E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif patlamaların kaybedeni bireysel yatırımcı olacak---

Spekülatif patlamaların kaybedeni bireysel yatırımcı olacak

Spekülatif patlamaların kaybedeni bireysel yatırımcı olacak
05 Şubat 2021 - 10:11 borsaningundemi.com

Piyasalardaki çılgınlığa dikkat edin. Son dönemde GameStop’ta gördüğümüz yükseliş gibi spekülatif çılgınlıkların kaybedeni, genellikle küçük yatırımcı oluyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Online bir borsa platformunda bir tıkla yüksek getiri sağlamanın çekiciliği, geçmişteki kötü sonlanan tüm spekülatif çılgınlıkları hatırlatıyor: Sermayenin hatalı dağılımı, kaybolan birikimler ve darbe alan yatırımcılar. GameStop hisselerinde yalnızca üç haftada görülen %1,500’lük yükseliş gelecekte üniversitelerin finans derslerinin vazgeçilmez bir bölümünü oluşturacak. Bir grup küçük yatırımcının, burnu havada serbest fonlara karşı ayaklanması oldukça sıra dışı bir olay ve kolay kolay unutulması mümkün görünmüyor.

Aynı zamanda, ABD’de bu yatırımcıların bir araya geldiği ve görüşlerin sert bir şekilde savunulduğu Reddit’in WallStreetBets sayfasına yeni takipçi akını devam ediyor. Bununla birlikte, en başka Robinhood olmak üzere komisyonsuz borsa işlemi yapma imkanı tanıyan online platformlarda işlem hacimleri yükseliyor.

ABD’ye yönelik online borsa işlemleri Japonya, Malezya, Kore, Avrupa ve İngiltere’de göze çarpıyor ve açığa satış yapan serbest fonların saldırısına uğrayan şirketlerin hisseleri artış gösteriyor.

Financial Times’ın haberine göre, küçük yatırımcı grubu bu hafta GameStop’un ardından gümüşü de son sekiz yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Bu yatırımcıların paralarının, değerlemelerin uyarı sinyalleri verdiği bir dönemde hisselere yönelmesi ise piyasalarda düzeltmenin yaklaştığı yönünde görüşleri ortaya çıkardı. Yeni bir borsa hesabı açacak her yeni yatırımcının, mevcut durumda yatırımcıların temel varlık değerlerinin ışığında uzun vadeli bir strateji izlemediğini görebilir.

Fırsatı kaçırma korkusu oldukça güçlü bir his. Ünlü ekonomist Charles Kindleberger, “bir insanın sağlığı için, bir arkadaşının zengin olduğunu görmekten daha rahatsız edici bir şey yok” dedi. Kıskançlık beyin hücrelerini ele geçiriyor, ve bir varlığı zirve seviyesinden alan bir insanı bunun oldukça mantıklı olduğuna, çünkü fiyatların artmaya devam edeceğine ikna ediyor.

‘Daha ahmak kuramı’ (greater fool theory) adı verilen bu kuram, finansal çılgınlıkların son perdesini tanımlıyor: 17. yüzyıl Hollandası’nın laleleri, South Sea Company’nin 1720’lerde Londra’daki yükselişi, 1979-80’lerde altındaki artış ve 1980’lerde Japonya’da yaşanan emlak ve hisse patlamaları.

Çin de son 10 yılda spekülatif yükselişler görmüş olsa da, bu alanda liderlik Wall Street’te.

Değişen yatırımcı algısı

Geçtiğimiz yıl mart ayında hisseler düşüşe geçtiğinde birçok kişi, aylar sürecek daha derin bir düşüş beklentisi içine girmişti. Göz açıp kapayıncaya kadar süren ayı piyasasını, küresel hisseleri ve ABD hisselerini yeni rekorlara yükselten hızlı bir toparlanma izledi. Bu yükseliş ise, daha sonra fon yöneticilerinin de katıldığı, küçük yatırımcılar ve serbest fonlar tarafından sağlandı. 2008 yılında perakende yatırımcılarını saran panikten eser yoktu ve bunun sonucunda hisseler mart ayındaki düşüşleri tekrarlamadı.

Bu durum, yatırımcı davranışında yeni bir dinamiğin oluştuğunu gösteriyor. Öncelikle, teknoloji küçük yatırımcılara piyasalar hakkında bilgi edinme ve online borsa platformları aracılığıyla hızlı işlem yapma imkanı tanıyor. Bunlar arasında kişisel borsa hesapları olan profesyoneller de bulunuyor. Aynı zamanda, Wall Street’in uzun süredir yaptığı bir şeyi taklit ediyorlar. Melvin Capital gibi serbest fonları sıkıştırıyorlar.

Bunun sonucunda temel bir noktaya varıyoruz. Korona virüs pandemisi ve karantina uygulamaları nedeniyle, rekor seviyelerde düşük seyreden faiz oranları, hükümet teşvik paketleri ve kişisel birikimlerdeki yükseliş birçok yatırımcının hisselere yönelmesini açıklıyor. Merkez bankaları mevcut politikalarına devam ederken, nakit tutmanın ya da düşük getirili tahvillere yatırım yapmanın bir anlamı olmadığı gibi, bireysel yatırımcılar hisse piyasalarının aşağı yönlü hareketinin de bir sınırı olduğuna inanıyor.

Merkez bankaları uzun yıllardır finansal sistemi kurtardı. 

Bireysel yatırımcıların artan önemi ise, hisse değerlerinde görülebilecek herhangi bir büyük düşüşün, ekonominin genelinde şiddetli bir şekilde hissedileceği anlamına geliyor. Birçoğumuz emeklilik için yatırım yapıyoruz ve bu devasa varlık yönetimi sektörünün bel kemiğini oluşturuyor. Bu kişiler, düşüş yaşanması haline uzun süren bir ayı piyasasından darbe alacak.

Hussman Investment Trust Başkanı John Hussman, “sorun şu ki, nakitten başka bir şeye sahip olma yönündeki psikolojik dürtü, fiyattan bağımsız olarak, hisse piyasaları değerlemelerinin, gelecek 12 yılda S&P 500 için negatif getiri işaretleri vermesine neden oluyor” dedi. Dolayısıyla likidite ve aşırı heyecan nedeniyle bu kadar yükselen piyasalarda, yatırımcıların görevi risk yönetimini ciddiye almak.

Küresel piyasalardaki hava pozitif

 

Geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanılabilir

 

ABD'deki veriler fiyatlamalar üzerinde etkili olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum05 Şubat 2021 11:48

    F/k sı 20 nin üstü hisseyi almayın pd/dd si 2 nin üstü şirketi almayın fd/fvaök oranı 20 nin üstü şirketi almayın bu değerler ne kadar küçükse şirket o kadar ucuzdur öyle fk sı 50 100 olan pd/dd si 5 10 20 olan şirketleri alırsanız işiniz zor çünkü böyle şirketlerde ya spek yada patron kazanır siz ky cıya şans tanımazlar bunu borsaya yeni giren ky cı lara bir nasihat olarak yazıyorum karda oldugunu hisse tepe noktada volatil işlemler oluyorsa satın gözünün yaşına bakmayın hiçbir hisseyle manevi bağlar kurmayın ve kendinizi bu hisse yükseliyor şuraya buraya gelmeden satmam deyip kendi kendinizi mahkum etmeyin