E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalar son bir yıldır oldukça sert bir düşüşle karşılaştı. Birçok yatırımcı ise ABD borsalarının ne zaman tekrar yeşile döneceğini merak ediyor. MoneyWise’ın haberine göre efsane yatırımcı Jim Rogers bir umudun yaklaşmakta olduğunu ancak yükselişin uzun sürmeyeceğini söyledi.
Rogers açıklamasında, “Enflasyon ve diğer şeyler yüzünden büyük bir karamsarlık yaşadık. Şimdi enflasyon ve karamsarlık kırılıyor gibi görünüyor, ama unutmayın, bu muhtemelen son ralli olacak” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 79 yaşındaki yatırımcı zorlu piyasa koşullarında yatırımlar konusundaki tecrübeleriyle de biliniyor. 1973 yılında George Soros’la birlikte Quantum Fonu’nun kurucusu olan Rogers ayı piyasalarının tam merkezinden geçmişti. Quantum Fonu’nun portföyü 1980'e kadar %4.200 geri dönüş sağlarken S&P 500 Endeksi ise aynı dönemde %47 artmıştı.
Haberde Rogers’ın çok iyimser olmadığı dönemlerde hangi yatırımlara sıcak bakıp hangi yatırımları göz ardı ettiği inceleniyor.
Çılgın hisseler
Rogers, borsanın birçok yeni katılımcıyı memnuniyetle karşıladığına dikkat çekiyor. Ancak son yıllarda borsalara gelen yeni yatırımcılar geleneksel bir yol izlemedi:
“Yeni yatırımcılar geliyor. Borsa denilen bu yeni şeyi keşfettiler. Eğlenceli ve para kazanabilecekleri çılgın hisse senetlerine bahis yapıyorlar. Çılgın hisse senetleri olağanüstü biçimde yükseliyor.”
Rogers ayrıca geçtiğimiz yıl özel amaçlı halka arz şirketleri (SPAC) etrafında görülen coşkuya da dikkat çekiyor:
"Herkes SPAC'lere hücum ediyor. Ancak SPAC'ler yıllardır buradaydı. Bugün yaşanan her şey daha önce de oldu."
Rogers tüm bu tablodan alınacak dersi açıklarken ‘Genellikle sona yaklaşırken hisse senetleri çılgınlaşır” ifadelerine yer verdi.
Emtialar kurtarıcı mı?
Enflasyonun en kesin işaretlerinden birisi de bu yılın başlarında emtia fiyatlarında görülen ralliydi. Hatta sırf bu sebepten birçok yatırımcı emtia fiyatlarındaki artışın genellikle enflasyonun öncü göstergesi olduğuna inanıyor. Zira hammadde maliyetleri yükseldiğinde bu nihayetinde son ürünlerin fiyatına ve tüketici fiyatlarına yansıyor.
Rogers da emtiaların önemini vurgulayan yatırımcılar arasında. Efsane yatırımcı 1998 yılında Rogers Uluslararası Emtia Endeksi’ni oluşturdu. Bloomberg'e göre, Rogers Uluslararası Emtia Endeksi’nin bugüne kadarki toplam getirisi bugüne kadar yıllık bazda %15 seviyesindeydi.
Ünlü yatırımcının kendisi de emtia varlıklarına yatırım yapıyor.
Rogers, “Emtia tutuyorum ve emtialar gelişmekte olan arz sıkıntıları nedeniyle kesinlikle iyi performans gösterecek. Merkez bankaları önünde sonunda daha fazla para basacaklar. Zira yapmayı bildikleri tek şey bu. Bir resesyon yaşadığımızda, panikleyecekler ve daha fazla para basacaklar ve çok fazla para basıldığında, sahip olunması gereken en önemli şey gerçek varlıklardır” ifadelerine yer verdi.
Kısa ve uzun vadeli yatırımlar
Önümüzdeki üç yıl boyunca uzun vadeli olarak hangi yatırımın tercih edilebileceği sorulduğunda Rogers’ın cevabı ‘Önce gümüş, belki daha sonra tarım” oluyor.
Değerli bir maden olarak, gümüş bir değer deposu olarak hareket edebilir. Fiat para birimleri gibi merkez bankaları tarafından basılamaz. Elbette altın da aynı işleve sahip. Ancak Rogers şimdilik altın yerine gri metali tercih ediyor:
“Gümüş, tüm zamanların en yüksek seviyesinden %70 veya %80 gibi bir düşüş yaşadı ve altın tüm zamanların en yüksek seviyesinin %15 altında. Her ikisini de doğru fiyata satın alacağım ama şu anda gümüşü altına tercih ederim.”
Tarım, Rogers için bir başka favori sektör konumunda. Bunun iyi de bir nedeni vardır: Bir sonraki kriz ne kadar büyük olursa olsun, hiç kimse bütçesinden "yiyeceği” çıkaramaz.
Çiftçilik hakkında hiçbir şey bilmeyenler için bile, tarıma yatırım yapabilmek son yıllarda daha erişilebilir hale geldi.
Rogers’a önümüzdeki üç yılda hangi yatırımları tercih etmeyeceği sorulduğunda ise şu cevabı veriyor:
“Satacağım tek şey Amerikan hisseleri, FAANG'ler, Amerika'daki teknoloji hisseleri olurdu.”
Teknoloji hisseleri şimdiden olağanüstü bir biçimde düşmüş durumda. FAANG hisseleri olarak da adlandırılan dev teknoloji hisseleri Facebook’un çatı şirketi Meta, Apple, Amazon, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet bu yıl borsalardaki en sert düşüşlerini gerçekleştirdi.
ABD borsaları yükselişle açıldı
Berkshire Hathaway'den 34,4 milyon dolarlık hisse satışı
ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Salla
Borsalardaki son ralli ne demek kiyametmi kopacak hayir tabiki yasayanlar daha cok ralli gorur yeterki sagol gerisi hikaye
BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ BİZİM Z KUŞAĞI HİSSE SENETLERİNİN % 80 SATIN ALDILAR Kİ DAHA HİÇ SATMAZLAR.KÖTÜ BİR DURUMDA BİLE ENDEKS DÜŞMEZ.
Adamn var ya bi yerine korlar bu alemde 2020 de de gelen y kusagina koydukları gibi dikkatli olmak lazm
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:22)