E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK Tebliği'ne SPYD'den eleştiri---

SPK Tebliği'ne SPYD'den eleştiri

SPK Tebliği'ne SPYD'den eleştiri
04 Ekim 2013 - 11:29 borsaningundemi.com

SPYD Başkanı Arif Ünver, SPK'nın temettü tebliğini yetersiz bulduğunu söyledi

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kâr payı hakkındaki tebliğinin tasarruf sahipleri açısından önemli olduğunu belirterek, "Fakat kâr payına ilişkin tebliğ taslağını incelediğimizde, payları borsada işlem gören firmalara dağıtılabilir kârdan yüzde 20 kâr payı dağıtma şartının ortaya konmadığı, payları borsada işlem görmeyenlere ilgili şartın gelmesini yetersiz bulduğumuzu ifade etmek isterim" dedi.
SPYD Başkanı Ünver, tebliğle ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, temettü konusunun yavaş yavaş düzenlemelerle ele alınmaya başlanmasının, ilerleyen zaman diliminde daha büyük adımların da atılabileceği beklentisini doğurduğunu anlattı.
Ortaklık haklarının, halka açık veya açık olmayan gözetimi yapılmadan ele alınıp düzenlenmesi halinde daha verimli sonuçlar alınacağını dile getiren Ünver, şunları kaydetti:
"SPK tarafından görüşe açılan, teminatlı menkul kıymetler, ortaklıktan çıkarma/satma hakları ve kâr payı tebilğlerinden, kâr payı hakkındaki tebliğ tasrruf sahipleri açısından ayrı bir öneme sahiptir. Fakat kâr payına ilişkin tebliğ taslağını incelediğimizde, payları borsada işlem gören firmalara dağıtılabilir kârdan yüzde 20 kâr payı dağıtma şartının ortaya konmadığı, payları borsada işlem görmeyenlere ilgili şartın gelmesini yetersiz bulduğumuzu ifade etmek isterim.
Diğer taraftan temettü konusunun yavaş yavaş düzenlemelerle ele alınmaya başlaması, ilerleyen zaman diliminde daha büyük adımların da atılabileceği beklentisini doğururken, ortaklık haklarının, halka açık veya açık olmayan gözetimi yapılmadan ele alınıp düzenlenmesi daha verimli neticeler alınmasını sağlayacaktır."
Piyasanın beş asli aktörü olduğunu dile getiren Ünver, fon arz eden başka bir ifade ile tasarruf sahipleri, fon talep edenler şirketler, düzenleyici denetleyici otorite SPK, piyasa işleticisi Borsa İstanbul ve yeni adıyla Yatırım Kuruluşları eski adıyla Aracı Kurumlar olarak özetlediği bu beş aktörün varolma sebebinin, tasarruf sahipleri ve tasarruf sahiplerinin birikimlerine talip olan şirketler olduğunu dile getirdi.
Tasarruf sahipleri ve şirketler arasındaki ilişkinin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesinin sorumluluğunun, başta SPK ve Borsa İstanbul'un asli görevi olduğunu vurgulayan Ünver, "Bu önemli ikili ilişki varolmasa ne SPK'ya ne de Borsa İstanbul'a ihtiyaç olacak. Ayrıca Yatırım Kuruluşlarına da ihtiyaç olmayacaktır" dedi.
Sermaye piyasasının çok önemli bir mecra olmasına karşın, Türkiye'de asli amacından saparak, arzu edilmeyen bir hal aldığını ifade eden Ünver, şöyle devam etti:
"Birincil piyasa, fon arz ve talebinin ilk defa bir araya geldiği yer, diğeri ise birincil piyasada ortaya çıkmış ilişkinin vesikası olan menkul kıymetlerin el değiştirdiği yer olan ikincil piyasadır. İkincil piyasa dediğimiz hergün alım satım yaptığınız yer aslında sermaye piyasalarının asli gelişim kaynağı değildir. Elbette ikincil piyasada çok önemli fakat asli kaynak birincil piyasa olup, birincil piyasada, yani işin temelinde sağlıklı bir başlangıç olmadığı takdirde, ikincil piyasada otomatik olarak sağlıksız bir ilişki oluyor.
