E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK, Kurumsal Yönetim Tebliği'nde değişikliğe gitti---

SPK, Kurumsal Yönetim Tebliği'nde değişikliğe gitti

SPK, Kurumsal Yönetim Tebliği'nde değişikliğe gitti
02 Ekim 2020 - 09:40 borsaningundemi.com

Tebliğde kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin hükümlere tabi tutulmayan ortaklıklara yönelik yeni bir madde eklendi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Kurumsal Yönetim Tebliği'nde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklikler kapsamında, tebliğde kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin hükümlere tabi tutulmayan ortaklıklara yönelik yeni bir madde eklendi.

Eklenen madde ile tebliğ hükümlerinden hariç tutulan ortaklıklar dışında kalanlar sürdürülebilirlik ilkelerine tabi kılınırken, bu ortaklıkların, kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporlamalarında sürdürülebilirlik ilkeleri uyum çerçevesi kapsamındaki açıklamalara yer vermesi hükme bağlandı.

Tebliğin kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporlarına ilişkin bölümünde bir maddede değişikliğe gidildi.

Bu kapsamda, ilgili maddeye "Yıllık faaliyet raporlarında; bu Tebliğ ekinde yer alan kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığına, uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu ilkelere tam olarak uymama dolayısıyla meydana gelen çıkar çatışmalarına ve gelecekte ortaklığın yönetim uygulamalarında söz konusu ilkeler çerçevesinde bir değişiklik yapma planının olup olmadığına ilişkin açıklamalara yer verilir." cümlesinden sonra şu ifade eklendi:

"Yıllık faaliyet raporlarında ayrıca, sürdürülebilirlik ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığına, uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu ilkelere tam olarak uymama dolayısıyla çevresel ve sosyal risk yönetiminde meydana gelen etkilere ilişkin olarak açıklamaya yer verilir."

Bu maddenin sonunda yer alan "Söz konusu açıklamalarda dönem içerisinde önemli bir değişiklik olması durumunda, ilgili değişikliğe ara dönem faaliyet raporlarında yer verilir." ifadesi ise korundu.

Öte yandan tebliğin kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporlarına ilişkin bölümüne yeni bir madde de eklendi. Eklenen madde, tebliğde şu şekilde yer aldı:

"Kurul tarafından ilan edilen sürdürülebilirlik ilkelerinin uygulanması gönüllülük esasına dayalıdır. Sürdürülebilirlik ilkeleri uyum çerçevesinin içeriğine ve yayımlanmasına ilişkin esaslar kurul tarafından belirlenir ve kurulca ilan edilir.”

SPK'nın Kurumsal Yönetim Tebliği, ortaklıklar tarafından uygulanacak kurumsal yönetim ilkeleri ve ilişkili taraf işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum02 Ekim 2020 11:33

    alım satımda eslesmeyı gostermemek ne demek kardesım adelet dıyorsunuz esıtlık dıyorsunuz fakat bız yatırımcıları kor bır kuyuya atıorsunuz sızıne ne alıp verdıgımızden o zaman buyuk sırketlerın hepsını kapatın kor dogus herkese yaptırın yetmedımı bızlerı batırmak mahvetmek

  • Bilanço 02 Ekim 2020 11:06

    Enflasyon yüksek olduğu için bir çok şirketin maddi duran vatlıkları bilançolarda aşırı ucuz kaldı. Bir defalığına vergiden muhaflık getirilerek bütün şirkrtlerin bu tür varlıklarını güncel değeri ile bilançolandırılmadı sağlanmalı. Borsa şirketlerinin reel değeri yükselir. Yatırımcılar şirketlerin gercek özsermaye ve kredibilitesi hakkında doğru bilgi edinmiş olur.

  • çalıkışu02 Ekim 2020 11:02

    uymak angarya gelince, muafiyet alanını genişletiyorlar. ha varlığınız ha yokluğunuz

  • kydci bayan02 Ekim 2020 12:27

    çok çalışıyoz biz, çok çalışıyoz

  • Şirket birlrşimi02 Ekim 2020 11:02

    Ayrın patronlara ait borsadaki aynı nitelikteki borsa şirketkeri birleştirilmeli. Bir yıl içinde Hızlı bir şekilde yapılma fırsatı verilmeli ve bir yıl bazı kurallar askıya alınmslı; zorunlu hisse geri alımı veya ortaklıkyan ayrılma gibi. Hatta borsa dışı şirketlerlede birleşme şansı verilmeli, borsa dışı şirketin fşnans durumu olumlu ise. Kırıntı küçük şirketler daha büyük nitelikli şirketlere dönüşmeli. Sadece bir yıllığına bunun yapılabileceği şeklinde bildirimi yapılmalı

  • Hisse 02 Ekim 2020 10:57

    Bütün şirketlerde hisselerde tek tipe gecilmeli, A, B,C,D gibi farklılıklar kaldırılmalı. İmtiyazlı hisse de kalkmalı. Bütün önemli hille hurda işler imtiyazlı hisse olduğu şirketlerde olmuştur. Veya sadece A imtiyazlı, B norman hisse olmalı. İmtşyazlı hisse ise en fazla %20 hisse üzerinden 2 oy hakkı ile sınırlandırılmalı.

  • Hakan uz02 Ekim 2020 10:46

    yetmedimi küçük yatırımcıyı batırdığın yeterr artık zaten son aldığın kararla mahvettin küçük yatırımcıyı alım satım eşleşme fiyatlarını göstermemek ne demek tonbalamı oynatoyon