Bir bölümü 17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının ardından görevden alınan İstanbul Emniyeti’nin eski üst düzey polis yetkilileri, dün iki ayaklı bir operasyonda gözaltına alındı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü “casusluk” soruşturmasında 76, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin yürüttüğü “yasadışı dinlemelere ilişkin” operasyonda 39 şüpheli olmak üzere toplam 115 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile eski TEM Şube müdürleri Ömer Köse ve Yurt Atayün de var.
Milliyet'teki habere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında önceki gece saat 01.30 sıralarında İstanbul Terörle ve Organize Suçlarla Mücadele şube müdürlüklerine bağlı ekipler düğmeye bastı. İstanbul merkezli operasyon kapsamında Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, Malatya ve Mardin’in de bulunduğu 22 ilde çeşitli adreslere eş zamanlı baskın düzenlendi.
SUÇLAMALAR CİDDİ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen “casusluk” soruşturması kapsamında 76 emniyet görevlisine yöneltilen suçlamalar arasında, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek”, “Suç için anlaşma” “Görevi kötüye kullanma”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Resmi belgede sahtecilik” ile “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” yer aldı. “Casusluk” operasyonu İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından 15 ilde eş zamanlı yapıldı.
Yasadışı dinlemelere ilişkin aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 39 şüpheli hakkında ise TCK’nın 312. maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan soruşturma yürütüldüğü öğrenildi. Bu operasyonu ise İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi yürüttü.
Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Ömer Köse, Sabah saatlerinde evinde gözaltına alındı. Apartmanın kapısına kadar oğluyla birlikte inen annesi Menşure Köse, “Hiç canını sıkma Allah emanet ol. Hırsızlar utansın. Senin utanacak hiçbir şeyin yok. Para pul çalmadın. Adam öldürmedin. Türkiye’yi satmadın” dedi.
VİLLADA ARAMA Operasyon kapsamında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer’in Sarıyer Uskurmuköy’deki villasında da arama yapıldı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de Yılmazer’in evine geldi. Ancak site içindeki villayı basın mensuplarının görüntülemesine Jandarma ekipleri izin vermedi. Arama işlemlerinin ardından Yılmazer, gözaltına alındı.
Halkalı’da polis lojmanı olarak kullanılan Fulya Sitesi’ndeki bazı evlere de polis sabah 05.00 sıralarında operasyon düzenlendi. Halkalı Fulya Sitesi C2-13 bloğa gelen polis ekiplerine apartmanın kapısını Mali Suçlarla Mücadele Şubesi eski Müdür Yardımcısı Yasin Topçu açtı. Gözaltına alındığı sanılan Topçu, dışarı çıkarak gazetecilere “Gözaltında falan değilim. Apartmanın kapısı bozuk indim yardımcı olayım diye. Bana gelmemişler” dedi.
AYAK SESLERİ GELMİŞTİ Operasyonun ayak sesleri, günler öncesinden gelmişti. Operasyon yapılacağını ilk olarak Mali Şube eski Müdürü Yakup Saygılı dile getirmişti. “Havada operasyon kokusu var” başlıklı bir açıklama yapan Saygılı’nın ardından 17 Aralık operasyonu sonrasında Twitter’da ünlenen Fuat Avni adlı kullanıcı, “17-25 Aralık ve Selam Tevhid Operasyonu’na katılan polislere operasyon yapılacak. İstanbul TEM’de, İstanbul merkezli olmak üzere sabah beş gibi yaklaşık 130 kişiye kapsamlı bir operasyon yapılacak” diye tweet attı.
Bilgi sızdırıldı iddiası Operasyonun 31 Temmuz’da yapılmasının planlandığı, operasyon yapılacağının sızdırılması üzerine ise İstanbul Başsavcı vekili Orhan Kapıcı’nın kritik bir kararla tarihi erkene aldığı öğrenildi. Operasyonu sızdırdığı öne sürülen Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü’ne bağlı bir polis memuru da gözaltına alındı. İsmi açıklanmayan bu polis, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne resmi üniformayla getirildi ve sağlık kontrolünden geçirildi.
Sorguladıkları yerde sorgulanacaklar Sahur operasyonunda gözaltına alınan polis müdürlerinin, daha önce yaptıkları operasyonlar ise şöyle:
Ali Fuat Yılmazer (Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı): Ergenekon ve Balyoz operasyonlarının mimarıydı. İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olduğu dönemde Hrant Dink’in öldürüleceği istihbaratını gizlediği öne sürülmüştü. Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Hrant Dink cinayeti davası kapsamında 8 Mayıs’ta “şüpheli” sıfatıyla ifade vermiş,”‘Hrant Dink öldürülecek’ raporunu benden gizledikleri gibi İstanbul’dan da gizlediler. Raporu bizden saklayan birim İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü’dür. O zaman C Şube Müdürü de Ali Fuat Yılmazer’dir” demişti.
Erol Demirhan (İstihbarat’tan Sorumlu eski Şube Müdürü): Poyrazköy ve Balyoz soruşturmaları sürecinde görev yapmıştı.
Yurt Atayün (Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı): 7 Şubat 2012’de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağıran ekipte yer aldı. Bu operasyonun ardından da açığa alındı. Atayün açığa alınmadan önce Ergenekon, KCK soruşturmalarında görev almıştı.
Kazım Aksoy (Terörle Mücadele Büro’da Yurt Atayün’ün yardımcısıydı): Ergenekon ve Poyrazköy soruşturmalarına baktı. MİT soruşturmasının ardından Mali Şube’ye alındı. Mali Şube Yardımcısı olduğu dönemde de 17-25 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonları başlatıldı ve açığa alındı.
