E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İlk kez Reuters haber ajansı tarafından bildirilen ve Çin gen firması BGI Group'un, geliştirdiği NIFTY markasıyla tanınan doğum öncesi genetik testiyle (NiPT testi) genetik veriler topladığına ilişkin haber, uzmanlar arasında kaygıya yol açtı.
50'den fazla ülkede satılan test, anne karnındaki ceninde Down sendromu gibi kromozom anomalileri olup-olmadığını tespit ediyor. Test, hamileliğin 10'uncu haftasından itibaren plasentadaki DNA'ya bakılarak uygulanıyor.
NIFTY testinin satıldığı ülkeler arasında Almanya, İspanya, Danimarka, İngiltere, Kanada, Avustralya, Tayland, Hindistan, Pakistan bulunuyor. Bu testin ABD'de satılmadığını bildirilmişti. Habere göre "ABD hükümet danışmanları, Mart ayında, Çinli BGI firmasının topladığı ve yapay zeka teknolojisiyle analiz ettiği gen verilerinin Çin'e ekonomik ve askeri avantaj elde etme yolunu açabileceği uyarısı yaptı."
Reuters haberinde ABD'li danışmanların en büyük ve çeşitlilik açısından en zengin insan geni koleksiyonunun Çin'in küresel ilaç imalatı alanına egemen olmasını sağlayabileceği, aynı zamanda genetik yapısı geliştirilmiş askerler ya da ABD nüfusunu ve gıda zincirini hedef alabilecek genetiği değiştirilmiş patojenler geliştirebileceği ayrıntısı yer alıyor.
Hak örgütü Sınır Tanımayan Kadın Hakları'nın (Women's Rights Without Frontiers) kurucusu ve başkanı Reggie Littlejohn, Çin'in askeri ve sivil çıkarları birbiriyle birleştirme stratejisi nedeniyle "her türlü Çin firmasının hükümet tarafından verilerini orduya teslim etmeye zorlanabileceğini" kaydetti.
Littlejohn, Çin'in doğum öncesi gen testlerini "iyi bir ürün" olarak tanımladı ve bu testleri "düşük ücretle sattığını çünkü buna gücünün yettiğini" söyledi. Amerika'nın Sesi'ne konuşan Littlejohn, "İnsanların farkında olmadığı gerçek şu, bu ucuz genetik testleri yaptırdıklarında toplanan veriler, Çin ordusuna gidiyor" dedi.
Reuters haberinde BGI Group firmasının " 'nüfus kalitesini' iyileştirmeyi, askerlerde işitme kaybı ve yüksek irtifa rahatsızlığını gidermeyi amaçlayan genetik araştırmalar için Çin ordusuyla işbirliği yaptığı" bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı haberi yalanladı, Reuters'ın "temelsiz suçlamalarda bulunduğunu ve karalama kampanyası yürüttüğünü" belirtti.
Çin Hukuk Blogu yazarı ve uluslararası hukuk uzmanı Dan Harris, VOA Çince yayın bölümüne yaptığı açıklamada; ABD, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi demokrasilerin "Çin'le ve Çin'in veri toplama uygulamalarıyla başa çıkmak için özel yasaları devreye sokması gerektiğini" kaydetti.
Amerikan Medeni Özgürlükler Birliği bünyesindeki İfade, Kişisel Gizlilik ve Teknoloji Projesi'nden veri bilimci ve moleküler biyolog Crystal Grant, bu tür DNA toplama uygulamalarının dünya çapında gen politikalarını zora sokacağını söyledi.
Grant, "dev miktarda verilerin" ve süperbilgisayarların kullanımıyla "kodların kırılmasının dünyanın her yerinde genlerle ilgili politikalara karşı bir tehdit oluşturacağını" söyledi.
Dış İlişkiler Konseyi'nden küresel sağlık uzmanı Huang Yanzhong, Şubat ayında VOA Çince Yayın Bölümü'ne verdiği bir söyleşide, genetik ve biyoteknoloji alanlarındaki hızlı gelişmelerin, uluslararası toplumun veri istismarını önlemek için bir an önce gereken düzenlemeleri yapması zorunluluğunu öne çıkardığını söylemişti.
"Bu mesele sadece Çin'le ilgili değil. Bu alandaki hukuki çerçeveyi oluşturmada geri kalınıyor" diyen Huang, "Uluslararası toplumun biraraya gelip bir hukuki çerçeve oluşturması hayati önem taşıyor" şeklinde konuşmuştu.
Genetik mühendisliği
Küresel çapta akademi, özel sektör ve hükümetler, genetik mühendislik tekniklerini ve bilgilerini geliştiriyor.
Çin'in genetik alanına olan ilgisiyse yeni değil. Çinli araştırmacı He Jiankui, 2018'de, genetiğini değiştirdiği ikiz bebekleri AIDS hastalığına yol açan HIV virüsüne dirençli hale getirdiğini açıklamıştı. Çinli uzman, bunu, Amerikalı uzmanların geliştirdiği ve kısaca CRISPR olarak bilinen gen kırpma teknolojisiyle başardığını söylemişti.
