E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi dev sosyal medya markalarını bünyesinde bulunduran Meta Platforms ABD borsalarında ilk kez temettü dağıtıyor. Sosyal medya devi yapay zekaya yaptığı yeni pahalı yatırımları ve metaverse gibi kanıtlanmamış bahisleri için yatırımcılarını ikna etmeye çalışıyor.
Perşembe günü dördüncü çeyrek bilançosunu bildiren Meta, üç ayda bir hisse başına 50 sent temettü ödemesi ve 50 milyar dolarlık hisse geri alım programı ile yalnızca bu yıl hissedarlarına 86 milyar dolara kadar geri dönüş yapma yetkisine sahip. Bu rakam geçen yıl açıklanan 31 milyar dolarlık Hisse geri alımlarının oldukça üzerinde. Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, gruptaki 350 milyon hissesi için üç ayda bir yaklaşık 175 milyon dolar temettü ödemesi alacak.
Meta’nın hisse başına 50 sentlik ilk temettü ödemesi nispeten küçük ve her yıl ödenen toplam tutarlara göre de S&P 500’ün en çok temettü veren 31. hissesi konumunda. Ancak Financial Times’ın haberine göre bu karar sosyal medya devinin uzun vadede yatırımcılara nakit ödemesi yapmaya daha yakın olduğuna işaret ediyor. Meta’nın temettü kararı şirketin Wall Street’in kurallarına göre oynamaya daha istekli olduğunu gösterir nitelikte. Meta hisseleri açıklamanın ardından vadeli işlemeler piyasasında %15 değer kazandı.
Sosyal medya devinin temettü kararı gelecekteki büyüme projeleri hakkındaki düşüncelere de işaret ediyor. Büyük teknoloji şirketlerine yönelik değişen siyasi tutum bu şirketlerin büyük bir satın alma işlemi gerçekleştirmesi halinde mevzuat kurumlarına takılacağı anlamına geliyor. WhatsApp ve Instagram gibi önemli markaların satın alınması halihazırda antitröst incelemeleriyle karşı karşıya. Dolayısıyla Meta’nın büyük bir nakit birikimine de ihtiyacı azalıyor.
S&P Kıdemli Endeks Analisti Howard Silverblatt temettü açıklaması için, “Bu önemli bir an. Karar daha yüksek nakit akışı beklentilerine sahip olduklarını ve beklentinin devam edeceğini hissettiklerini gösteriyor” dedi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre büyük teknoloji şirketleri geleneksel olarak hissedarlara temettü ödemekten kaçınır. Bunun yerine yeni büyüme odaklı girişimleri finanse eder ve sektördeki yıkıcı değişikliklere karşı koruma sağlamak için yeniden yatırılabilecek büyük bir nakit birikimini korur. Microsoft’un 2003 yılında gerçekleştirdiği temettü ödemesi şirketin büyüme hızının yavaşladığı işareti olarak görülmüştü.
Temettüler hissedarlar için hisse geri alımlarından çok daha somut bir taahhüt olarak kabul edilir. Zira hisse geri adımları durdurulabilir ve geri alımların gerçekleşmesi için genellikle her yıl şirketin Hisse değerinin artması beklenir. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar, fiyatlar düşse bile gelir garanti eden temettü ödeyen hisse senetlerine akın etme eğilimindedir. Bank of America araştırmacıları, yüksek faiz oranlarını ve "karışık makro sinyalleri" gerekçe göstererek 2024'ün temettüler için bir yükseliş yılı olabileceğini öngörüyor.
Meta'nın hamlesi, büyük teknoloji şirketlerinin S&P 500'deki hakimiyetine yol açan nakit akışındaki güçlü artışın bir başka işaret niteliğinde. ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan yedi hisse (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla) geçen yıl hisse getirileri ve bilançolarıyla borsaları domine etmişti.
Şirketin sağladığı büyük nakit rezervleri fonların hissedarlara bir şekilde geri döndürülmesi gerektiği yönündeki baskıları artırdı. Halka açık şirket raporlarına göre 2023 Aralık sonu itibariyle Apple’ın 160 milyar dolarlık nakit ve nakit benzeri birikimi bulunuyor. Bu rakam Alphabet için 111 milyar dolar, Microsoft için 81 milyar dolar, Amazon için 74 milyar dolar ve Meta için 65,4 milyar dolar.
Piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketi olan Microsoft, endeksin reel olarak en büyük temettü ödeyen şirketi konumunda. S&P verilerine göre şirket hissedarlarına yıllık bazda 22 milyar dolar ödüyor. 14 milyar dolar temettü ödeyen Apple ise üçüncü en büyük temettü ödeyen şirket konumuna. Bununla birlikte, Microsoft ve Apple, endekse göre ağırlıklarına kıyasla S&P 500'deki en düşük temettü ödemelerini yapan şirketlerden biri.
Apple, perşembe günü hisse başına 24 sentlik üç aylık temettü açıkladı. Silverblatt, "Şu anda kimse Apple'ı temettü verimi için satın almıyor" dedi.
Apple, kurucu ortağı Steve Jobs'un şirkete dönmesinden kısa bir süre önce 1995 yılında temettü ödemeyi bıraktı ve Jobs'un ölümünden bir yıl sonra 2012'de tekrar ödemeye başladı. Jobs, Apple'ın nakit dengesinin teknoloji endüstrisindeki en büyüklerden biri haline gelmesine ve hissedarları çileden çıkarmasına rağmen, temettü ödemeyi veya hisse geri alımlarını reddetmişti.
2022 çöküşü milat oldu
Meta'nın temettüsü, yatırımcılar tarafından Zuckerberg'in Facebook'un giderek daha büyük miktarlarda nakdi metaverse yatırma konusundaki tartışmalı kararından geri adım attığının bir başka işareti olarak memnuniyetle karşılanacak.
Meta'nın hisseleri 2022'de adeta çöküşe geçmiş kısa bir süre içerisinde sosyal medya devi dünyanın en büyük 20 şirketi unvanını kaybetmişti. Zuckerberg, Wall Street'i yatıştırmak amacıyla aylar sonra planlarını değiştirdi, toplu işten çıkarmalar duyurdu ve 2023'ü "verimlilik yılı" ilan etti.
Reklam danışmanlığı şirketi Madison and Wall'un Genel Müdürü Brian Wieser, "Birçok yatırımcı, metaverse ve yapay zeka planlarının nakit birikimleri için dipsiz bir kuyu olacağından endişe duyuyordu. 'Verimlilik yılı' bu endişeleri hafifletti ve bu önlemler bu endişeleri daha da hafifletmeye yardımcı oluyor” açıklamasında bulundu.
Meta yapay zeka alanında rakipleriyle rekabet etme konusunda artan maliyetlerle karşı karşıya. Teknolojinin geliştirilmesi aynı zamanda veri merkezleri ve sunucular gibi teknik altyapıya büyük yatırımlar gerektiği anlamına geliyor. Meta, perşembe günkü bilançosunda, 2024 için sermaye harcamasının 30 milyar ila 37 milyar dolar olacağını bildirdi. Şirket "iddialı uzun vadeli yapay zeka araştırma ve ürün geliştirme çabalarını" finanse etmek için daha önce açıkladığından 2 milyar dolar daha fazla nakit ayıracağını bildirdi.
Bank of America: Borsada yükseliş ivmesi artarak sürecek
2024 altın fiyatlarında 'rekor' yılı mı olacak?
ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği beklentileri aştı
Wall Street’te ‘Goldilocks’ masalı bitti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yirmi yıl temettü hissesi biriktir , sonrasında gül gibi yaşa
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:21)