E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Guardian'ın dün geçtiği özel habere göre suçlular, bu kişilerin telefonunu zorla ele geçirerek kripto paraları kendi cüzdanlarına aktarıyor.
Gazetenin Londra Şehri Polisi'nden bilgi edinme hakkı kapsamında edindiği raporlarda geçen "kripto gaspları", 2021'in ikinci yarısında gerçekleşti. Kurbanlardan hiçbirinin adı açıklanmadı.
Vakalardan birinde soyguncular taksi çağıracaklarını söyleyip bir kişiden zorla cep telefonunu aldı. Çete telefonu aldıktan bir süre sonra sahibine geri verse de kurban, hesabında 5 bin sterlin (yaklaşık 90 bin TL) değerinde Ethereum'un eksik olduğunu gördü.
Bir başka olayda bir adam, kendisine yaklaşarak kokain satmayı teklif eden bir grupla anlaştı. Telefon numarası yazacaklarını söyleyerek cep telefonunu alan hırsızlar, kurbanı duvara yaslayıp yüz tanıma kilidini açtı ve 6 bin sterlin (110 bin TL) değerindeki Ripple'ı kendi hesaplarına yolladı.
Üçüncü kurban, bir köprünün altında kusarken bir gaspçının yanına gelip cep telefonunun parmak izi kilidini zorla açtırdığını ve kripto para dahil 28 bin 700 sterlinini (yaklaşık 530 bin TL) çaldığını bildirdi.
Bir kurbansa barda kartlarının ve telefonunu çalındığını, daha sonra kripto para hesabından 10 bin sterlinin (yaklaşık 185 bin TL) transfer edildiğini kaydetti. Kurban, barda telefonu kullanırken hesap şifresini yazdığını ve hırsızların bunu gördüğüne inandığını söyledi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Guardian suçluların, kripto paraları çalmak için "fiziksel gücü teknolojiye dair pratik bilgilerle birleştirdiğini" vurguladı. Banka havalelerinin aksine kripto para transferlerinin tersine çevrilemeyeceğini ve bu durumun, hırsızları cezbettiği yazıldı.
Dijital varlık piyasasını takip eden yazar David Gerard "Bu bir tür kripto gaspı" dedi. Gerard, bazı yatırımcıların kripto parada, nakitte olduğu kadar dikkatli davranmamasının riskleri artırdığını söyledi:
İnsanlar kripto hesaplarında aptalca miktarda para tutuyor. Bunun para olduğu düşünülmüyor.
Dijital varlıkların hareketlerinin izlenmesini sağlayan Chainalysis'ten Gurvais Grigg ise işlemlerin blok zincirinde kaydedildiğine dikkat çekti. Grigg, polislerin buradan hareketle teorik olarak çalınan kripto paraları takip edebilmesi gerektiğini belirtti.
Kripto paraların itibari para birimine dönüştürülmesi için bir borsaya getirilmesi gerektiğini ve bunun dijital bir iz bıraktığını söyleyen Gregg, polislerin böylece milyonlarca dolarlık hırsızlıkları takip edebileceğini ancak daha küçük ve tek seferlik suçları izlemenin daha zor olduğunu ifade etti.
Birleşik Krallık Ulusal Emniyet Müdürleri Konseyi'nde kripto para birimi ekibinin lideri olan Phil Ariss, polis memurlarına kripto para suçlarıyla ilgili daha fazla eğitim verildiğini açıkladı. Ariss ayrıca kripto para hesabına erişirken dikkatli olunması gerektiğine dair halkı uyarmanın yollarını aradıklarını belirtti:
Elinizde 50 sterlinlik (yaklaşık 920 TL) banknotları sayarak sokakta yürüyemezsiniz. Bu, kripto paraya sahip kişiler için de geçerli.
Kripto piyasasında 'ayakkabı' trendi!
Fed sonrası kripto paralar yükselişe geçti
Türkiye kriptodan en çok kâr eden 10 ülke arasında
Arjantin'de bankalardan kripto alımı yasaklandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:52)