E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Açık çek şirketleri olarak da bilinen özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) anlaşmaları giderek azalıyor ve Wall Street’in en gözde yatırımlarından birinin rekor çeyrek performansının ardından düşüşe geçtiğini gösteriyor. Borsalarda beklemede kalan ve daha sonra satın alım için şirket arayışına geçen SPAC şirketlerinin danışmanları, planlanan satın alımların gerçekleşmesi için özel sermaye yatırımları çekmekte zorlandıklarını söyledi.
Fidelity ve Wellington Management gibi kurumsal yatırımcılar, geçtiğimiz yıl SPAC patlamasının ortaya çıkmasından bu yana özel sermaye anlaşmalarına milyarlarca dolar yatırımda bulundu ve yazılım şirketlerinden eğlence şirketlerine, spekülatif uçan taksi üreticilerinden elektrikli araç teknolojisine birçok iş alanına fon sağladı. Ancak anlaşmaları düzenleme sürecine dahil olan kişiler, özel sermaye yatırımcılarının SPAC alanındaki hareketlilikten ve yükselen değerlemelerden endişe duyduğunu söylüyor.
Financial Times’ın haberine göre, üst düzey bir banka yöneticisi, “oldukça yüksek bir hazımsızlık var” dedi. Açıklamasının devamında, “bu durum piyasalar için oldukça zor ve acılı olacak. Özel sermaye yatırımı gerçekleşmediğinde SPAC şirketleri belirsizliğe sürükleniyor” ifadelerini kullandı. SPAC şirketleri borsalarda ilk listelendiklerinde yatırım çekmeye başlıyor ancak genellikle satın alımlarını gerçekleştirmek için daha fazla sermayeye ihtiyaç duyuyorlar.
Büyük kurumsal yatırımcılar aynı zamanda hedef şirketin verileri ve değerlemesi konusunda da bir tür onay verici olarak rol oynuyor. Bu yıl açıklanan 117 anlaşma olsa da, yatırımların giderek azalması, Refinitiv verilerine göre anlaşma yapmak için bekleyen 497 açık çek şirketi için büyük bir engel oluşturacak. 2019 yılından bu yana listelenen SPAC şirketlerinin yalnızca %25’i şirket satın alımı gerçekleştirebildi.
Sponsorların genellikle bir şirket birleşmesini tamamlamak için iki yıl süresi oluyor. Aksi takdirde sağladıkları sermayeyi yatırımcılara iade ediyorlar. Piyasa katılımcıları yatırımlardaki yavaşlamanın “kaliteye kaçışa” neden olabileceğini ve satın alım hedeflerinin değerlemelerine aşağı yönlü baskı yapabileceğini söyledi. Şirket değerlemelerinin ise son aylarda hızla yükselişe geçmesi dikkat çekti.
Financial Times’ın gerçekleştirdiği ankete katılan yöneticilerin neredeyse tamamı SPAC anlaşmalarının, özel sermaye yatırımcılarına daha iyi koşullar sağlamak için yeniden düzenleneceğini düşündüğünü söyledi. Bunun nedeni ise bu yatırımların likit olarak görülmemesi. Yatırım yaplan para anlaşma tamamlanana kadar kullanılamıyor ve bunun ardından da paranın kullanılamayacağı bir süreç yaşanabiliyor. Ancak yatırımcılar genellikle oldukça elverişli koşullarla da karşılaşabiliyor.
Yatırımcılar bir anlaşma kamuya açıklanmadan önce haberdar olabiliyor ve neredeyse her zaman SPAC listeleme fiyatı olan 10 dolardan alım yapma imkanı bulunuyor. Ancak bu yılın ilk dönemlerinde yatırımcılar SPAC anlaşmalarına dahil olmak için sıraya giriyordu. Churchill Capital IV’nin elektrikli araç üreticisi Lucid’i satın alacağı anlaşmayı destekleyen kurumlar, pay sahibi olabilmek için SPAC listeleme fiyatı üzerinden %50 prim ödedi. Bu rakam ise o zamana kadar karşılaşılmamış bir seviyeydi.
Son dönemde tersine dönen SPAC alanı, yatırımcıların satın alınacak şirketler için daha düşük değerlemeler için pazarlık yapmasına neden oldu. Böylelikle yatırımcılar aynı miktardaki parayla daha fazla pay sahibi olabilecekler. Ancak SPAC şirketlerine yönelen yatırımların yavaşlaması bankalar için de kötü haber oldu. Bankalar yatırımcılara bir anlaşmayı satamadığında, danışmanlık ücreti alamıyor.
Bu durum aynı zamanda SPAC şirketlerinin faaliyetlerini de etkiliyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu ayın ilk 7 gününde yalnızca 4 açık çek şirketi halka arz oldu. Ancak mart ayının ilk haftasında bu rakam 41’ken, şubat ayında 28 olarak gerçekleşmişti. Reed Smith ortaklarından Ari Edelman, “ocak ve şubat aylarında çılgınlık hakimken şimdi halka arz tarafında bir durgunluk söz konusu” dedi.
Küresel piyasalarda ayrışmalar öne çıkıyor
Hızlı yükselen hisselere yakın takip
Küresel piyasalarda olumlu hava
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:13)