E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P, Türkiye'ye nasıl not verecek?---

S&P, Türkiye'ye nasıl not verecek?

S&P, Türkiye'ye nasıl not verecek?
17 Kasım 2014 - 06:55 borsaningundemi.com

Bu haftanın gündeminde Merkez Bankası'nın faiz kararı ve S&P'nin not açıklaması var

Piyasalar Merkez Banaksı'nın faiz toplantısı ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not açıklamasına odaklandı. Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklenirken, S&P'nin ise nasıl bir not seyri açıklayacağı bilinmezliğini koruyor.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Bu hafta için iki önemli olay Türk piyasalarını bekliyor. Merkez Bankası Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında 25 baz puanlık indirime gidebilir. Cuma günü de S&P, kredi notunu açıklayacak. 

Geçtiğimiz iki gün Avustralya’nın Brisbane kentinde G-20 ‘Liderler Zirvesi’ yapıldı! Ukrayna konusunda Obama, Cameron ve Abbott’un eleştirilerine muhatap olan Putin’in G-20 toplantısının sonuç bildirgesinin yayınlanmasından önce Brisbane’i terk etmesi, zirvenin akılda kalan anılarından birisi olacak. Rus lideri Putin’e dört Rus savaş gemisinin “eşlik etmesi” de yine unutulmayacak!

Küresel iklim değişikliğine karşı güçlü ve etkili adımlar atılması gerektiği belirtilen nihai bildiride; genç işsizliğinin azaltılması, kadınların ekonomiye katılımının arttırılarak kadın-erkek arasındaki farkın azaltılması, nihai mal ticaretinin yanı sıra bileşenlerin ve hizmetlerin de serbest ticaretinin geliştirilmesi konusunda çaba harcanmasına karar verilmiş. 

Bankacılık sistemlerinin güçlendirmesi, vergi tabanlarındaki erozyonun önlenmesi ve değerin yaratıldığı yerde vergilendirilmesi esasının geliştirilmesi, yolsuzluklar konusunda işbirliğinin yanı sıra 2017’den itibaren vergide bilgi paylaşımının güçlendirilmesi de bildirgede öne çıkan konuların başında geliyor. Enerji verimliliğinin arttırılması, daha güçlü dünya ticaret sisteminin kurulması, küresel iklim değişiklikleri ve Ebola konusunda işbirliği gibi “bir G-20 bildirgesinin olmazsa olmazlarına” da yer verilmiş. 

Avustralya’da yapılan zirvenin bizim açımızdan bir önemi de önümüzdeki yıl G-20 liderliğinin Türkiye’ye devrediliyor olması. Başbakan Davutoğlu, gelecek yılın ev sahibi olarak zirvede bir sunum gerçekleştirdi. G-20’ye ev sahipliği yapacak olmamız 2015’te Türkiye için önemli bir olay olacak, Türkiye önümüzdeki yıl G-20 toplantısıyla da anılacak!

Rusya piyasayı tehdit ediyor

Bu hafta için iki önemli olay Türk piyasalarını bekliyor. İlki Perşembe günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısı. Toplantıdan herhangi bir değişiklik beklemiyorum. Ancak toplantı öncesinde kurların 2.2200’lere gerilemesi, petrol fiyatlarının 80 doların altında kalması TCMB’yi 25 baz puanlık bir indirim için cesaretlendirebilir. Enflasyon cephesinde herhangi iyileşme olmadan atılacak böylesi bir adım ekonomik olmaktan çok “siyasi” olarak algılanabilir. Diğer önemli bir olay Cuma günü S&P’nin not/görünüm açıklaması. Petrol fiyatlarının düştüğü, IŞİD’in ilerlemesinin az çok kontrol altına alındığı bir dönemde herhangi bir “indirim” beklemiyorum. Olumlu havanın devam etmesi, TCMB’den bir indirim gelmemesi ve S&P de not/görünümü koruması durumunda; geçtiğimiz haftayı 50 günlük Basit Hareketli Ortalaması’nın (BHO) altında kapatan dolar/TL kurlarında bu haftanın sonlarına doğru 2.2085 seviyelerini test edebiliriz. Bu hafta bence en az iç piyasalar kadar yakından izlenmesi gereken Putin’in ülkesi Rusya! Rus piyasalarındaki yeni bir türbülans bizi de olumsuz etkileyebilir!

Petroldeki düşüş sürer mi?

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günkü yazımda “Yaralar sarılır mı?” diye sormuş ve geçtiğimiz haftanın pozitif bir havada geçeceğine değinmiştim. Önceki haftayı keyifsiz bir havada 77.957’de kapatan BIST’te “78.080 ve hatta 79.140 seviyelerine kadar bir toparlanma görebiliriz ” demiştim, piyasa benim tahminlerimin de ötesinde olumlu geçen haftada 81.503’e kadar yükselip, haftayı 81.211’den kapattı! Kur cephesinde de Önceki hafta 2.2807’ye kadar çıkan ve haftayı 2.2570’den kapatan dolar/TL kurları için geçtiğimiz hafta “Bu hafta için aşağıda 2.2380-2.2440 bandı önemli bir “destek” olacak. Bu seviyenin altına inilmesini çok fazla beklemiyorum.

Brent petrolünün geçtiğimiz hafta 76.75’e kadar gerilemesi Türk piyasalarına ciddi oranda yardım etti. Gelişen ülke piyasaları arasında Hindistan ile birlikte düşen petrol fiyatlarından en olumlu etkilenen ülke olmamız şansımızı arttırdı. Adeta petrolde “kısa pozisyon açamamış” olanlar, Türkiye varlık piyasalarında “uzun pozisyon alıyorlar”. Bu hafta petroldeki düşüşten “güç almamız” zor görünüyor. Zira petrol fiyatlarında cari seviyeler bir süre korunacak hatta yakın zamanda 80 dolarların üzerine bir düzeltme dahi görebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)