Ömer Köse (Eski Terörle Mücadele Müdürü): 6 yıl boyunca İstanbul Terörle Mücadele Şube’de çalıştı. Şubat 2012’de KCK operasyonları sonrası Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün görevden alınmasıyla yerine Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak atandı. Ergenekon, KCK gibi soruşturmalarda yer aldı. 7 Şubat’ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve İstihbarat yöneticilerine yönelik olarak başlatılan operasyonu ve yolsuzluk operasyonunun yürütmüştü. 17 ve 25 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından açığa alındı.
Gaffur Ataç (Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü eski Amiri): İlker Başbuğ’un Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklandığı gün araçta ona eşlik eden kişiydi. Başbuğ’a Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nden Silivri cezaevi’ne giderken refakat eden Ataç Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde, Ergenekon Masası amirliğini yapmış, 17 Aralık’ın ardından yapılan görevden alınan isimlerden olmuştu.
‘Bize ettiklerini görmelerini diliyorum’ Gözaltına alınan polislerin daha önce yaptığı operasyonlarda gözaltına alınanlar ve yakınları da Twitter’dan değerlendirmede bulundu.
"ALMA MAZLUMUN AHINI..." Adil Serdar Saçan (İstanbul Organize Şube eski Müdürü, Ergenekon sanığı): Bizi 2008 Ramazan’ında gözaltına alanlar şimdi gözaltında. O zaman Allah büyük demiştik, şimdi görüyoruz büyüklüğünü. Alma mazlumun ahını çıkar 6 senede. Bu operasyonu sonuna kadar destekliyorum.
Semih Çetin (Emekli Tümamiral, Balyoz Davası sanığı): Bu polislerin neler yaptığını iyi biliyorum. Çünkü bana yaptılar. Madem mağduru oynuyorlar onlara kendileri gibi polisler dilerim.
Barış Terkoğlu (Gazeteci, Odatv davası sanığı): Cemaat ile dün savundukları gece yarısı baskınları ve kelepçeye tepki konusunda buluşmamız hukuk adına sevindirici!
Nil Kutluk (Balyoz davası sanıklarından emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk’un kızı): Yeniden sabaha karşı operasyonlarına uyandığımız bir gün. Buna sevinmeye kalkışmak, son 7 senenin hiçbir şey öğretmediği anlamına gelir. Kimlere, nasıl bir gerekçeyle baskın yapıldığını bile bilmeden buna coşkuyla alkış tutmak, sadece sana yapılanın aynısının yapılmasına izin vermek olur.
İrem çiçek (Balyoz sanığı emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in kızı ve avukatı): Yüzlerce masum insanı ürettiğiniz deliller ile tutuklattırırken, müebbet almalarını sağlarken şimdi mağdur edebiyatı yapmak olmuyor! Gözaltındaki isimlerden bazıları dava süresine suç duyurusunda bulunduğumuz kişiler.
GÖZALTINA ALINAN ESKİ MÜDÜR KÖSE’NİN AVUKATI KEMAL ŞİMŞEK: Gözaltına alınan eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’nin avukatı Kemal Şimşek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Yerleşkesi önünde bulunan gazetecilere, gözaltına alınan polislerin aileleri adına basın açıklaması yaptı.
Operasyonun ‘tarihte eşi ve benzerine rastlanmasının güç olduğunu’ savunan Şimşek, “Ramazanın bu son günlerinde, 01.30 civarında, tamamı oruçlu olmasına rağmen sahurlarını bile yapmalarına fırsat verilmeden ve bunca aydır, ‘Operasyon geliyor, gelecek ve geldi’ denilmesine rağmen hiçbir yere gitmeye tenezzül bile etmeyen bu kişiler, yüksek bir metanetle ve kelepçelere bile aldırmadan görevlilere teslim olmuşlardır” diye konuştu. Şimşek, şunları kaydetti:
“Birilerinin yaptığı gibi kendi yargılarından bile kaçmayı ve dosya kaçırmayı marifet sayanlara inat, her türlü entrikaya rağmen, çoluk-çocuk, anne ve babalarıyla helalleşerek, şu anda buraya hesap vermeye gelmişlerdir. Bu operasyon, bu yönüyle açık bir şekilde milletin ve devletin tasfiye edilmesi operasyonu haline gelmiştir.
17 Aralık’tan sonra başlatılan tasfiye sürecine bir de bu açıdan bakılması gerektiğinin kanaatindeyiz. Biz hukukçular, bu hukuksuzluklara geçit vermeyeceğimiz gibi bu hukuksuzluklara karşı hukuk mücadelemizi inadına sürdüreceğimizi ve yapılanların bir gün hesabının yargı önünde sorulacağından kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini ifade etmek isteriz.”
Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde toplumda algı operasyonları hazırlandığını iddia eden Şimşek, “Yapılanların hiçbiri ne hukuka ne adalet anlayışına ne vicdana ne de insanlığa sığmaktadır” dedi.
ÖNEMLİ DAVALARDA İMZALARI VAR Operasyonda gözaltına alınan üst düzey polis şeflerinin İstanbul Emniyeti’nde görev yaptığı dönemlerde şu operasyonlar gerçekleştirildi:
Hrant Dink suikastı soruşturması, Ergenekon, İrticayla Mücadele Eylem Planı, Balyoz Planı, Poyrazköy, Amirallere Suikast, Kafes, Odatv, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, KCK, Şike, Devrimci Karargâh, Çağdaş Hukukçular Derneği üyelerine yönelik DHKP-C operasyonu, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.