığım 5% fili dolaşımdaki payın artırılmasını istiyor peki adama sormazlarmı hisselerin çoğu katlamış haddinden fazla şimdi ne yapaçak şirket bu fiyattan halka arzmı yapacak yok kimse almaz defder değerinin üstünde olacak e ne yapacak bedelli sermeye artışı yaptıracak küçük yatırımcı düdüklenmiş olmazmı yoksa benmi yanlış yorumluyorum bu getirilen kuralı ytd.

  • Ali20 Eylül 2020 11:11

    Borsada kimse izleyerek para kazanamaz.

  • Wers20 Eylül 2020 10:39

    Bist yükseliyor ne yükseltiyor diye bakıyorum lokomotif hisseler eksi yaw aselsan thy bankalar yükselmemiş ne yükselmiş hele aselsan gömüyorlar

  • sebahattin20 Eylül 2020 10:29

    "Bu hafta 8 şirketin notunu indirdi. Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Erdemir, Koç Holding, OYAK, Turkcell, TÜPRAŞ ve Şişe Cam’ın kredi notları ‘B1’den ‘B2’ye çekildi. " fiyatları düşsünde ucuzdan maliyetlensinler :))