E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSoros Afrika’dan çekiliyor mu?---

Soros Afrika’dan çekiliyor mu?

Soros Afrika’dan çekiliyor mu?
13 Ekim 2023 - 15:23 borsaningundemi.com

Soros’un Açık Toplum Vakfı Afrika’daki yarım düzine ofisini kapatıyor ve tüm dünyadaki çalışanlarının %40’ını işten çıkarıyor. Vakıf üyeleri durumdan memnun olmasa da üst yönetim sadece strateji değişikliğine gidildiğini söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en tartışmalı vakıflarından biri olan George Soros’un 25 milyar dolarlık Açık Toplum Vakfı personelinin %40’ından fazlasını işten çıkarmaya hazırlanıyor. Bloomberg’ün haberine göre Soros’un vakfı Afrika ağırlıklı olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ofislerini de kapatıyor.

Habere göre Açık Toplum Vakıfları'nın (OSF) Afrika operasyonlarının çalışanları, geçen hafta sürecin sonraki adımlarını detaylandıran bilgilendirme e-postalar aldı. Mesajların kopyasında yer alan bilgilere göre vakıf kıtadaki yarım düzine ofise ek olarak Baltimore ve Barselona lokasyonlarının da kapatılacağı belirtiliyor.

OSF Programları Başkan Yardımcısı Binaifer Nowrojee e-posta mesajında, “Yönetim kurulunun haziran ayında personeli %40'tan fazla azaltma kararıyla, personel büyüklüğümüzün ve ayak izimizin zorunlu olarak azalması gerekiyor. Artık birden fazla küçük ofisi işletmek için yeterli bant genişliğine sahip değiliz ve bu nedenle lokasyonlarımızı daha da küçültme kararımız var” ifadelerine yer verildi.

Soros’un Açık Toplum Vakfı Afrika’da 100 milyon doların üzerinde tüm dünyada ise 1 milyar dolardan fazla para sağlıyor. OSF'nin Afrika İcra Direktörü Muthoni Wanyeki'den gelen bir e-postaya göre vakfın artık personel bulundurmayacağı yerler arasında Addis Ababa, Etiyopya; Kampala, Uganda; Cape Town; Kinşasa, Kongo Demokratik Cumhuriyeti; Abuja, Nijerya; ve Freetown, Sierra Leone var. Buna karşın Nairobi, Kenya; Dakar, Senegal; ve Johannesburg’daki ofisler açık kalacak.

Wanyeki personeline gönderdiği mesajda, “Bu şekilde ortaya çıktığı için çok üzgünüm. Açıkçası bu hiçbirimizin beklediği şey değildi ve bu konuda daha önce bilgi sahibi olamadığım için de çok üzgünüm” ifadelerine yer verdi. Wanyeki söz konusu değişikliğin vakfın üst yönetiminin “iki yıl önce taahhüt ettiği” şey olmadığının da altını çizdi.

Haberde OSF sözcüsü bir e-postada, Barselona ve Baltimore ofislerinin kapanışının bu yılın başlarında duyurulduğunu ve Afrika ofislerinin 2021'den bu yana "kapanmaya veya tek bir bölgesel ofiste birleşmeye geçişin çeşitli aşamalarında olduğunu" söyledi. Sözcü, uydu ofislerin çoğunun 2023'ün sonuna kadar kapanacağını da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre George Soros her ne kadar dünya çapında yardımsever iş insanı olarak görülse de vakıfları aracılığıyla birçok ülkede darbe ve iç savaşı organize etmekle suçlanıyor. George Soros’un vakfı Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından faaliyetlerini Doğu Avrupa ülkelerine yoğunlaştırmış ve yaptığı bağışlarla Birleşmiş Milletleri bile geride bırakmıştı.

Yardımlarını, ülkelerin sosyo-politik sistemine müdahale edebilmek için kullanıldığı iddia edilen Açık Toplum Vakfı, Amerikan dış politikasının araçlarından biri olarak görülüyor. 120’nin üzerinde ülkede faaliyet gösteren vakıf Türkiye’de ise Gezi Parkı olayları sırasında isminden söz ettirdi. Vakıf Türkiye operasyonlarını Kasım 2018 itibariyle sonlandırdığını açıkladı.

Soros’un halefi

OSF şu anda Soros'un Aralık 2022'de örgütün başkanı olan ve haziran ayında babasının resmi halefi olarak ilan edilen 37 yaşındaki oğlu Alex'in kontrolünde.

Vakfın başkanı Mark Malloch-Brown eylül ayındaki bir röportajında çalışmalarını daha ‘çevik’ hale getirmek için üç yıl içinde ikinci kez yeniden yapılandırmaya gittiklerini açıklamıştı. Son değişikliklerin ardından OSF’nin 2021’deki 1700 çalışanına kıyasla 500’den az bordrolu çalışanı olacak.

Malloch-Brown, yeniden yapılanma planının, hibeler yapılmadan önce öncelikleri durum tespitinden çok, hibelerin yarattığı etkiye daha fazla odaklanacağını ve bunun için de daha az sayıda bir personel gerektiğini söylemişti.

Konuyla ilgili bilgisi olan iki Bloomberg kaynağına göre, personel azaltımları en çok hibe verme gibi aktif işler yapanları vuracak. ABD dışındaki programlama personelinin 450'den yaklaşık 150 kişiye indirildiğini söyleyen kaynaklar, konuşma yetkileri olmadığı için kimliklerinin açıklanmamasını istedi. Kaynaklardan biri ABD programlarının gelecek yılki başkanlık seçimlerinden sonrasına kadar yürürlükte kalacağını söyledi.

Fırsat modeli

Bir OSF sözcüsü, çalışanlarla olan müzakereleri tamamlanana işten çıkarılanlar hakkında belirli rakam vermekten kaçındı.

Beş kıtada faaliyet gösteren vakıf, hangi fırsatlara odaklanacakları belli olmasa da, yeni bir "fırsat" operasyon modelini kullanacak. Nowrojee'den gelen e-postaya göre, Afrika'daki işten çıkarmalardan etkilenen çalışanlar "kendi yetki alanları dahilindeki" pozisyonlara başvurmaya davet ediliyor.

Ağustos ayında OSF, vakıftan hibe alanlara "Avrupa Birliği içindeki finansmanı büyük ölçüde sona erdireceğini ve yeni gelecek finansmanın son derece sınırlı olacağını" belirten bir not göndermişti. Aynı ayın sonlarında Alex Soros Avustralya’daki bir konferansta vakfın bu mesajının Avrupa’daki çalışmalarını geri çekmesi anlamına geldiğini belirten raporlara meydan okudu.

Soros, “OSF’nin Avrupa’dan ayrılıyor olması benim bile yeni duyduğum bir şey. Çeşitli yayın organları bunun böyle olduğunu söylüyor. Ancak biz sadece stratejimizi değiştiriyoruz” dedi.

Birkaç gün sonra Alex Soros Politico’daki başyazısında, “Hiçbir Soros Avrupa’dan çekilmez” başlıklı bir makale yayınladı.

Soros, 25 milyar dolarlık serveti oğluna devretti

 

Soros’un sağ kolu dolara cephe aldı

 

Soros’un ortağı açıkladı: Borsaların son rallisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)