E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSoros’tan savaş yazısı---

Soros’tan savaş yazısı

Soros’tan savaş yazısı
12 Ocak 2015 - 17:43 borsaningundemi.com

Dünyaca ünlü spekülatör George Soros ‘Savaştaki Avrupa’ başlıklı yazısında çok konuşulacak ifadelere yer verdi.

AYÇA KARACA – BORSAGUNDEM.COM

Soros Fund Management ve Open Society Vakfı Başkanı ünlü spekülatör George Soros bugün Project Syndicate sitesinde yayınlanan “Savaştaki Avrupa” başlıklı yazısında AB üyelerinin Rusya’ya karşı bir savaşta olduğunu ve buna göre davranmaları gerektiğini belirtti. Soros yazısında AB üyelerinin bu savaş doğrultusunda mali tasarruf önlemlerine bağlılıklarını değiştirmeleri  ve AB’nn kendisini savunmak zorunda kalmayacağını ummak yerine Ukrayna’ya kendisini savunmasında yardım etmesi gerektiğini ifade etti.
 
Ünlü spekülatör Ukrayna’yı 2014’te işgal eden Rusya’nın AB’nin temel ilke ve prensiplerine büyük bir tehdit oluşturduğunu ve ne Avrupalı liderlerin ne de yurttaşların bu tehlikeyle nasıl başa çıkmaları gerektiğinin farkında olmadıklarını vurguluyor. Batı’nın savaşan Ukrayna’ya yüzeysel bir yardımda bulunduğunu ve uluslararası liderlerin de döviz rezervlerindeki artan baskıya ve finansal kargaşaya rağmen yeni finansal destek sağlamakta isteksiz olmasının da aynı derecede üzücü olduğunu ifade ediyor. Bunun sonucu olarak sadece askeri tehdidin bile Ukrayna’yı ekonomik çöküşün eşiğine getirdiğine dikkat çekiyor.

Soros Ukrayna’nın çöküşünün NATO ve dolaylı olarak AB için çok büyük bir kayıp olacağını ve zafer elde etmiş bir Rusya’nın geniş Rus nüfusları nedeniyle  Baltık devletlerine tehdit oluşturacağını ileri sürüyor. Ukrayna’yı desteklemek yerine NATO’nun kendi topraklarını savunmak zorunda kalacağını ve hem AB hem de ABD’yi son derece kaçındıkları bir tehlikeyle -Rusya ile direkt askeri çatışma-  karşı karşıya bırakabileceğini belirtiyor.
 


“BU SALDIRI AB’NİN İLKELERİNE YAPILMIŞTIR”

Ünlü yatırımcı AB’nin politik uyumuna olan tehdidin askeri riskten büyük olduğunu da vurguluyor. Euro krizinin eşit bağımsız devletlerin birliğini dönüştürdüğüne, ortak bir amaç için kendi bağımsızlıklarından fedakarlık edip kreditör ve borçlu ülkeler birliği haline geldiklerine ve borçuların kreditörlerin koşullarını karşılamaya çalıştıklarına dikkat çekiyor.

Yeni AB’nin ne eşit ne de gönüllü olduğunu borçlu ülkelerdeki gençlerin çoğunluğunun AB’yi yabancı bir baskı gücü olarak gördüğünü ifade ediyor. Yeni seçilen AB Parlamentosu’nun %30’unun anti-Avrupa platformlarından geldiğini belirtiyor. Bu iç zayıflıkların –kendisi de çok cazip olmayan-  Putin’in Rusya’sına AB’ye potansiyel rakip olarak yükselme fırsatı verdiğini vurguluyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Putin’i kendisine rol modeli aldığını ve bunun sıradışı bir durum olmadığını belirtiyor.

Soros ne Avrupa’nın  liderlerinin ne de yurttaşlarının Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını direkt AB’ye ve onun yönetim ilkelerine yapılmış bir saldırı olarak değerlendirmediklerini vurguluyor. Ancak, şu anda savaşta olan AB üyesi ülkelerin mali tasarruf politikaları izlemesinin doğru olmadığını ve bu politikaların savaşta olan hiçbir ülke ya da ülkeler birliği için uygun olmayacağını belirtiyor. Bütün elverişli kaynakların bütçe açığı verme pahasına savaş için harcanması gerektiğini ileri sürüyor.

Soros ayrıca Rusya’ya olan yaptırımların gerekli olduğuna fakat yaptırımların Almanya dahil Avrupa ekonomilerinde zaten hüküm süren deflasyonist ve resesyonist ortamı daha da ağırlaştırdığına dikkat çekiyor. Yaptırımlar yerine Ukrayna’ya kendisini savunması için  doğrudan yardım etmenin Ukrayna ve Avrupa ekonomileri üzerinde canlandırıcı etkisiolacağını ileri sürüyor.
 
‘RUSYA’YA KARŞI SAVAŞTAYIZ, ONA GÖRE DAVRANIN”

Soros AB üyelerinin Rusya’ya karşı bir savaşta olduğunu ve buna göre davranmaları gerektiğini belirtirken  AB üyelerinin bu savaş doğrultusunda mali tasarruf önlemlerine bağlılıklarını değiştirmeleri  ve AB’nn kendisini savunmak zorunda kalmayacağını ummak yerine Ukrayna’ya kendisini savunmasında yardım etmesi gerektiğini ifade ediyor.
Ukrayna’nın finansal çöküşünü önlemek için acilen nakit yardımına –yaklaşık 20 milyar dolar- ihtiyaç duyduğunu ve IMF’nin daha önce yaptığı gibi  bu fonları sağlayabileceğini belirtiyor. Cari harcamaların IMF’nin kontrolü altında kalacağına ve yardımın  uzun vadeli yapısal reformları uygulama koşuluna  bağlanması gerektiğini de vurguluyor.

Soros, yeni Ukrayna’nın liderinin AB yanlısı olup kendisini savunurken Avrupa’yı da savunmaya hazırlıklı olduğunu ancak düşmanlarının –Rusya ve kendi bürokrasisi ve finansal oligarkları- çok güçlü olduğuna ve onları kendi başına yenemeyeceğine dikkat çekiyor. 
Ünlü spekülatör, yeni Ukrayna’yı desteklemenin 2015’te AB’nin yapabileceği maliyet açısından en etkin yatırım olabileceğini öne sürüyor. Bu yardımın aynı zamanda AB’nin birlik ruhunu ve paylaşılan refahı yakalamasına yardım edeceğini belirtiyor. Sonuç olarak Ukrayna’yı kurtarmanın AB’nin kendisini kurtarması anlamına geleceğini ifade ediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • reis12 Ocak 2015 19:35

    soros un işlettiği fonun çok kötü zararda olduğunun var sayımı var. soros un girişimlede bulunduğu ancak çevresi tarıfından dışlandığı girişimlerinin sonuçsuz kaldığı.....