E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Genar’ın yaptığı “Toplumsal yapı, kutuplaşma ve uzlaşma” araştırmasına göre, Türkiye’de kutuplaşma meselesi sürekli gündemde tutuluyor ve zaman zaman siyaset üzerinden, zaman zaman Kürt meselesi ve mezhepçilik üzerinden Türk toplumunda derin uçurumlar olduğu algısı yürütülüyor. Toplumda dillendirildiği gibi derin bir kutuplaşma olmamasına rağmen, kimlikten ziyade siyasiler tarafından bir kutuplaşma algısı oluşturulmaya çalışılıyor.
İKTİDAR ALGISI
Araştırmada, etnik ve dini kimlik, siyasi kimlik, değer yargıları, toplumsal bağlar, yeni Türkiye algısı, bireysel özgürlük, ayrımcılık, AK Parti iktidar algısı araştırıldı.Araştırmada, ‘İstediğim gibi giyinebiliyorum’ ifadesine ‘Hiç katılmıyorum’ diyenler yüzde 7.1, ‘katılmıyorum’ diyenler 6.5, ‘katılıyorum’ diyenler yüzde 33.9. ‘kesinlikle katılıyorum’ diyenler de yüzde 43.
‘Düşüncemi özgürce ifade edebiliyorum’ ifadesine, ‘hiç katılmıyorum’ diyenler yüzde 8, ‘katılmıyorum’ diyenler yüzde 8.3, ‘kısmen katılıyorum’ diyenler yüzde 15, ‘katılıyorum’ diyenler yüzde 34.2, ‘kesinlikle katlıyorum’ diyenler ise yüzde 34.5.
‘Bazı konularda üzerimde toplumsal baskı hissediyorum’ ifadesine de katılanların oranı yüzde 17 ve ‘kesinlikle katılıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 10.7. Buna karşılık ‘hiç katılmıyorum’ diyenler yüzde 23.8, ‘katılmıyorum’ diyenler yüzde 27.8. Siyasi düşüncelerini açıklamaktan korktuğunu söyleyenlerin oranı da yüzde 7.3.
KAMUOYU OLUŞTURMA
Araştırmanın analiz bölümünde, ‘Toplumsal kutuplaşma tartışmalarında tekil örnekler üzerinden kamuoyu oluşturma ve manipülasyon konusu edilen tutumların gerçekliğine ilişkin bir algının toplumda büyük oranda var olmadığı açık bir şekilde görülmektedir’ değerlendirmeleri dikkat çekti.
BÖLÜNME RİSKİ YOK
‘Türkiye’de kutuplaşma ortamı her geçen gün daha kötüye gitmektedir’ ifadesine katılmayanların oranı yüzde 43 olarak çıkarken, ‘ne katılıyorum ne katılmıyorum’ diyenler yüzde 22.2, ‘katılıyorum’ diyenler yüzde 24.7, ‘tamamen katılıyorum’ diyenlerin oranı da yüzde 11. ‘Türkiye etnik kimlikler temelinde bölünmeye doğru gitmektedir’ ifadesine katılmayanların oranı yüzde 42, ‘katılıyorum’ cephesi de yüzde 35 olarak çıktı. ‘Türkiye özgürlükler temelinde geriye doğru gitmektedir’ ifadesine de katılmayanların oranı Yüzde 47, ‘ne katılıyorum ne katılmıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 22 ve bu ifadeyi destekleyenlerin oranı ise yüzde 30.
KUTUPLAŞMA YOK
Araştırmanın analiz bölümünde, “Sonuç olarak bakıldığında Türk toplumunda siyasilerin dillendirdiği gibi belirgin bir kutuplaşma yoktur. Daha ziyade yaşam tarzı ve korkular üzerinden siyaset yapma tarzı mevcuttur” denildi.
KASITLI YAPILIYOR
“Kutuplaşma, toplumun değil, belli çevrelerin gündemde tuttuğu bir konudur” denilen araştırmada, Türkiye’de kutuplaşma meselesinin sürekli gündemde tutulduğuna dikkat çekildi. Analizde, “Zaman zaman siyaset üzerinden, zaman zaman Kürt meselesi ve mezhepçilik üzerinden Türk toplumunda derin uçurumlar olduğu algısı yürütülmektedir” denildi.
15 TEMMUZ BİRLİKTELİK RUHUNU GELİŞTİRDİ
Analizde,15 Temmuz’dan sonra toplumda kutuplaşmadan ziyade birliktelik ruhunun daha çok destek bulduğunun görüldüğüne işaret edildi ve “AK Parti, birliktelik ruhunu öne çıkardığı müddetçe muhalefet partilerinin kutuplaşma üzerinden yaptığı siyaset de karşılıksız kalacaktır” denildi.
ÖNCE ‘MİLLİYETÇİ’
Kişilerin birlikte yaşadığı topluma bağlayan değerler başlığı altındaki sorularda ise ilk etapta “milliyetçilik” tanımı geldi. Araştırmaya katılanların verdiği cevaplara göre kişileri topluma bağlayan başlıklar şöyle:
Analizde, “mevcut durumda toplumda milliyetçiliğin, dindarlığa göre daha etkin olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar bir arada tutan değerler din, aile, vatandaşlık, gibi ortak değerlerdir. Etnik kimlik, mezhep gibi ayrıştırıcı unsurların bireyleri bu ülkeye bağlayan değerler arasında belirgin bir bağlayıcılığı olmadığı görülmektedir” değerlendirmesi yapıldı. (Star)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:11)