Bu ilişki, ABD'de tecrübe ettiğimiz ve bizim de sürekli üstüne basa basa her zeminde ifade etmeye çalıştığımız, tasarruf sahibi ile bu tasarruflara talip olanların arasındaki asgari müşterek. Fon talep edenlerin, ilerleyen dönemde, sağladıkları fonla yaratacakları katma değerden, bu fonu sağlayanlara paylarını vermeleridir. Fonu sağlayana kadar değil, sağladıktan sonra da üzerlerine düşenleri yapmaları son derece önemlidir. Açıkçası sürekli mücadelesini verdiğimiz sağlıklı ilişkinin tam da istediğimiz şekilde ABD'de gözlerimizin önüne serilmesi moralimizi bozmadı desem yalan olur.
Arzu edilen ilişkinin kurulması halinde ülkemizin nihai ekonomik hedeflerine hızla ulaşacağını bilmemiz ise moralimizi dengeledi. Ülkemiz 30 gibi genç bir yaş ortalamasına sahip, ciddi potansiyel barındıran bir yer. Hayalini kurduğumuz ortam sağlanabilirse, ülkemizin nihai ekonomik hedeflerinin realize olması hayal değil, gerçeğin ta kendisi olabilir."
"Kredibilitesi olmayan firmaya bizim sistem halka arz izni veriyor"
ABD'de halka açık şirketlerin temettü dağıtmakla övündüklerini, Türkiye'de ise bir firmanın, "Halka arzdan sağlanan kaynakla borçlarımı kapatacağım" diyebildiğine dikkati çeken Ünver, şöyle devam etti:
"Bankadan kredi bile alamayan, kredibilitesi olmayan firmaya bizim sistem halka arz izni veriyor. Ülkemizde firma halka açılır açılmaz, elli tane birleşme devralma gibi atraksiyon yapıyor, bizim sistem bu şaibeli işlere müdahele etmiyor. ABD'de halka açık şirketler verdikleri temettüyü övünç kaynağı sayıyor. Bizde holding yapısında işlem gören bazı firmalar karı nasıl kaçıracaklarının hesabını yapıyor. Varsayalım ki halka açık firmaların etik ve ilkeden haberi yok, peki bu ilişkinin sağlıklı yürümesinden mesul olanlar ne yapıyor?"
Elbette tasarruf sahiplerinin de hataları var ama en masum aktör tasarruf sahipleri. Maalesef bireysel yatırımcılarımızın önemli bir kısmı, hisse senedi almanın bir ortaklık ve bunun mevyesinin kar payı olduğu bilincinden uzak, kısa vadeli zahmetsizce para kazanma arzusuyla hareket ediyor. ABD'de sistemin oturmuş olmasından dolayı, al-sat yaparak para kazanmanın çok zahmetli ve zor olduğu bilinciyle, orta ve uzun vadeli ortaklık zihniyeti ile minimum stresle para kazanıyorlar. Minimum zahmetle, maksimum getiri hayali olduğu sürece, bu hayalden faydalanmak isteyen unsurların türemesi normaldir. Yatırım alanının, trading alanına çevrilmesi için yapılan çalışmalar da işin tuzu biberi oldu."
Tasarruf sorunu yaşayan Türkiye'de, varolan tasarrufların da heba olmaması için, sermaye piyasası kavramının Türkiye için lüks değil, ihtiyaç olduğunun artık idrak edilmesi gerektiğini belirten Ünver, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sorunun ne olduğu anlaşılmış fakat şu ana kadar ortaya konulan çözüm yöntemleri çelişkiler yumağıdır. Ülkemizin nihai ekonomik hedeflerinin realize olması, niceliksel değil de nitelikli sermaye piyasası inşa edilmesiyle mümkün fakat, mevcut strateji, mantaliteyle yol alınamadığı aşikar."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TrutH25 Kasım 2013 23:06

    Arif Başkan bu piyasadaki en dürüst ve en delikanlı insanlardandır. Kıymetini bilelim.

