E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK Başkanı Ertaş hedefleri açıkladı---

SPK Başkanı Ertaş hedefleri açıkladı

SPK Başkanı Ertaş hedefleri açıkladı
11 Aralık 2014 - 10:17 borsaningundemi.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, 2030 yılında Türkiye'nin piyasa büyüklüğünün 820 milyar dolara artmasını bekliyor

Türkiye'nin 2023 hedefleri ve İstanbul Finans Merkezi Projesi ile uyumlu olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2014-2016 döneminde nasıl bir yol haritası izleyeceğini belirleyen Stratejik Planı hazırladığını belirten SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, "Stratejik Plan kapsamında; mevcut düzenleme ve kurumsal altyapı, Türkiye ve dünya piyasalarında ortaya çıkan son gelişmeler, üst politika metinleri kapsamında yapılan durum analizine bağlı olarak, 3 temel amaç belirledik" dedi.

Sabah'ın borsa ekinde yer alan habere göre, Ertaş, bu çerçevede önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarının arz ve talep yönlerinin güçlendirilmesi kapsamında finansal ürün çeşitliliğinin artırılması, finansal farkındalığın artırılması ve kolektif yatırım kuruluşlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Hisse senedi piyasasının teşvik edilmesi konusunda bir çalışma hazırladıklarının altını çizen Ertaş, "Çalışmamız 3 başlıktan oluşuyor: İlki özkaynak kullanımının, ikincisi halka açılmanın teşvik edilmesi ve sonuncusu ise nakit temettü dağıtımının özendirilmesi. Mevcut durumda gerek bankalardan sağlanan kredi gerekse özünde gizli sermaye olan kimi yurtdışı kredilerine ödenen faizler vergi matrahından düşülebiliyor. Halbuki sermayenin de bir maliyeti var ve bunun en azından bir kısmının vergiden indirilebilmesi gerekir. Aksi takdirde zaten düşük olan özkaynak kullanımı açık veya dolaylı yollarla daha da düşecektir. Bu konuda istediğimiz sonucu elde edebilirsek en büyük varlık barışını gerçekleştirmiş olacağız. Bu tarz bir reformun halka açılmalara büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

ÎLK 10 YOLUNDAYIZ

Türkiye'nin 2023 vizyonu ve SPK'nın stratejik planı kapsamında önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarının Türk finans sistemi içindeki ağırlığının yükseltilmesini ve İstanbul'un orta vadede bölgesel, 2023'e kadar küresel bir finans merkezi olmasını hedeflediklerini kaydeden Ertaş, "62. Hükümet Progra-mı'nda da ilan edildiği üzere, geçen yıl 47'nci sırada olan ve bu yıl 42'nci sıraya yükselen İstanbul'un 2023 yılma kadar dünyanın en önemli 10 finans merkezi arasında yer almasını hedefliyoruz. Uluslararası Finans Merkezi projesi 10. Kalkınma Planı'ndaki 25 Öncelikli Dönüşüm Programları'ndan biri olarak yer almaktadır. Bu projeye ilişkin yeni strateji ve eylem planı önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu projenin en önemli bileşenlerinden biri olan Borsa İstanbul'un halka arzının 14 Kasım 2014'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır" dedi.

Sermaye piyasalarının Türk finans sistemi içindeki ağırlığının yükseltilmesini hedeflediklerine değinen Ertaş, "World Economic Forum tarafından yapılan yıllık Finansal Piyasalar Gelişme Anketi'ne göre son 8 yılda (2006-2014) en büyük gelişmeyi Çin göstermiş, onu Türkiye, Filipinler, Güney Afrika ve Suudi Arabistan takip etmiştir. Yabancı bir kuruluşun hazırladığı başka bir raporda ise hisse senedi piyasasında 2014-2030 arasında gelişmekte olan ülkelerin dolar bazında piyasa kapitalizasyonunda en hızlı artışı Türkiye'nin göstermesi bekleniyor (yıllık yüzde 16.5). Türkiye'yi yüzde 15.5 ile Çin ve yüzde 15 ile Endonezya'nın takip etmesi öngörülmüş. Türkiye için 2030 yılı piyasa kapitalizasyonu tahmini ise yaklaşık 3 trilyon dolar. Global piyasa kapitalizasyonunda Türkiye'nin yüzde 0.3 olan ağırlığının 2030'da yüzde 1.1 olması bekleniyor. 2014-2030 arasında Türkiye için tahmini birincil ve ikincil halka arz büyüklüğü ise toplam 218 milyar dolar olarak tahmin ediliyor" dedi.

Söz konusu raporda büyümenin sadece hisse senedi piyasasında değil tahvil piyasasında da beklendiğine işaret eden Ertaş, "Rapora göre 2030 yılında Türkiye'nin şirket tahvil piyasasının GSYH'ye oranının yüzde 36.6 olarak, piyasa büyüklüğünün 820 milyar dolara artması bekleniyor" diye konuştu.

2023’e kadar en az 1.000 şirket

2023'E kadar en az 1.000 şirketi de borsa ile tanıştırmayı arzu ettiklerini belirten Ertaş, "Öncelikli hedefimiz sadece İSO birinci 500 veya ikinci 500 büyük firma arasında yer alıp da halen borsamızda olmayan şirket¬ler değildir. KOBI'leri de içine alan geniş bir yelpazedir" dedi. Ertaş, 2023 yılına gelindiğinde halen 9 milyon olan toplam yatırımcı sayısını 20-25 milyon arasında bir sayıya ulaştırmayı hedeflediklerini de belirtti. Ertaş, bu hedefe ulaşabilmek için ise finansal okuryazarlığın artırılması gerektiğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)