E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSiyasiler pakete ne dedi?---

Siyasiler pakete ne dedi?

Siyasiler pakete ne dedi?
30 Eylül 2013 - 13:47 borsaningundemi.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ardından siyasetçilerden yorum geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ardından siyasetçilerden, Pir Sultan Abdal Derneği'nden, eğitimcilerden ilk tepkiler gelmeye başladı.
CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokrasi paketiyle ilgili yarın basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.
CHP'Lİ AKSÜNGER

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini twitter'da 140 karakterde şöyle özetledi:, "Paketten; Alevilere üniversite ismi, Kürtlere 3 tane harf, Süryanilere 270 dönüm toprak, Romanlara enstitü çıktı"
CHP'Lİ TEKİN:"TEK MADDEYİ BEĞENDİM"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den geldi. Tekin, "Dağ fare doğurdu" dedi.  Paketi, "gönül alma paketi" olarak nitelendiren Tekin, "Ancak yine de, ne yazık ki, kimsenin gönlünü alabilmiş de değildir. Pakette ahım şahım, hepimizi şaşırtabilecek bir madde yok. Eğer gerçekten bir demokratikleşme paketi isteniyorsa, CHP'nin 21 maddelik demokratikleşme paketine bakılmalıdır.  Gelin, demokrasi istiyorsanız CHP'nin hazırladığı 21 kanun teklifinin tamamını çıkaralım" diye konuştu.
"BARAJ KALKIYOR, DENİZ GELİYOR"
Pakette yer alan, seçim barajının düşürülmesi konusunda ise Tekin, dar bölge sistemini eleştirerek, "Barajı kaldırıyorlar, denizi getiriyorlar. Ufak siyasi partilerin tamamını siyasetten men etmektir" dedi.
"TEK BEĞENDİĞİM MADDE..."
Gürsel Tekin, pakette "tek beğendiği maddenin" ise, ayrımcılık ve ötekileştirme ile mücadele maddesi olduğuun söyledi. Tekin, şöyle konuştu;
"Sayın Başbakan her halde farketmemiş hazırlarken ama bir madde bizzat Sayın Başbakan için hazırlanmış. Ötekileştirme ile ilgili madde. Türkiye'de ötekileştirmeyi en çok sayın Başbakan yapıyor. Demokratikleşme paketini açıklayacağı toplantıya bile 'bizi sevmeyenler' diye başlıyor. Demokratik bir ülkede bir Başbakan 'bizi sevmeyenler" cümlesi kullanmaz. Ötekileştirme ile ilgili kurul oluşturulacakmış. O Sayın Başbakan'ın çok dikkat etmesi gerekiyor. O kurulun raporuyla Başbakan bir ila 3 yıl ceza yiyebilir."
MHP'Lİ TÜRKEŞ: KAMUFLAJ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, pakete ilişkin değerlendirmelerinin devam ettiğini ancak ilk izleniminin 'kamuflaj' olduğunu söyledi.
Türkeş, AKP'nin terör örgütüyle birlikte Türkiye'yi çözme girişimi bulunduğunu ileri sürerek; yeni paketle bunun bir kısmının hayata geçirilmeye çalışıldığını; bunu kamufle etmek için de başka bazı adımların pakete konulduğunu söyledi.
Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim ile Roman Dil ve Eğitim Enstitüsü kurulması girişiminin çok ilginç olduğunu belirten Türkeş, "Bu eğitimin sadece özel okullarla sınırlandırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia edip, bunun devlet okullarında da olması gerektiğine dair bir itiraz olabilir. Bu durumda Anayasa Mahkemesi bunu 'anayasanın eşitlik' ilkesine aykırı, deyip devlet okullarında da olmasına hükmedebilir. Bu durumda hükümet 'biz yapmadık, Anayasa Mahkemesi yaptı' diyerek işin içinden sıyrılabilir" değerlendirmesinde bulundu.  Türkeş, pakete ilişkin detaylı bir değerlendirme çalışması yaptıklarını, bugün de konuyu Başkanlık Divanı'nda enine boyuna ele alacaklarını söyledi.
BDP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
BDP yöneticileri, Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme paketini, Ankara'da bulunan milletvekilleriyle birlikte genel merkezde dinlediler. BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, saat 11.00'de genel merkezde grup başkanvekilleri ve milletvekilleri bir araya geldi. Saat 12.00'de de yeni yasama yılını ve paketi değerlendirmek üzere toplantıya geçildi. Parti yetkilileri, 'demokratikleşme paketi' için bir araya gelinmediğini; yarın başlayacak yeni yasama dönemini değerlendirme ve görev dağılımı yapma amacıyla vekillere çağrı yapıldığını belirttiler. Toplantının saat 12.00'de başladığını ve burada demokratikleşme paketinin de değerlendirilerek, daha sonra kamuoyuna bir açıklama yapılacağını açıkladılar.
'ALEVİLER İÇİN HİÇBİR ŞEY GÖREMEDİK'
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinden beklediklerini bulamadıklarını söyledi. Erkan, "Aleviler için pakette hiçbir şey göremedik. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin imar planı içerisinde yer alması konusunda da en ufak bir adım atmadığı gibi ağzında da en ufak bir söz duymuş değiliz" dedi.
EĞİTİMCİLERDEN İLK TEPKİ
VELİ DEMİR (Eğitim-İş Genel Başkanı)

