E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Her türlü piyasa koşullarında kâr getirebilecek bir portföy stratejisi tüm yatırımcıların hayalidir. MarketWatch yazarı Brett Arends bu tür bir stratejinin var olduğunu iddia ediyor. Arends söz konusu stratejinin özellikle de bireysel emeklilik gibi sistemler üzerinden birikim yapan ve çalkantılı piyasa dönemlerinde ‘ter dökmek istemeyen’ yatırımcılar için uygun olduğunu yazdı.
Arends ABD merkezli para yönetimi firması Leuthold’un Baş Yatırım Sorumlusu Doug Ramsey’in portföy stratejisini incelediğini belirtiyor. Ramsey’nin 50 yıl öncesine dayanan ve birden fazla varlıktan oluşan portföyü borsa yazarının ilgisini çekmiş. Zira Ramsey tamamen piyasa varlıklarına odaklanan ve eşit portföy dağılımına dayanan ‘All Asset No Authority’ (AANA) isimli bir portföy stratejisi geliştirdiğini belirtiyor.
Orijinal AANA portföyü yedi farklı varlığa eşit miktarlarda dağılımını belirtiyor. Portföydeki varlıklarsa yüksek sermayeli ABD hisse senetleri, düşük sermayeli ABD hisse senetleri, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri, ABD gayrimenkul yatırım fonları, uluslararası Hisse senetleri, emtialar ve altın. Bu çok basit düzenlenmiş portföy yatırımcıların tüm piyasa koşullarında ayakta kalmasını sağlıyor.
Ramsey yedi farklı varlık sınıfının eşit bir ağırlıkla dağıtıldığı portföyde yılda sadece bir kez ayarlama yapıyor. Ancak portföy son 50 yılda tüm piyasa şartlarında müthiş performanslar göstermiş.
Arends son yarım yüzyıldır portföyün getirilerinin S&P 500 Endeksi kadar başarılı olduğunu ancak piyasalardaki riskleri önemli ölçüde azalttığını ve “kayıp 10 yıllara” maruz kalınmadığını belirtiyor.
AANA aynı zamanda %60 hisse senedi ve %40 tahvillerden oluşan klasik ‘dengeli portföy’ stratejisini de geride bırakmış. Üstelik Ramsey bu stratejiyi daha iyi hale getirmeyi planlıyor.
Stratejisi geliştirmek de mümkün
Yedi varlık sınıfı hakkındaki dikkat çekici bulgularından biri, herhangi bir yıldaki, en iyi ikinci yatırımın, bir sonraki yıl ilk sıradaki yatırım sınıfı yatırım haline gelmesinin muhtemel olması. Diğer bir deyişle bu yıl gümüş madalyayı alan yatırım sınıfı bir sonraki yıl altın madalyayı alabiliyor.
Arends buradan yola çıkarak bir önceki yılın gümüş madalyasını alan varlık sınıfına iki kat yatırım yaparak portföyü sekize bölmenin nasıl bir fikir olduğunu soruyor. Ramsey’se rakamları 1973’e kadar geri götürerek AANA portföylerinin bu yöntemle daha yüksek getiri ve daha düşük risk ürettiğini söylemiş.
Geçen yılın gümüş madalyasını alan varlığa bu yıl fazladan yatırım eklemek portföyün yıllık getirisini ortalama %0,5 artırıyor. Bu portföy stratejisinin 50 yıllık performansı ise S&P 500 Endeksi’nin toplam uzun vadeli getirisini bile aşıyor. Enflasyona göre düzeltirmiş portföy 50 yılda %6,1 getiri sağlarken S&P 500 Endeksi’nin getirisi ise aynı dönemde %6 oranında kalıyor.
Ramsey’nin AANA portföyünün 50 yıl boyunca en zayıf kaldığı 5 yıldaki performans sabit dolar cinsinden %3’lük bir getiriydi. Diğer bir deyişle en kötü piyasa senaryolarında bile portföy enflasyon karşısında yükseliş göstermeyi başarabildi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’nin aynı dönemdeki en kötü performansı %31’lik düşüştü. Zira 1970’lerin ortasında S&P 500 Endeksi satın alma gücünün üçte birini kaybetmişti.
Arends portföyün vadettiği istikrar sayesinde S&P 500 Endeksi karşısında önemli bir avantaj elde edildiğini de belirtiyor. Zira S&P 500 Endeksi’nin yükseldiği bir dönemde hisse senetlerine odaklananlar sonraki düşüş yıllarında para kaybedebilir. Bu yüzden yıllar içerisinde elde edilecek toplam getiriler de düşme eğilimi gösterebilir. Ancak AANA’nin sağladığı güçlü istikrar herhangi bir yıl içerisinde yatırıma geçmek için imkan sağlıyor.
Borsa yazarı yine de söz konusu portföyün garantili bir yöntem olmadığının altını çizdi. Örneğin birçok para yönetici AANA stratejisinin içerisinde çok fazla altın olduğunu söyleyebilir. Altın ve diğer emtialar direkt faiz getirisi sağlamazlar. Bu da modern finans çerçevesi içerisinde değerlemeyi çok daha zor hale getirir. Arends artık bir para birimi bile olmayan altının modern finanstaki rolü hakkında sorular sormanın meşru olduğunu yazdı.
Ancak Arends bu tür soruların tüm yatırım sınıfları için farklı biçimlerde sorulabileceğini belirtiyor. Borsa yazarı okuyucuların kendi paralarıyla kendi kararları vermesi gerektiğini kaydetti. Bu süreçte AANA portföyünün seyri ise izlenmeye devam edecek.
Yatırımcılar Çin hisselerine akın ediyor
İşte doğru yatırımın 10 altın kuralı
Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:19)