  • rızazade05 Ekim 2013 01:08

    Arif Bey süpersiniz.bilanço zarar geçmiş yıl zarar birikmiş hisseler borsaya giriyor. üstelik şirketler bedelli açıklamaya başladı. spk yı anlayamıyoruz.

  • bitik05 Ekim 2013 00:01

    bu spk kervansaray holdinğe musade etti adamlar ky bitirdi milleti borsadan nefret ettirdi.hiç bir devlet kurumları spk.bunları denetlemezmi.gelir vergisi veriyorum korkudan ne yapacağımızı bilemiyoruz.denetleyin .alanı satanı sıkı takipe alın.hatası olana verin cezayı.yeter millet.çemaş.kervan .tiriviri şirketlerden biktı

  • murat04 Ekim 2013 23:41

    arif beye teşekkür,türk yatırımcısını türkiyede spk bitirdi,inanmazsanız hesap sahiplerinin ekstrelerinden spk baksın son 3 yılda ne kadar kazanılmış ondan önceki on yılda ne kadar kazanılmış,spk nın yardımıyla türkyatırımcısı hırsızlara soyduruldu,borsada hacim bitti,bunlar bu kafayla giderlerse o koltuklarda oturmaya utanacaklar,düşen kağıda ses çıkarmazlar giden kağıdı engellerler,artık kağıtlar çıkmıyor,spekülatör kalmadı,manüplatör enflasyonu yaşandı spk sayesinde,ey spk mmcası çıktı diye brüt takasa aldın kağıt gene aynı fiyat hani manüplasyon vardı ama tahtanın gidişine engel oldun,yaturımcıyı bitirdin.

  • Lion04 Ekim 2013 20:58

    Helal olsun Arif hocam

  • S.O.S04 Ekim 2013 19:01

    Yiğit bulut un borsacı tarafı var! yahuu hiç mi görmüyorsun şu olan biteniii,şu soygunu..başbakana anlatsana!birinin bunu başbakana anlatması lazım!!!çünkü tuz da kokmuş durumda.

  • çok sert04 Ekim 2013 15:52

    çok sert olmuş

  • Berber04 Ekim 2013 15:35

    Temettu de traş kadar önemli , bu konuda gerekli ilgiyi göstermeyen yetkililere sert tepki ileride yalakalik pozisyonlarında sıkıntı yaratabilir ....

  • Mali Muşavir04 Ekim 2013 14:48

    thatta manipulasyonlarını mimimize etmek için emir iptallerine sınırlanmalar getirilmeli... Aynı gruba ait aynı nitelikli çok ayıda şirketi borsaya sokulması iyi niyetli olmadığı aşikar, bunların hepsi birleştirilmeli.... bilanço karartmaları çok fazla olmakta yaptırımlar artırılmalı, ve yatırım amaçlı gayrimennkuller ve maddi duran varlıkların değeri expertize raporuyla yılda bir güncellenmeli

  • kedi04 Ekim 2013 14:19

    arif bey tebriklersize sizden ricam kapalı kapalı kapalı tahtaların akibeti bununda üzerinegidin lütfen

  • omerta04 Ekim 2013 12:34

    Bu ülkede sorunların başı hep siyasi iktidar olur..Örnegin ;bir şirket var tahtası kapalı ama şirket çalışıyor.neden açmıyorsunuz dediğinizde mahkemesi var deniyor eee şimdi mahkeme bitti bu seferde bir bakan çıkıyor yatırımcı yöneticilere dava açsın diyor :)Amerika nireee Türkiye nireee daha yolu çok bu kafa ile..

  • Ak Sakallı04 Ekim 2013 11:54

    Aferin Arif, doğru söylemişsin. Ülke yönetenler bu ekibe biz yatırımcılar adına artık kulak verseniz.