E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSPK iki tebliğ taslağını görüşe açtı---

SPK iki tebliğ taslağını görüşe açtı

SPK iki tebliğ taslağını görüşe açtı
27 Aralık 2010 - 12:19 borsaningundemi.com

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki tebliğ taslağını görüşe açtı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Portföy Yöneticiliği Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Tebliğiyle Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklikler içeren iki tebliğ taslağını görüşe açtı.
SPK'dan yapılan açıklamaya göre, Portföy Yöneticiliği Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Tebliğinde yapılması planlanan değişiklikler ile portföy yönetim şirketleri (PYŞ) yatırım fonu katılma paylarının alım-satımına aracılık edebileceklerdir. PYŞ'lerin yatırım fonu katılma paylarının alım-satımına aracılık etmesiyle şu katkıların sağlanması hedefleniyor:
-Yatırım fonu paylarının dağıtım kanallarına ilişkin düzenleme altyapısı AB mevzuatına daha uyumlu hale gelecek, PYŞ'ler gerek portföyünü yönettiği fonların gerekse portföyü başka kurumlarca yönetilen fonların paylarını müşterilerine pazarlayabilecekler. Bu şekilde yatırım fonları sektörü AB standartlarına önemli ölçüde yakınlaşacak.
-Yatırım fonu paylarının alım satımı konusunda uzmanlaşan PYŞ'ler ortaya çıkabilecek. Bu sayede yurt dışında sıklıkla rastlanan fon süpermarketleri Türkiye'de de hayata geçebilecek. PYŞ'ler gerek internet siteleri aracılığıyla gerekse şubeleşerek yatırımcılara birçok fon alternatifini bir arada sunabilecekler. Yatırımcılar da tek tek kurucular nezdinde hesap açma külfetine katlanmadan fon süpermarketi şeklinde örgütlenen PYŞ'lere başvurarak kendi risk getiri beklentilerine uygun fonlara kolayca ulaşabilecek.
-Yatırım fonlarının, bu konuda uzmanlaşmış PYŞ'ler tarafından yatırımcılara tanıtılması ve pazarlanması yatırım fonları piyasasının daha rekabetçi hale gelmesine, yatırımcı tabanının genişlemesine ve fon piyasasının büyümesine katkı sağlayacak.
Taslağa yönelik görüşler, 31 Aralık 2010 tarihine kadar posta yoluyla Kurul merkez adresine veya elektronik ortamda ''[email protected]'' e-posta adresine gönderilebilecek.
YATIRIM FONLARINA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ
Kurul, Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağını da görüşe açtı.
Bu tebliğde yapılması planlanan değişiklikler ile yeni bir fon türü olarak ''kısa vadeli tahvil ve bono fonu'' tanımlanıyor. Kısa vadeli tahvil ve bono fonları, tahvil ve bono fonlarında olduğu gibi portföylerinin en az yüzde 51'ini devamlı olarak kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırma şartına tabi olacaklar, aynı zamanda portföyün kompozisyonu açısından diğer tahvil ve bono fonlarından ayrı vade şartlarına tabi olacaklar.
Tebliğ değişikliği ile kısa vadeli tahvil ve bono fonlarının aylık ağırlıklı ortalama vadelerinin en az 45 ve en fazla 90 gün olması gerektiği düzenleniyor. Ayrıca vade şartının sonucu olarak bu fon türünün portföylerine pay senetleri dahil edilmesi mümkün olmayacak. Öte yandan yüzde 51 oranındaki yatırım sınırlaması nedeniyle ise fon portföyünün en fazla yüzde 49'u ters repo işlemlerinden oluşabilecek. Kısa vadeli tahvil ve bono fonlarının pay alım-satım işlemlerinin gerçekleştirilmesinde ise likit fonlarda da olduğu üzere geri fiyat (günlük alım satım imkanı) uygulaması geçerli olacak.
Açıklamada, ''bu çerçevede, söz konusu fon yapısı vade şartı, belirtilen yatırım sınırlamaları ve geri fiyat uygulaması nedeniyle diğer tahvil ve bono fonlarından ayrılmakta olup, temel olarak süregelen faiz oranlarında kısa vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için likit fonlara bir alternatif fon olarak tasarlanmış ve likit fonlara kıyasla bu fon türünün portföylerindeki yatırım araçlarının vadesinin bir miktar uzatılması hedeflenmiştir'' denildi.
Taslağa ilişkin görüşler, 31 Aralık 2010 tarihine kadar posta yoluyla Kurul merkez adresine veya elektronik ortamda ''[email protected]'' e-posta adresine gönderilebilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)