E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSoros: Pekin yönetimi Çin’i krize sürükledi---

Soros: Pekin yönetimi Çin’i krize sürükledi

Soros: Pekin yönetimi Çin’i krize sürükledi
01 Şubat 2022 - 11:27 borsaningundemi.com

Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros, Çin yönetimini eleştirdi. Soros, Pekin yönetiminin uyguladığı sürdürülemez bir ekonomik modelin ve baskıcı rejimin ülkeyi krize sürüklediğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü yatırımcı George Soros, geçen yıl Çin’deki emlak balonunun patlamasının ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin krizle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

CNN Business’ın haberine göre, milyarder yatırımcı Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü’nde yaptığı bir konuşmada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in zor durumdaki sektör için yeniden özgüven depolamasının mümkün olamayabileceğini söyledi. Çin emlak sektörü, gayrimenkul üreticisi şirketlerin iflası ve ülkedeki arsa ve apartman fiyatlarının düşmesi nedeniyle bir süredir zor durumda.

Soros, Çin’deki emlak balonunun patlamasının insanların birikimlerinin büyük bir kısmını gayrimenkullere yatıştırmaya teşvik eden ve yerel yönetimlere fayda sağlayan ‘sürdürülemez’ bir ekonomik modelden kaynaklandığını söyledi. Soros balonun patlamasını engellemek için tasarlanan Çin devlet politikalarının da emlak devi Evergrande’nin borçlarını ödemesini zorlaştırdığını da sözlerine ekledi.

Evergrande firmasının 300 milyar dolardan fazla toplam yükümlülüğü bulunuyor. Bu yükümlülüklerin 19 milyar dolarlık bir kısmı ise offshore tahvillerde uluslararası varlık yöneticileri ve özel bankalar tarafından müşterileri adına tutuluyor. Evergrande aylardır borçlarını ödeyebilmek için para toplamaya uğraşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çin geçtiğimiz süreçte yeniden yapılanma sürecini denetlemek için şirkete hükümet yetkilileri atamıştı. Ancak bundan sonra ne olduğu konusunda çok az netlik var. Evergrande borçlarını ödemek için daha fazla zaman talebiyle temyize gitti. Ancak bazı borç verenler beklemek istemiyor gibi görünüyor. Pazar günü Evergrande firmasından yapılan açıklamada geçen yıl 520 milyon dolarlık bir krediye karşı teminat olarak taahhüt ettiği Hong Kong’taki bir arsa için icra memurlarının görevlendirildiğini açıkladı.

Soros Çin’deki gelişmeler ve ABD’nin bu duruma nasıl cevap vermesi konusundaki açıklamalarında, “Yetkililerin krizle nasıl başa çıkacakları ileriki süreçte görülecek. Bu sorunlarla uğraşmayı çok uzun bir süreliğine ertelemiş olabilir, zira şu sıralarda insanların güveni oldukça sarsıldı” ifadelerine yer verdi.

Soros son yıllarda Şi Cinping’in ve Çin'in iktidardaki Komünist Partisi'nin önemli bir eleştirmeni olarak öne çıkıyor. Açık Toplum Vakıfları Başkanı Soros Eylül ayında varlık yöneticisi BlackRock'un Çin'de daha fazla iş yaparak "trajik bir hata" yaptığını söylemişti. Soros Pekin yönetimini vatandaşlarını gözetleme politikaları ve özel işletmelere yönelik baskılar nedeniyle eleştirmişti.

Pekin'deki Kış Olimpiyatları'nın başlamasına birkaç gün kala konuşan Soros'a göre, Çin Devlet Başkanı şimdi de emlak piyasasından kaynaklanan riskle karşı karşıya.

Düşen fiyatların ardından "birikimlerinin büyük kısmını gayrimenkule yatıranların insanların çoğunun Şi Cinping'i sorumlu tutacağını " söyleyen Soros, mevcut durumun "umut verici görünmediğini" de sözlerine ekledi.

Soros, "Şi Cinping'in güveni yeniden sağlamak için birçok aracı var. Asıl soru bunları düzgün kullanıp kullanmayacağı" dedi.

Şi Cinping en büyük tehdit

Reuters’ın da yer verdiği açıklamalarda Soros, yakın zamanda başlayacak Kış Olimpiyatları’nı Şi Cinping’in tıpkı Nazi Almanyası’nın 1936’da yaptığı gibi propaganda için kullanacağını söyledi.

Şi Cinping’i açık toplumlara yönelik en büyük tehdit olarak niteleyen Soros açıklamasının sonunda, “Şi Cinping'in yerine, içeride daha az baskıcı ve dışarıda daha barışçıl birilerinin geçmesi umulmaktadır. Bu, açık toplumların bugün karşı karşıya olduğu en büyük tehdidi ortadan kaldırır ve açık toplumlar da Çin'in arzulanan yönde hareket etmesi için güçleri dahilindeki her şeyi yapmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Emlak krizi Çin’i yavaşlatacak

Analistler uzun zamandır Evergrande'nin çöküşünün Çin'in emlak piyasası için daha geniş riskleri tetikleyebileceğinden, ev sahiplerine ve daha geniş çapta finansal sistemine zarar verebileceğinden endişe duyuyorlar. Gayrimenkul ve ilgili sektörler Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılasının %30'unu oluşturuyor.

Çin ekonomisi geçen yıl %8,1 oranında genişledi ve bu rakam Pekin yönetiminin beklentilerinin çok üzerinde. Ancak 2021'in son aylarında zayıflayan büyüme, gayrimenkul krizinin, yeni Kovid varyantlarının etkilerini ve aynı zamanda Pekin’in pandemiyi kontrol etme konusundaki katı yaklaşımının ağır bir darbe aldığını gösteriyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’deki ekonomik büyümenin 2022'de önemli ölçüde yavaşlayarak %4,8'e düşmesini bekliyor.

Soykırımcı Çin'e bir tepki de Japonya'dan

 

Soykırımcı Çin Kaplan Yılı’na giriyor

 

Çin'in Kovid-19 inadı Türk kaptanı canından etti!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Açıkça01 Şubat 2022 14:52

    Azrail canını almaya geldiği zaman ne olacak?   Dünya nın her yerini karıştırıp fitneleri körükledin!  Cehennemde birbirinize lanet okuyacaksınız!  

  • Walt01 Şubat 2022 12:48

    Çinin bütün verileri manipüle abd de reel enf 15 üzeri bu ikisi deli gibi para basarak dünyayı büyük krize resete sürüklüyor