E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Çalışma hayatında alın teri dökmek isteyen insanımıza destek olmak, istihdamda tutabilmek ve onlara istihdam alanları oluşturabilmek adına özellikle son iki aydır yoğun bir kampanya ile başarılı sonuçlar almaya başladık. Dün itibarıyla 407 binin üzerinde artı istihdamı sağlamış olduk." dedi.
Müezzinoğlu, bakanlıkta düzenlenen "Kamu Personeli Danışma Kurulu" toplantısında yaptığı konuşmada, kamu görevlileri ve sendikaları konfederasyonlarının bir milyon 800 bine ulaşan üye sayısı ve yüzde 71'i aşan örgütlenme oranıyla bugün en önemli sivil toplum kuruluşları arasında olduğunu söyledi.
Sivil toplum kuruluşlarının demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, özgürlüklerin genişletilmesinin önemli adımlarından biri olan 12 Eylül 2010 referandumunun en önemli başlıklarından birisinin de kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınması olduğunu ifade etti.
Anayasa değişikliğiyle kamu personel sistemimi ve çalışma hayatına giren toplu sözleşme düzeninin ilk uygulamasının 2012, ikinci uygulamasının 2013, üçüncü uygulamasın ise 2015'te gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Toplu sözleşme düzeni iktidarımız tarafından sadece kamu çalışanlarının maaş artışlarının tartışıldığı bir platform olarak değerlendirilmemektedir. Bu anlamda kamu görevlileri sendikalarımızın ve konfederasyonlarımızın kamu personeli danışma kurulu toplantıları, çok yönlü istişari değerlendirme toplantılarımız ve karar vericilerin de sorumluluklarını istişareler sonucunda şekillendirdiği bir süreç oldu."
Geçen yıl kasım ayında yapılan Danışma Kurulu toplantısında en çok gündem konularından birisinin, kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan sözleşmeli personelin kullanamadıkları yıllık izinlerin bir sonraki yıla devrine imkan sağlayan yasal düzenleme olduğunu aktaran Müezzinoğlu, bu yıl itibarıyla bunun da yasalaştığını söyledi.
Müezzinoğlu, KİT'lerde sözleşmeli personel ücretlerinin de düzenlenmesi konusunun da çözüm yoluna girdiğini ve Ekonomik Koordinasyon Kurulunda karar aşamasına geldiğini söyledi. Havacılık tazminatı konusuna da değinen Müezzinoğlu,"Sayın Başbakanımızın olumlu bakışları ve ilgili bakan arkadaşlarımıza bu yönde olumlu bir çalışma yapmaları gerektiği talimatını verdi. Ümit ediyorum ki önümüzdeki bir iki ayın içinde bu süreci buradaki değerlendirmeler çerçevesinde çözüme ulaştırmış olacağız." diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra kamuda ihanet şebekelerinin yerleşmesine karşı yürütülen ihraç ve açığa almalarla ilgili birçok konuda ortak görüş ve değerlendirmelerinin olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, yanlış yapanın her türlü yanlışın bedelini ödemesi, kimsenin de haksızlığa maruz kalmaması konusunda da ortak akılla hareket ettiklerini söyledi.
Müezzinoğlu, 2016'nın getirdiği ağır yüklerden birinin de istihdamdaki daralma ve işsizlik oranlarındaki artışlar olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu anlamda da 2017'de yoğun bir çalışma hayatında milli seferberlik ve istihdamda yoğun bir kampanya başlattık. Çalışma hayatında alın teri dökmek isteyen insanımıza destek olmak istihdamda tutabilmek ve onlara istihdam alanları oluşturabilmek adına özellikle son iki aydır yoğun bir kampanya ile başarılı sonuçlar almaya başladık. Dün itibarıyla 407 binin üzerinde artı istihdamı sağlamış olduk. 2016'nın ağır yükünü ortadan kaldırmış oluyoruz. Önümüzde yine bir buçuk milyonu aşacak hedefle 2017 sonu itibariyle Türkiye'de işsizlik oranlarını yeniden yüzde 9,5'ların altına çekecek bir sürecin alt yapısı da oluştu. Güçlü bir şekilde yürüdüğümüzü görüyoruz."
Müezzinoğlu, bir gazetecinin kıdem tazminatı konusundaki sorusuna ise şu cevabı verdi: "Bugün bu masa nasıl belirli değerlendirmeleri ortak yuvarlak masa anlayışı ile yapıyorsa o konuyu da paydaşlarımızla birlikte süreç içinde yapacağız. Burada temel felsefemiz şudur, alın terinin hakkının korunmasıdır. İşçimiz mağdur olmamalı, çalışanın hak ve hukuku korunmalı, sürdürülebilir olmalı. Bu hak ve hukukun güvencede olduğu hakkaniyetli olduğu bir sistemi biz temel bakış açımızı söylüyoruz. Paydaşlarımızla birlikte ortak aklı ve ortak sonucu birlikte bulacağız. Onun dışında konuşulan her cümle spekülatiftir. Bu atmosferde spekülasyon atmosferi olmamalıdır."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:02)