E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Küresel ekonomik ve finansal problemlere sürdürülebilir bir çözüm bulunmak isteniyorsa, sadece sonsuza kadar Merkez bankalarının likide operasyonlarına güvenemeyiz" dedi.
Babacan, Uluslararası Endüstri Mühendisleri Enstitüsü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dünyada yaşanmakta olan ekonomik krizin tamamına bakıldığında bunun bir güven krizi olduğunun görüldüğünü, güven sağlanmadıkça ve yeniden kazanılmadıkça mevcut zorlu mali süreçten çıkışın zor olacağını kaydetti.
Birçok ülkenin yüksek kamu borcu bulunduğunu, finansal kurumların birçok açıdan zayıf olduğunu ifade eden Babacan, şunları söyledi:
"Gelişmiş ülkelerin birçoğunda ise yapısal reformlara kuvvetli bir şekilde ihtiyaç duyuluyor. Bu ülkelerin birçoğu geç kalıyor. Merkez Bankaları sorunun çözümünde biraz yalnız kaldı. Merkez bankalarının bildiği en iyi işlev ise para basmak oldu. ABD'de, Japonya'da ve birçok ülkede bu oldu. Merkez bankaları gerçekte gerekli olana doğru ilerlemek için sadece bir fırsat penceresi sunabilirler. Eğer küresel ekonomik ve finansal problemler sürdürülebilir bir çözüm bulunmak isteniyorsa, sadece sonsuza kadar Merkez bankalarının likide operasyonlarına güvenemeyiz.
Gelişmiş ülkelerin mali programlarındaki öngörülemezlik sonsuza kadar devam edebilecek bir seçenek olarak kalamaz. Eğer finansal kurumlar, bankalar zordaysa, o zaman bilançoların iyileştirilmesi, bilançoların da daha çok sermayenin, likiditenin olması, finansallarının daha güçlendirilmesi için iyi bir plana ihtiyaç var demektir. Bu adımların etap etap er ya da geç atılması gerekiyor."
"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN KOORDİNELİ BİR EYLEM PLANI GEREKİYOR"
Başbakan Yardımcısı Babacan, Avrupa'da rekabetin ciddi bir sorun olduğunu dile getirerek, "Ekonomideki verimlilik azaldı. Birçok ülkede potansiyel büyüme daha önce olduğu gibi yüksek değil. Problemlerin merkezine baktığımızda, yapısal reformların kesinlikle gerekli olduğunu görüyoruz. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği alanında ve sağlık alanında çeşitli reformların yapılması gerekiyor" dedi.
Yakın zamanda Avrupa'da büyüme ve kemer sıkma politikalarının uygulanması konusunda tartışmaların olduğunu belirten Babacan, "Bunların her ikisi birbirini dışlayan seçenekler değil. Öngörülebilen bir mali politikanın oluşturulması, kamu borcunun en azından bir puan geriye gideceğini garanti eden bir programın oluşturulması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
Ali Babacan, bir ekonominin büyümesi için tüketicilerin, şirketlerin ve bankaların kendini güvende hissetmesinin çok önemli olduğuna işarete ederek, tüketicilerin harcamadığı, şirketlerin yatırım yapmadığı, bankaların borç vermediği bir ortamda ekonomik büyümenin gerçekleşemeyeceğini söyledi.
Merkez bankalarının ekonomik sıkıntılar yaşayan ülkelerde ekonomik büyümenin artması için ne kadar büyük teşvik paketleri sunarlarsa sunsunlar, ne kadar büyük likidite operasyonları yaparlarsa yapsınlar, neticede en önemli unsurun güven unsuru olduğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
"Dünyanın dört bir yanında hükümetlerin neler yaptığına baktığımızda sürdürülebilirlik meselesinin maalesef yapılacaklar listesinden en başında yer almadığını görüyoruz. Sürdürülebilirlikten bahsederken, geleceğin ve gelecekteki nesillerimizin de sürdürülebilirliğinden bahsediyorum. Gelecek nesillerin geleceğini tehlikeye atmadan, bugünkü neslin ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Eğer bugün ülkelerin sadece bedeli ne olursa olsun, insan, çevre açısının önemsemeden sadece büyüme talebi varsa, belki bugün büyüme kaydederiz.
Ama aslında bu gelecek nesillerden tehlikeye atmaktır. Bankalar çökerken, likidite krizi varken, işsizlik artarken, sosyal baskılar varken, birçok hükümet çevresel konuları, küresel ısınmayı, sürdürülebilirlik konularını unutuyor. Küresel gelişme zorlukları giderek doğası gereği daha zorlu ve sınırlar ötesi bir hal alıyor. Bu yüzden koordineli bir eylem planı uygulanması gerekiyor."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Babacan Davos'da mesajı verdi. Hırsızlara ve çapulcululara kredi vermek yerine iş yapacaklara kredi verilirse ve aç insanlara da aş, iş, ev ve uğraşacak bir konu(çocuk, futbol, siyaset v.s.) dünya dönmeye devam eder. Paradan para kazananların tuzağına düşülürse dünyanın sonu geldi zaten.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:39)