E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSoğuk hava sıcak parayı da vurdu---

Soğuk hava sıcak parayı da vurdu

Soğuk hava sıcak parayı da vurdu
06 Şubat 2017 - 15:25 borsaningundemi.com

Yabancıların pozisyon aldıkları menkul kıymetlerdeki nakitlerinin tutarı azalarak 62 milyar dolara düştü

Piyasalardaki soğuk hava, kaçınılmaz olarak Türkiye'deki sıcak parayı da etkiliyor. Yabancıların hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi yoluyla Türkiye'ye getirmiş olduğu para güncel gelişmelerin etkisiyle azalıyor. Halihazırda tutar son sekiz yılın en düşük seviyesine geriledi. Aynı süre içerisinde en yüksek seviyesine 113 milyar dolar ile 2014 yılında ulaşan yabancı girişi, sonrasında sürekli geriledi. Trump'ın söylemleri ve ABD'nin ekonomik büyümesindeki artışla birlikte gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye çıkışı Türkiye'de de hissediliyor. Geçtiğimiz yıl yabancıların hisse senedi stoku 35,6 milyar dolara inerken devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoku da 26,7 milyar dolara gerilemişti. Sermaye çıkışı son iki yılda ivmesini yükseltmiş görünüyor. ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal sıkılaştırmaya gideceğini açıkladığı 2013 yılından bu yana ilk defa yabancı stoku 62 milyar dolarla 2016 sonunda en düşük seviyeye inmiş oldu.
Yabancıların 2014 yılına göre getirdikleri sermayeyi yüzde 45 azalttıkları bir gerçek. Ancak hâlâ 62 milyar dolarlık menkul kıymet stoklan var ki bu da hiç azımsanmayacak bir rakam. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, "Dış dinamiklerdeki belirsizliklere ek olarak Türkiye özelinde de risk fiyatlamasına yol açan gelişmelerin bulunduğunu göz ardı etmemek gerekir" diyor. Gürcan, kredi risk swapı (CDS) tarafındaki son yükseliş hareketinin de bunu teyit etmekte olduğunu söylüyor. CDS oranlan 11 Ocak'ta 286 seviyesine kadar yükseldi.
Gelişmekte olan ülkeler için zorlu bir dönemeçten geçiyoruz. Kredi kuruluşlarının Türkiye üzerindeki baskılan devam ediyor. Öte yandan terör saldın-lan zirvede. Hisse senedi ve DİBS stokunu azaltan etkenlere baktığımızda; menkul kıymet fiyatlarındaki gerileme, menkul kıymet stoku dolar bazında ifade edildiği için dövizdeki değer kazanma ve yabancıların satış yapması olarak öne çıkıyor. Son iki yıldaki veriler izlendiğinde her üçünün de gerçekleştiğini görüyoruz.
Tüm bunların yanında yabancı yatırımcıların yeterince çıktığını, bu seviyelerden sonraki satışların Dolar bazında ciddi zararlara yol açacağını düşünenler de var. Ancak unutulmamalı ki, kazanç olasılığının ağırlık bulması halinde çıkan sermayenin dönmesi de mümkün olabilecektir. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)