Şaşırtıcı bir durum yok. AK Partinin Atatürk  ve cumhuriyete bakışının uygulamasıdır. ABD  ve Avrupa’da da bu tür uygulamalar var. Eğitim de reform olacaksa, 35 saatlik dersin 10 saati din içerikli dersler bulunuyor. Bunlar üzerinde düzenleme yapılmalıdır. Ülkemizde gruplara bakılmadan, azınlıkları düşünmeden bu tür uygulamalar yapılıyor. Başbakan ulusal değerlere bakışını, siyasal iktidarın Cumhuriyete, Atatürk İlke ve İnkilaplarına bakışını gösteriyor.  Pazartesi ve Cuma ile 2 gün ile de devam edebilirdi. Ulus devlete, Atatürk ilkelerine karşı olduğunun göstergesidir. Eğitime bir katkısı olmayacaktır.
Takdir böyleyse yapacak birşey yok
PROF. DR. GÖLGE SEFEROĞLU (ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı)
Öğrencilerin kendi kültürünü ve vatandaşlık değerlenin kazandırmak amacıyla uygulamanın kalkmaması gerektiğini düşünüyorum. Takdir böyle ise yapacak bir şey yok. Paketin en olumlu yanı andın kaldırılması.
PROF. DR. FATMA GÖK (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi)
Paketin en olumlu yanı otoriter ırkçı andın okullarda kaldırılmasıdır.  Özel okullarda dil konusunda herkesin hakkıdır. Her öğrenciye bu hak verilmelidir. Pazarlık konusu yapılması doğru değildir.
TGC : DEMOKRASİ PAKETİ BASINA SANSÜRLE AÇIKLANDI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada Başbakan Erdoğan’ın "demokrasi paketi" açıklamasında Başbakanlığın akreditasyon uygulamasını kınadı. Toplantıya, Evrensel, Birgün, Özgür Gündem, Aydınlık, Sözcü, Sol ve Yeniçağ gazeteleri ile Halk TV, Hayat TV, İMC TV’nin çağrılmamasını sansür, demokrasi ayıbı olarak nitelendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:
"Toplumsal barışı getireceği belirtilen demokrasi paketinin basına akreditasyonla açıklanması geleceğe dair ne yazık ki umut vermiyor. Demokratikleşme paketinin Evrensel, Birgün, Özgür Gündem, Aydınlık, Sözcü, Sol ve Yeniçağ gazeteleri ile Halk TV, Hayat TV, İMC TV’ye akreditasyon ve sansürle başlaması demokrasi adına büyük bir ayıptır. Halka açık, şeffaf biçimde tartışılarak hazırlanmamış paket, yine halkın haber alma hakkını ihlal eden demokrasi dışı bir tavırla sansürlü bir şekilde açıklandı. İktidarın her fırsatta akreditasyona başvurması, gazete ve televizyonlar arasında ‘benden olanlar’ ve ‘olmayanlar’ gibi bir ayrım yapması kabul edilemez. Demokrasilerde iktidarların her türlü eleştiriye, eleştiren gazeteciye ve gazetelere de tahammül etmesi gerekiyor. Bugün birçok gazeteci cezaevindeyken nasıl bir demokratikleşmeden söz edebiliriz. İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemektedir. Halkın bilgilenme hakkını da yok saymaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bu yanlıştan artık dönülmesini bekliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)