Çin'de mahkeme 2019'da He Jiankui'yi "yasadışı tıbbi uygulamalar" kullanmaktan suçlu bulmuş ve üç yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Doğum öncesi kişisel gizlilik
Çinli firma BGI'ın hasta verilerinin gizliliği anlaşmalarını ya da bu alandaki düzenlemeleri ihlal ettiğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunamadı. Ancak haberde, "NIFTY testinin internet sitesinde, hasta veri gizliliği politikasına ilişkin bölümde, 'Çin'in ulusal güvenlik ya da ulusal savunma güvenliğiyle doğrudan ilgili olması durumunda' toplanan verilerin Çin'de paylaşılabileceği" kaydediliyor.
Haberi reddeden BGI, firmanın araştırmalarının ulusal ve uluslararası şartları karşıladığını bildirdi.
BGI'dan 9 Temmuz'da yapılan açıklamada, "Yurtdışında NiPT testiyle toplanan tüm veriler, BGI'ın Hong Kong'daki laboratuvarında depolanıyor ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği uyarınca beş yıl sonra imha ediliyor" denildi.
BGI, doğum öncesi gen testini Çin ordusuyla ortaklık kurarak değil, kendi başına geliştirdiğinin de altını çiziyor.
Reuters; Polonya, İspanya ve Tayland'da BGI'ın doğum öncesi genetik testlerini yaptıran dört kadınla konuştu. Genetik verilerinin araştırma amaçlı olarak saklanabileği ya da kullanılabileceğine ilişkin birer form imzaladıklarını söyleyen kadınlar, bu gen verilerinin Çin'e gönderilebileceği konusundan haberdar olmadıklarını kaydetti.
Dan Harris, kadınların çoğu zaman neye imza attıklarının farkında olmadığının altını çizdi.
Polonya'dan 32 yaşındaki bir kadın, verilerinin Çin'de askeri uygulamaları içeren araştırmalarda kullanılabileceğinin farkında olması durumunda başka bir test seçmiş olacağını söyledi.
ABD'li federal yetkililer, BGI'ın veri toplama sicilini takip altında tutuyor. ABD Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Merkezi eski Başkanı Bill Evanina, CBS televizyonunda yayınlanan 60 Minutes programında Ocak ayında yaptığı açıklamada, BGI firmasının geçen yıl ABD'de bazı eyaletlere Corona virüsü test kiti gönderme önerisinde bulunmasının kendisini çok kaygılandırdığını söylemişti.
Evanina, programda, "BGI'ın bir Çin firması olduğunu biliyoruz, bu verilerin nereye gideceğini biliyor muyuz? Bu firma, hem komünist devlete hem de askeri aparata bağlılık gösteren bir firma" ifadelerini kullanmıştı.
Aynı programda görüşlerine yer verilen FBI yetkilisi ve biyokimya uzmanı Edward You, Pekin'deki yetkililerin bol miktarda insan DNA'sı toplamanın başarılı bir strateji haline geleceğinden emin olduklarını kaydetmişti.
"Ülke içinde dev bir veritabanı oluşturuyorlar" diyen Edward You, "Eğer bu verileri dünyanın dört bir yanından topladıkları başka verilerle takviye ederlerse bu, en büyük ve en fazla çeşitliliğe sahip veri setini oluşturmaları anlamına gelir. Gerçek anlamda yapay zeka geliştirmeyi başardıkları anda elde ettikleri verilerle işe koyulacaklar. Bu, tam bir saatli bomba" ifadelerini kullandı.
Çin'de aşı olmayanlar hastanelere ve okullara giremeyecek
ABD, Çin yaptırımlarına devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çin ticarette abd geçeceği endişeleri ile adeta çıldırıyor .Daha neler göreceğiz neler.abd asla ve asla güven olmaz.ne yaparsan yap çin seni bitirecek ve tarihe gömecektir.
Türkiye çin rusya kardeş 3 ülke ortak kominizm yönetimi altında birleşmeli
Sanki bunları sadece çin liler yapıyor abd , israili ve batılı ülkelerin hepsi yıllardır yapılıyor bunu bilmeyenimiz var.çin de bu işin içine girince abd paniğe kapılmış anlaşılan.
Çinliler ile iş yapacaklar, sözleşme maddelerine çok dikkat edin , harici isteklerine daha da dikkat edin , malınızdan olmayın
Zamanında batının kullanıp sektörlerde tröst olduğu yolları şimdi kendilerinden başkası kullanınca bir anda kaygılanmaya başlamışlar..Çin'i sevmem ama sürekli pastadan en büyük payı alma hakkını kendilerinde gören ülkelere güzel bir cevap olmuş.
Adnan Hoca teşkilatından Oktar Babuna, "1999 yılında lösemi olduğu belirtirek başlatılan kan kampanyasıyla gündeme gelmiş; Türkiye'de 120 bin kişi kan vermişti. Kampanya kapsamında alınan kana ve ilik örnekleri ABD ve Almanya'daki çeşitli laboratuvarlara gönderilmişti." Teşkilatın bunları satarak büyük paralar kazandığı tahmin ediliyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:01)